Srpanj 25, 2025, 23:58:41 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Podloga - Pomoć  (Posjeta: 2108 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zoomba

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
Podloga - Pomoć
« u: Rujan 04, 2011, 23:36:40 poslijepodne »
Trazih, al ne nadjoh slicnu temu...Naj vjerojatnije nisam dobro trazio ;)

Naime, zanima me dali netko iz svog iskustva moze preporucit odrdjenu zemlju za cvijece koja je pogodna za podlogu...

Unaprjed zahvaljujem!
TikaTaka, MadaFaka

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Podloga - Pomoć
« Odgovori #1 u: Rujan 05, 2011, 08:29:24 prijepodne »
florabela....ili bilo koja druga, ja sam trpao svasta, nikad nikakvih problema.... mozes je namakati, mozes je direkt u akvarij, mozes prokuhati pa mjesati.... sve opcije rade....

jedino sto sam primjetio, a mozda je samo cista slucajnost i nema nikakve veze s time....ako zemlja nije ni namakana ni kuhana, vec direkt iz vrece u akvarij...voda u pocetku bude malo zuckasta, ali biljku izgleda ne smeta, kao ni ribama, a nestane nakon par redovnih izmjena.....

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 05, 2011, 09:50:30 prijepodne »
Citat:
florabela....ili bilo koja druga, ja sam trpao svasta, nikad nikakvih problema....

zahvaljujem!
:up:
TikaTaka, MadaFaka

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Rujan 05, 2011, 09:54:13 prijepodne »
ja sam trpao svasta, nikad nikakvih problema.... mozes je namakati, mozes je direkt u akvarij, mozes prokuhati pa mjesati.... sve opcije rade....

mnogi drugi su imali problema, i to kakvih  :D

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Rujan 05, 2011, 10:39:36 prijepodne »

mnogi drugi su imali problema, i to kakvih  :D

ogrmonih :D :D

..oprez sa zemljom, svakak, dobro ju pripremi i podlogu općenito dobro finiširaj.

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 05, 2011, 11:46:50 prijepodne »
Citat:
ogrmonih Cheesy Cheesy

..oprez sa zemljom, svakak, dobro ju pripremi i podlogu općenito dobro finiširaj.

molimte ako ti nije problem da mi malo opsirnije kazes o pripremi...i sto tocno mislis kad kazes finisiranje...
TikaTaka, MadaFaka

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 05, 2011, 11:48:24 prijepodne »
ću ti na pp ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 05, 2011, 14:01:35 poslijepodne »
Adj molim te, nemoj pepeat.....napisi i ovdje koju rijec, jer i mene zanima.... citao sam i ja horror price na temu "1001 nacin kako da vam zemlja za cvijece upropasti dan"....ali, na srecu, neku ludu valjda, nisam imao nikakvih problema....istinabog, u akvariju je ta zemlja tek 2 mjeseca u jednom, 3 mjeseca u drugom, 20-tak dana u trecem....mozda jednostavno jos nije doslo vrijeme za probleme? Ili sam na neku foru ipak izbjegao metak?

Offline edizd

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Rujan 05, 2011, 16:10:18 poslijepodne »
i mene zanima sve oko pripreme  :)

Offline crveni borac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #9 u: Rujan 05, 2011, 18:29:07 poslijepodne »
to vam je bar lako staviš zemlju koju si kupia u nekakvi kantu i uliješ vode, nakon dan ispliva iz nje sva prljavština i stvori se kao bjela pjena na površini to lipo izliješ i tako par puta u to je to a možeš i promješat koji put kad uliješ vodu tako da se lakše oslobodi sve što treba iz nje,ja sam svoju još samo na kraju kad sam stavljao u akvarij dobro iscjedio kroz staru potkošulju al radi lakšeg rada sa njom lakše je kad je ocjeđena nego kad ostane vode pa se ralijeva i to je to  :up:

Offline crveni borac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #10 u: Rujan 05, 2011, 18:30:13 poslijepodne »
samo da još napomenem da već tako imam tu istu zemlju i da nemam nikakvih problema i voda se razbistrila već sutradan

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 05, 2011, 19:04:30 poslijepodne »
To je priprema..... sad samo da cjenjeni kolega napise rijec dvije o mogucim problemima.... :up:

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #12 u: Rujan 05, 2011, 19:28:03 poslijepodne »
Najveći problem i razlog zašto se neki ljudi boje zemlje je boom algi koji se događa zbog otpuštanja nutrijenata iz zemlje u vodu. Da bi se to izbjeglo, evo što možeš napraviti:

1. Dovoljno dugo namakanje (ja sam uvijek namakao preko mjesec dana, nekad i dva mjeseca, a nekad i duže kad mi se nije dalo slagati akvarij). To se radi prvenstveno da bi se amonijak oksidirao do nitrata koje biljke mogu koristiti, a alge ne. Također se na taj način zemlja već u kanti zaciklira tako da kad ju staviš u akvarij već imaš zrelu podlogu naseljenu bakterijama. Možeš par puta promješati zemlju dok se namače, kao i odstaniti otpad s površine. Vodu nikad nisam mijenjao, uglavnom zbog ljenosti.
Zemlja za cvijeće s može i mineralizirati (zemlja se nekoliko puta naizmjenično moči i suši, dodaju se neke primjese tipa glina, vulkanit, itd.), ali ne znam baš puno o tome i nikada to nisam radio pa o tome ne bi (možda se javi netko tko je to radio, a mislim da ima i neki članak na početnoj).
Alternativa je kuhanje zemlje u loncu par sati, nisam to nikada radio tako da ti ne mogu prenijeti iskustva, ali to se radi da bi se proces oksidacije amonijaka skratio. Najveća mana je kaj usput steriliziraš zemlju (znači nema prednosti unaprijed zaciklirane podloge). Također se raspravljalo o simbiozi gljivica iz zemlje na korijenju vodenih biljaka (mikorizacija je potvrđena kod nekih vodenih biljaka, ali nejasno je koliko veliku ulogu igra). Kuhanjem bi također ubio i eventualne simbiotske gljivice.
Ako ti se jako žuri postaviti akvarij, možeš staviti zemlju i bez namakanja i kuhanja. Problem amonijaka koji izlazi iz podloge i uzrokuje alge možeš riješiti svakodnevnim velikim zamjenama vode (ja bi išao na preko 50%). I tako 2-3-4 tjedna.
Uglavnom, ja ti preporučam dugo namakanje. :)

2. Nemoj pretjerati sa zemljom. Ako staviš 10 cm zemlje, ništa te neće moći spasiti od algi. Po meni je 1-2 cm u prednjem dijelu i 3-4 cm u zadnjem dijelu čisto dovoljno. Ako ćeš u akvarij stavljati kamenje i grane, probaj ih unaprijed složiti i na ta mjesta staviti samo šljunak bez zemlje. Naravno, ako si tip koji stalno nešto mijenja i premješta po akvariju, onda bolje stavi zemlju po cijeloj površini da poslije ne bi bilo problema.
Zemlju dobro ocjedi, ali ju nikako nemoj tako komprimiranu staviti u podlogu nego ju među prstima maksimalno prorahli. Jednom sam stisnutu zemlju stavio u podlogu i imao sam velikih problema s biljkama (jednostavno nisu htjele rasti).

3. Bitan je dovoljno debeli sloj šljunka iznad zemlje tako da se nutrijenti iz zemlje što manje otpuštaju u vodu. Većina vodenih biljaka ima dovoljno dugačak i jak korijen da probije 5-6 cm šljunka. Šljunak ne bi trebao biti prekrupan da zemlja bude što bolje prekrivena, ali nije dobro ni kad je presitan jer bi se mogao stisnuti. 1-3 mm je po meni optimalno, iako može i malo krupniji.
Ja uvijek na zemlju stavim jedan sloj vulkanita koji sadrži puno mikroelemenata. Taj sloj usput odjeljuje zemlju od vode pa se tako dodatno smanjuje curenje nutrijenata u vodu. Uz to vulkanit ima veliki CEC (cation-exchange capacity), o tome više imaš TU.

4. Bez obzira na sve, preporučam ti da prvih mjesec-dva češće obilno mijenjaš vodu, po meni 40-50% svakih 4-5 do tjedan dana. Tako ćeš se osigurati ako je nešto otišlo u krivom smjeru. :)

Ako ti kaj nije jasno, slobodno pitaj. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 05, 2011, 19:45:10 poslijepodne »
Citat:
Najveći problem i razlog zašto se neki ljudi boje zemlje je boom algi koji se događa zbog otpuštanja nutrijenata iz zemlje u vodu. Da bi se to izbjeglo, evo što možeš napraviti:

svaka cast na iscrpnom odgovoru! :up:

zanimame jos, dali sloj sljunka treba biti onih 5-6cm koje korjen biljke moze probiti i dali debljina sloja zemlje i sljunka ovisi o velicini akvarija?
evo i da malo odlutam s teme :)
dali pri sadnji biljke trebam pokusat odraditi tako da joj korjen dotakne zemlju ili ce ona sama odraditi taj dio?

ida...pitanjima nikad kraja :D
koja je otprilike cijena tog vulkanita i u koliko debelom sloju se on nanosi?
TikaTaka, MadaFaka

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 05, 2011, 19:59:25 poslijepodne »
Kad sadiš biljku, korijen uvijek podrežeš i to dosta, kako bi je potaknuo da što brže počne puštat korijen i što bolje se ukorjeni. Naravno da debljina podloge ovisi o veličini akvarija i veličini biljaka koje sadiš. Neš u akvarij od 20 litara stavit 10 cm podloge, ali u njega sadiš i manje biljke.
U ovom članku između ostalog imaš i podnaslov tehnike sađenja:

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=405:kako-izabrati-saditi-odravati-i-razmnoavati-akvarijsko-bilje&catid=35:ureenje&Itemid=119

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 05, 2011, 20:06:50 poslijepodne »
Citat:
Kad sadiš biljku, korijen uvijek podrežeš i to dosta

hvala! :klap:
TikaTaka, MadaFaka