Srpanj 24, 2025, 23:33:01 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Crypta - "presadjivanje"  (Posjeta: 2097 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline davor33

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Crypta - "presadjivanje"
« u: Svibanj 26, 2011, 10:52:16 prijepodne »
Pozdrav svima!

Imam jedno pitanje vezano za cryptu, tocan tip neznam.... uglavnom, biljka je dostabila razgranata, sa 3-4 "izdanka" i medjusobno nepovezanim korijenjem (ako me razumijete). Kod uklanjanja vate i kosarice,  u vati se pojavio jos jedan mali listic, s korijencicima od 2-3mm, odnosno 2 listica, jedan manji, jedan nesto veci, s istim korijenom.... to mi je presitno za saditi u akvarij, podloga bi ga skroz zatrpala, pa me zanima sto sad da napravim s time?

Kako zvuci ideja da to jednostavno vratim u onu vatu i kosaricu, i ubacim u neku teglicu s vodom, eventualno dodam jos malo zemlje za cvijece unutra, hoce li joj to stetiti, ili bi se eventualno korijen nastavio razvijati, pa bi za neko vrijeme biljka dovoljno narasla da moze u akvarij? Takodjer, jedan list, veliki se odlomio, sto s njim? Moze li on u vodu, pa ce mozda jednog dana i pustiti kakav korijencic, ili je za kantu od smeca?

Puno hvala!

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
Odg: Crypta - "presadjivanje"
« Odgovori #1 u: Svibanj 26, 2011, 11:11:43 prijepodne »
u teglicu ulij akvarijsku vodu,stavi tu malu i stavi na prozor,ja obično nešto tako sitno ostavim da pluta u akv.ali to ti nije opcija sa zlaticama eventualno u oni mali s bettanom.a mislim da taj otkinuti list možeš frknut nisam sigurna da će pustit korjenje,nek me ispravi neko ako grješim.
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 26, 2011, 11:17:40 prijepodne »
Ma necu u akvarij, ne brini, presitno je to, mislio sam teglicu od krastavaca, a ovo za prozor - odlicno, hvala!

Ma i taj list neka pluta, pa ako sta bude, super, ako ne...... znaci, da ne dodajem u vodu nikakvu zemlju za cvijece i slicno? I da izvadim kompletno iz posudice?

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Svibanj 26, 2011, 11:20:13 prijepodne »
Možeš stavit u aq,posadi sa pincetom negdje gdje ti je na oku,a kasnije je staviš gdje ti paše.Sad bi ti na prozoru mogla skviknut od temp i algi

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #4 u: Svibanj 26, 2011, 11:46:47 prijepodne »
Posadi ju u teglicu sa zemljom i pazi da je zemlja uvijek toliko mokra da je blatna i razvuci prozirni najlon sa sitnim rupicama preko nje (napravi "šator" iznad teglice).
Tko zna, možda i procvjeta! :up:

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Svibanj 26, 2011, 12:29:40 poslijepodne »
Fora.....

ako prezivi, hoce li moci nazad u akvarij ili?

Znaci, da ti listici budu na suhom, to si mislila? samo korijencic u zemlji, mokroj, ostalo na suhom?

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 26, 2011, 12:52:47 poslijepodne »
Fora.....

ako prezivi, hoce li moci nazad u akvarij ili?

Znaci, da ti listici budu na suhom, to si mislila? samo korijencic u zemlji, mokroj, ostalo na suhom?

Tako je! Korijen u blatu a listovi van teglice za cvijeće vulgaris. Samo obavezno šator od folije iznad (ili prozirna plastična vrećica da se listići ne suše) s rupicama da se prozračuje.
Ovo je zapravo "emerzni uzgoj" pa si to prouči. Naravno da može poslije u akvarij. Kripte inače cvijetaju isključivo van vode. ;)
Kripte vole vapnenac pa ukoliko se bojiš da je zemlja prekisela, možeš dodati u nju lupinu jaja. ;) Samo radi prekisele zemlje ti kripta može krepucnuti.

Kad se listovi naviknu biti van vode, vrećicu možeš i maknuti al' ju trebaš špricati običnom vodom (ne koristi folijarna gnojiva) 1x dnevno.

« Zadnja izmjena: Svibanj 26, 2011, 12:56:10 poslijepodne od Iris »

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Svibanj 26, 2011, 13:46:00 poslijepodne »
Ok, evo posadio sam u loncic, zemlja za cvijece, valjda ce joj odgovarati.... sad jos samo malo najlona preko nje, izbusiti rupice...i cekati....

Da jos pitam, kada mogu ocekivati da cu vidjeti neke pomake? U smislu ili da raste, ili da propada, i po cemu bih to najlakse zakljucio?

Takodjer, smije stajati na prozoru, nema direktnog sunca, osim mozda malo rano ujutro dok sunce izlazi? Tu ima i topline i zraka, ali ako treba na neko drugo mjesto, lako je preselim....

Ljuska od jaja? SIrovih ili kuhanih?  :-[ Smrviti pa pomijesati sa zemljom, ili je dovoljno samo smrviti i staviti na gornji sloj zemlje?
« Zadnja izmjena: Svibanj 26, 2011, 13:50:28 poslijepodne od davor33 »

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 26, 2011, 16:31:05 poslijepodne »
Ok, evo posadio sam u loncic, zemlja za cvijece, valjda ce joj odgovarati.... sad jos samo malo najlona preko nje, izbusiti rupice...i cekati....

Da jos pitam, kada mogu ocekivati da cu vidjeti neke pomake? U smislu ili da raste, ili da propada, i po cemu bih to najlakse zakljucio?

Takodjer, smije stajati na prozoru, nema direktnog sunca, osim mozda malo rano ujutro dok sunce izlazi? Tu ima i topline i zraka, ali ako treba na neko drugo mjesto, lako je preselim....

Ljuska od jaja? SIrovih ili kuhanih?  :-[ Smrviti pa pomijesati sa zemljom, ili je dovoljno samo smrviti i staviti na gornji sloj zemlje?

Dovoljno je da smrviš i ostaviš na zemlji, svejedno je kakva su,skuhana ili sirova jer biljka neće dobiti salmonelu.  :D

Pomak ćeš vidjeti kroz tjedan dana - samo pazi da je zemlja blatna i da su listovi vlažni (trebali bi biti pod vrećicom). Uspravit će se i listići će joj se širiti prema svjetlu - to ćeš već i sutra uočiti. Brze su kripte. ;)
Sad bih ti poslikala svoje da vidiš kako to izgleda al' mi je dragi maznuo baterije iz fotića za miš. Grrr..
Kripte ni ne vole direktno jako svjetlo tako da si joj našao savršeno mjesto. :up: A inače podnose i više temperature tako da nema straha.

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Svibanj 26, 2011, 18:51:27 poslijepodne »
Nemam pojma o biljkama, ali mama stalno nesto vrpa po njima, pa mi se mjesto na kojem ona drzi svoje ( a to je bas taj prozor izlazeceg sunca) ucinio kao idealno mjesto.....

Ok, jedno jaje cemo za svaki slucaj staviti na zemlju, skoditi ne moze,a a stvarno nisam siguran kakva je zemlja..... preko loncica sam navukao prozirnu vrecicu, i izbusio je kao sito.....a nije problem ni svako jutro malo navlaziti zemlju i smociti listove....

Puno ti hvala! nadam se da ce nesto biti od te biljcice!

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 26, 2011, 19:32:46 poslijepodne »
Nema na čem'! Znači na vrećici se treba hvatati rosa, ne baš da je zbušena cijela ko sito - nekoliko rupica je dovoljno, al' vidjet' ćeš još. Mala je biljčica s malim listovima pa joj neće biti ništa ako joj i usfali malo vlage jer je u blatu. ;)

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Svibanj 26, 2011, 20:24:21 poslijepodne »
Poslusao sam savijet, sad cemo vidjeti, nadam se da ce se primiti, i da ce izrasti zdrava biljcica.....

Hvala! Ako sto zapne, ja opet dodjem gnjaviti... :zagrljaj:

Offline sinaom

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #12 u: Rujan 09, 2011, 19:28:22 poslijepodne »
bok svima! molio bi za jedan savjet- ja imam u akvariju od 54L bocope, cabombu te dosta kripti- cca 7 stabljika kripti koje su se sad dosta proširili i 'bacile' su brojne listiće i izdanke okolo- kako se ona presađuje, kako se krati? puno hvala svima!

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #13 u: Rujan 10, 2011, 17:52:26 poslijepodne »
bok svima! molio bi za jedan savjet- ja imam u akvariju od 54L bocope, cabombu te dosta kripti- cca 7 stabljika kripti koje su se sad dosta proširili i 'bacile' su brojne listiće i izdanke okolo- kako se ona presađuje, kako se krati? puno hvala svima!
Kriptu presađuješ tako da iščupaš mlade biljkice oko matične biljke i zabiješ ih na željeno mijesto. Možeš isčupati cijelu matičnu biljku i onda pokidati mladice sa strane i to je to.  ;)