Kolovoz 01, 2025, 10:45:00 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: spol kod ps.estherae  (Posjeta: 2887 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tania

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
spol kod ps.estherae
« u: Siječanj 26, 2012, 16:26:31 poslijepodne »
Imam 10 ps. estherae, još je rano za prepoznavanje spola,ali od tih 10 jedna se ističe jer je plava, je li to mužjak? Nisam nigdje naišla na podatak da plave boje mogu biti i ženke (osim kod blue-blue)? Nadalje, 7 ih je full narančastih, dok su 2 onako blijede boje, čini mi se kao da bacaju na bijelo-rozo? Radi li se o mužjacima?
 Uz pretpostavku da imam 2 mužjaka, da je jedan taj plavi a drugi bijeli, kad budu odrasle jedinke hoće li biti svađa bez obzira što nisu iste boje?
Ako hoćeš - naći ćeš način, ako nećeš - naći ćeš razlog...

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
Odg: spol kod ps.estherae
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2012, 18:05:51 poslijepodne »
Imam 10 ps. estherae, još je rano za prepoznavanje spola,ali od tih 10 jedna se ističe jer je plava, je li to mužjak? Nisam nigdje naišla na podatak da plave boje mogu biti i ženke (osim kod blue-blue)? Nadalje, 7 ih je full narančastih, dok su 2 onako blijede boje, čini mi se kao da bacaju na bijelo-rozo? Radi li se o mužjacima?
 Uz pretpostavku da imam 2 mužjaka, da je jedan taj plavi a drugi bijeli, kad budu odrasle jedinke hoće li biti svađa bez obzira što nisu iste boje?
koja estera ima ih dosta vrsta :question:
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2012, 18:22:25 poslijepodne »
koja estera ima ih dosta vrsta ?  Pa definitivno ima samo jedna vrsta, opisana sa strane Ad Koningsa godine 1995, a ime joj dao po ženi tada glavnog eksportera ciklida sa jezera Malavi Stuart Granta.

A Tania eto ovdje imaš sve odgovore na tvoja pitanja :http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=424:maylandia-estherae&catid=16:ciklidi&Itemid=58

i sretno sa ciklidima

Offline baica_s

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2012, 18:34:58 poslijepodne »
mene sad zanima šta su ovo pod vrste ili boje boje i sam poznam al.....
   Metriaclima estherae (Blue)         
   Metriaclima estherae (O)         
   Metriaclima estherae (OB)         
   Metriaclima estherae (Red)     
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2012, 18:53:58 poslijepodne »
Jedna te ista vrsta..slova velika ti označavaju samo obojenost tih ciklida.Dosta su rasprostranjeni pa se jih nadje u različitim bojamama

O - orange - narančasta
OB - orange blotch - narnačasto flekasta

eto ako sam ja tvoj post shvatio...

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 26, 2012, 19:34:45 poslijepodne »
koja estera ima ih dosta vrsta ?  Pa definitivno ima samo jedna vrsta, opisana sa strane Ad Koningsa godine 1995, a ime joj dao po ženi tada glavnog eksportera ciklida sa jezera Malavi Stuart Granta.

A Tania eto ovdje imaš sve odgovore na tvoja pitanja :http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=424:maylandia-estherae&catid=16:ciklidi&Itemid=58

i sretno sa ciklidima

Bojko zahvaljujem se na linku, čitala sam ga već bila, i eto kako piše, ne postoje plavoobojene ženke, dakle u jednu stvar smo sigurni - mališan koji je kod mene i koji je počeo dobivati pravu plavu boju je mužjak.
Nadalje, ostaju misterjia druga dvojica koje sam opisala kao rozo bijele boje, a koji se stvarno znato razlikuju od ostalih koji imaju jaku narančastu boju.
Slika je posuđena sa neta, ovakva im je boja:

Ova pitanja sam postavila jer sve esthere nisam nabavila od jednog uzgajivača, tako da ne mogu znati jesu li od blue-red, red-red... Jedino vidim da nisu ob  :)

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #6 u: Siječanj 26, 2012, 19:57:43 poslijepodne »
Na ovoj poslednoj sliki se na podrepnoj plavuti jako lepo vide lažne ikre,to su one tačkice koje imaju  svi mužjaki ustonoša.i po tome možeš sa 90% utvrdit spol. Postoji 10% mogučnosti da ima i ženka koju lažnu ikru, ali to je vrlo rijetko.

Lažnu ikru mužjak upotrebi kat se mrijeste, ženka izbaci ikru se okrače i počinje sabirat ikre, u tom momentu poturi mužjak lažnu ikru, ženka pokuša sabrati i ovu lažnu ikru i  mužjak je oplodi.

Jeli smo predstavniki moškog pola lukavi,koji nemamu lažnih ikra upotrebljavamo druga lukava sredstva - dobra kola, jeftine darove, skupne večere.....ha,ha,ha

Offline glavoč

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Hrvatska udruga ciklidofila Malawi
« Odgovori #7 u: Siječanj 26, 2012, 20:07:08 poslijepodne »
Na ovoj poslednoj sliki se na podrepnoj plavuti jako lepo vide lažne ikre,to su one tačkice koje imaju  svi mužjaki ustonoša.i po tome možeš sa 90% utvrdit spol. Postoji 10% mogučnosti da ima i ženka koju lažnu ikru, ali to je vrlo rijetko.

Lažnu ikru mužjak upotrebi kat se mrijeste, ženka izbaci ikru se okrače i počinje sabirat ikre, u tom momentu poturi mužjak lažnu ikru, ženka pokuša sabrati i ovu lažnu ikru i  mužjak je oplodi.

Jeli smo predstavniki moškog pola lukavi,koji nemamu lažnih ikra upotrebljavamo druga lukava sredstva - dobra kola, jeftine darove, skupne večere.....ha,ha,ha
s ovim postotcima se neslazem...vecina mbuna imaju laznu ikru i muzjaci i zenke samo sto su kod muzjaka one izrazenije i ljepse izgledaju  ;)
zenke estherae imaju lazne ikre koliko hočeš  :D :D

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #8 u: Siječanj 26, 2012, 20:13:07 poslijepodne »
da slazem se sa glavočom, jer također i zenke imaju, tj znaju imati lazne ikre, i vjerujem da po tome se nemoze utvrditi 100% spol ribe, jer kako kaze za estherae, kod njih je ucestalo da i muzjaci a i zenke imaju lazne ikre, tako da kod njih po tome se tesko identificira spol.. naravno vise manje je tako kod nekih mbuna da se odredi spol, ali nemora bit kod svih.. po meni je ovo gore muzjak, jer se vidi na neki nacin da je dominantan i sav se nakostrijesio, i naravno izgleda lijepo...

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #9 u: Siječanj 26, 2012, 20:14:43 poslijepodne »
ako grijesim ispravite me..

p.s. vidim da nemogu editirati neke postove, pa moram pisat drugi post.. (dal je to neka greska ili takvo novo pravilo)  :question:

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #10 u: Siječanj 26, 2012, 20:25:06 poslijepodne »
Istina i ženke imaju lažnu ikru,ali ne ovako izrazitu kao mužjak na gornoj slici.
Malo sam pogrešno napisao.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #11 u: Siječanj 26, 2012, 20:29:01 poslijepodne »
ma u redu je.. al sve to ovisi kako kod koje vrste malawca.. ja sam kod nekih imao naravno vidljive kod muzjaka, dok zenka mozda pokoja je imala po jednu..

Offline dem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #12 u: Siječanj 26, 2012, 21:04:50 poslijepodne »
Ovo na gornjoj slici je mužjak imaju i ženke lažnu ikru ali nije ovako izražena. Kod ženka je analna peraja na vrhu obla a ked mužjaka je šiljasta

Offline zec-kiki

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Pakrac
« Odgovori #13 u: Siječanj 26, 2012, 22:27:32 poslijepodne »
to je definitivno muzjak!!

Offline calejopa

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #14 u: Siječanj 27, 2012, 00:08:48 prijepodne »
Ja sam ih imao prije god. dana. i to na slici je sigurno muzijak. ako trebas koju zenku javi se moozda ti mogu nabaviti. ;) pozzz
0955949261

Offline mario12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #15 u: Siječanj 27, 2012, 10:19:29 prijepodne »
Da to je sigurno ti mužjak , kod mbuna ja sam se vodio što mi je davno jedan forumaš rekao,mužjaci i ženke imaju lazne te žute točkice ,samo muzjak ima veće i manje ih ,dok ženka sitnije i više ih...u 95% slučajeva je bilo tako barem kod mene  :D
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 27, 2012, 15:33:20 poslijepodne »
Evo slikala sam tog plavog mališana, loš je fotić ali nadam se da se vidi... Malo su mu grickali peraju kao pridošlici, ali sve je prošlo ok:

Offline orange7

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Malawi Cichlids
« Odgovori #17 u: Siječanj 29, 2012, 12:01:18 poslijepodne »

s ovim postotcima se neslazem...vecina mbuna imaju laznu ikru i muzjaci i zenke samo sto su kod muzjaka one izrazenije i ljepse izgledaju  ;)
zenke estherae imaju lazne ikre koliko hočeš  :D :D
tako i kod mene lažne ikre imaju oba spola :)

Offline vlado53

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #18 u: Siječanj 29, 2012, 12:34:58 poslijepodne »
dali ženke isto kopaju rupe u pijesku?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #19 u: Siječanj 29, 2012, 12:51:48 poslijepodne »
dali ženke isto kopaju rupe u pijesku?
pa svi malawci pretezito kopaju po pijesku, nije bitno dal je muzjak ili zenka..

Offline Axo_Keki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Cazin Bosna i Hercegovina
« Odgovori #20 u: Veljača 01, 2012, 12:51:27 poslijepodne »

i sretno sa ciklidima

Bojko zahvaljujem se na linku, čitala sam ga već bila, i eto kako piše, ne postoje plavoobojene ženke, dakle u jednu stvar smo sigurni - mališan koji je kod mene i koji je počeo dobivati pravu plavu boju je mužjak.
Nadalje, ostaju misterjia druga dvojica koje sam opisala kao rozo bijele boje, a koji se stvarno znato razlikuju od ostalih koji imaju jaku narančastu boju.
Slika je posuđena sa neta, ovakva im je boja:

Ova pitanja sam postavila jer sve esthere nisam nabavila od jednog uzgajivača, tako da ne mogu znati jesu li od blue-red, red-red... Jedino vidim da nisu ob  :)

pozdrav
definitivno se radi o muzijaku jer i sam imam istoga
dosta je nestasan ii vrlo je nerazuman prema zenkama hheh
Mi smo zatvorenici svojih vlastiti identiteta zatvoreni u tamnicama koje
smo sami skovali......
"Ćejf košta"