Srpanj 29, 2025, 16:27:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: malawi mbuna  (Posjeta: 1500 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
malawi mbuna
« u: Listopad 13, 2011, 20:58:36 poslijepodne »
imam problemčić. kako razlikovati mužjaka od ženke :question: koliko lažne ikre ima na peraji mužjak a koliko ženka  -?
molim pomoć stručnjaka
pseudotropheus sociolofi
Labidochromis caeruleus
Pseudotropheus sp. "acei"
Metriaclima estherae OB
« Zadnja izmjena: Listopad 13, 2011, 21:09:01 poslijepodne od baica_s »
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline ChichazZ

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
Odg: malawi mbuna
« Odgovori #1 u: Listopad 13, 2011, 21:23:00 poslijepodne »
Napisi i koliko su ribe stare jer je  to jedan od preduslova za ispravno utvrdjivanje pola...neki se ofarbaju prije neki kasnije a nekima se pol moze utvrditi tek kad su polno zreli... :)
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline dem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Listopad 13, 2011, 21:31:57 poslijepodne »
Teško češ ih razlikovat ako nisu spolno zreli. I mužjaci i ženke imaju lažnu ikru, kada spolno sazriju mužjaci  imaju veče i bojm intnzivnije lažne ikre također mogu imati lažnu ikru na leđnoj peraji mada nije pravilo, crni rubovi na perajama kod mužjaka su  tamniji i oštriji .

Offline baica_s

• Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #3 u: Listopad 13, 2011, 21:40:26 poslijepodne »
starost im je od 6-10mj.
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #4 u: Listopad 13, 2011, 21:43:34 poslijepodne »
Mislim da je to prerano da bi se sa sigurnoscu moglo utvrditi...do tad mozes po onoj staroj ako je 'pojeO' onda je muzijak ako je 'pojeLA' onda je zenka  :D  :D  :D mala sala nemoj zamjeriti...
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #5 u: Listopad 14, 2011, 01:04:42 prijepodne »
to pitanje i mene zanima, jer kako gledam svoje socolofie i carleuse, uopce nekuzim kojeg su spola, ali kako sam cuo da kod socolofia je zenka svjetlija od muzjaka, sad jel to istina ili nije, ni ja neznam.. ali mislim i da nema bas veze u otkrivanju spola lazna ikra, jer zna se dogodit da ih i zenke imaju dosta, tako da cemo ipak poslusat ChichazZ-a kako kaze po onoj staroj...  ;)

Offline Dejan Saulosi

• Punopravni član
  • **
  • Najlepši je ciklid!
« Odgovori #6 u: Listopad 14, 2011, 21:03:20 poslijepodne »
Sa sigurnoscu ces znati kog je ko pola tek kad zenka bude noseca, odnosno dok bude imala male u ustima...Sve ostalo su relativni pokazatelji polnih odlika kod tih vrsta. Ja sam mislio da imam prelepog muzjaka mpange za kog se na kraju ispostavilo da je zenka i da se uspesno mresti. Velicina, internzitet boja i vise lazne ikre na analnom peraju mogu biti pokazatelji da je u pitanju muzjak, ali nikad sa sigurnoscu ne mozes utvrditi za npr. one muzjake koji su subdominantni i koji cesto zbog smanjenog intenziteta boje podsecaju na zenke....
Srecno.

P.S. Ja sam zbog toga uglavnom sad odabrao one vrste gde se lepo razlikuje pol - Pseudotropheus saulosi, Melanochromis interruptus, Metriaclima sp. „msobo“ (Magunga).
Riba što pliva u dva pravca

Offline iglica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin, Zagreb, Rijeka
  • Shrimp Master
« Odgovori #7 u: Listopad 16, 2011, 15:36:52 poslijepodne »
Sa sigurnoscu ces znati kog je ko pola tek kad zenka bude noseca, odnosno dok bude imala male u ustima...Sve ostalo su relativni pokazatelji polnih odlika kod tih vrsta. Ja sam mislio da imam prelepog muzjaka mpange za kog se na kraju ispostavilo da je zenka i da se uspesno mresti. Velicina, internzitet boja i vise lazne ikre na analnom peraju mogu biti pokazatelji da je u pitanju muzjak, ali nikad sa sigurnoscu ne mozes utvrditi za npr. one muzjake koji su subdominantni i koji cesto zbog smanjenog intenziteta boje podsecaju na zenke....
Srecno.

P.S. Ja sam zbog toga uglavnom sad odabrao one vrste gde se lepo razlikuje pol - Pseudotropheus saulosi, Melanochromis interruptus, Metriaclima sp. „msobo“ (Magunga).
:up: