Srpanj 09, 2025, 00:48:45 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Crna Čupava  (Posjeta: 1647 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Crna Čupava
« u: Kolovoz 06, 2011, 20:13:00 poslijepodne »
povremeno mi se javi, na rubovima listova sagitarie crna cupava, na par listova.

Čujem da je jedan od ozročnika tvrda voda. Ista se pojavi, nako šta dodam tekuće gnojivo. dodajem cca 3-4ml tjedno

Ovo su vrijednosti gnjojiva:

Dose: - 1ml per 10 litre of tank water per week.
Dose can be increased to 2 or 3 times per week depending on plant growth, water changes etc.

Analysis:-
1.5-0.5-6
1.5% N, 0.2%P, 5% K, 0.8% Mg, 0.08% Fe, 0.018% Mn, 0.002% Cu, 0.01% B, 0.01% Zn, 0.001% Mo, EDTA.

Danas testirana voda i
tetra trake kažu ovako:

no3 20
no2 0

gh 16+
kh 8
ph 7

ima mjesta panici???

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
Odg: Crna Čupava
« Odgovori #1 u: Kolovoz 07, 2011, 01:28:52 prijepodne »
A kada ti točno crna čupava nestane?

Offline DeX_13

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 07, 2011, 08:45:41 prijepodne »
A kada ti točno crna čupava nestane?

nije da je nestane, ali se smanji količina. Recimo na listovima Hygrophila corymbosae se jave točkice, pocijelom listu, ali ih nakon nekog vremena nema.

da li su uzrok kozice ili ottocinclusi ili nešto treće,  :nerd:

moram to poslikat, prvom prilikom.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 07, 2011, 08:54:48 prijepodne od DeX_13 »

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #3 u: Kolovoz 07, 2011, 18:44:11 poslijepodne »
Pitam jer je moguće da nestane kad se zapuni filter/ smanji protok. Sve si naveo osim protoka filtera i puše li po zahvaćenim dijelovima s BBA. I meni se nedavno javila u novom akvariju i sa smanjenjem protoka se tek počela povlačiti i ubacivanjem pH- (limunov sok, 10 kapi na 50 L prilikom izmjene vode) u kombinaciji :ad8: Ništa mi drugo nije padalo na pamet... Pojavila mi se samo na sljemenskom kamenu i to tamo gdje su pukotine i kojekakve žilice. Kamenje ne bi ništa trebalo ispuštati u velikim količinama, ne diže tvrdoću vode... Zbunj. To kamenje je također uvijek puno puževa (jabučar, ramshorni i svrdlasti kad se ugase svjetla).

Offline DeX_13

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 07, 2011, 20:57:42 poslijepodne »
Pitam jer je moguće da nestane kad se zapuni filter/ smanji protok. Sve si naveo osim protoka filtera i puše li po zahvaćenim dijelovima s BBA. I meni se nedavno javila u novom akvariju i sa smanjenjem protoka se tek počela povlačiti i ubacivanjem pH- (limunov sok, 10 kapi na 50 L prilikom izmjene vode) u kombinaciji :ad8: Ništa mi drugo nije padalo na pamet... Pojavila mi se samo na sljemenskom kamenu i to tamo gdje su pukotine i kojekakve žilice. Kamenje ne bi ništa trebalo ispuštati u velikim količinama, ne diže tvrdoću vode... Zbunj. To kamenje je također uvijek puno puževa (jabučar, ramshorni i svrdlasti kad se ugase svjetla).

čini mi se da su sve zahvaćene biljke u smjeru izlaza filtera.
filter je vitakratf (eheim 2008) protoka 150-300l/h, uglavnom postvljen na najmanje, kako se zapunjava spužva, tako ga otvaram do čišćenja

Offline rovkil

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #5 u: Kolovoz 07, 2011, 21:01:51 poslijepodne »
Tak nešto slično imam i ja na kriptama i anubiasu ali jedan dan se stvore, pa se puževi i algoholičari malo počaste i bilje čisto.
Meni nema veze s strujanjem filtera jer sam ga premještao ali uvijek iste biljke imaju čak i kad nisu na "udaru" filtera.

Offline vjeko0801

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #6 u: Kolovoz 08, 2011, 15:52:58 poslijepodne »
U starom 100 litrašu me  napala crna čupava alga i jedva sam je se riješio, preplavila je cijeli akvarij u kratkom roku, a to sve zbog moje nemarnosti, borba je trajala nekoliko mjeseci dok je nisam skroz izkorijenio, a moje metode su prvo sam ubacio par sijamaca, instaliro co2, davao dnevnu dozu easy carbo i usisavo svaki dan algu kaja je plutala po vodi sve dok nije nestala u potpunosti.

Offline rada0309

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #7 u: Kolovoz 17, 2011, 21:55:27 poslijepodne »
Meni svaki put uspjeva maknit crnu čupavu samo sa jednim načinom,stream pumpa da cirkulacija vode bude što veća u akvariju i počupam ručno koliko mogu algu. Po ostatcima crne čupave direktno našpricam easycarbo. Nikad se više nije vratila. I svi moji poznanici su se riješili crne čupave po tim uputama! :up:

Offline DeX_13

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 18, 2011, 08:01:53 prijepodne »
Meni svaki put uspjeva maknit crnu čupavu samo sa jednim načinom,stream pumpa da cirkulacija vode bude što veća u akvariju i počupam ručno koliko mogu algu. Po ostatcima crne čupave direktno našpricam easycarbo. Nikad se više nije vratila. I svi moji poznanici su se riješili crne čupave po tim uputama! :up:

moram smislit neku malu pumpu, koja neće pojest kozice. Najradije bi stavio koraliu nano, ali mi se čini da bi to bio mikser za male koze  :nuclear: a ona se super orijentira.  :'(

EC dodajem, u AQ. nisam pokušavao pogađat napadnuta mjesta, neda mi se svakodnevno skidat poklopac  :nerd: Jednostavnije mi uklonit napadnuti list i prebacit ga red ramshonima za obrok.

Offline rada0309

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #9 u: Kolovoz 18, 2011, 20:37:36 poslijepodne »
Možeš i tak jer kod tebe alga nije baš toliko raspostranjena. Ovi moji su imali šumu od alge tak da su je morali spržiti sa EC.