Kolovoz 02, 2025, 20:46:44 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: 360 l i diskusi  (Posjeta: 1967 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline antoniom

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 55
360 l i diskusi
« u: Kolovoz 14, 2011, 16:26:45 poslijepodne »
pitanje!
Koliko diskusa mogu staviti u ovaj akvarij?(360 l)

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: 360 l i diskusi
« Odgovori #1 u: Kolovoz 14, 2011, 16:49:23 poslijepodne »
Pozdrav,

Mislim da kolicina riba ovisi i o nekim drugim stvarima, npr. filtracija je kod diskusa poprilicno bitna. Kakva je?

Offline antoniom

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Kolovoz 14, 2011, 16:54:50 poslijepodne »
tetraex700 plus još jedan mislim da je od juwel trigon

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #3 u: Kolovoz 15, 2011, 08:45:53 prijepodne »
tetraex700 plus još jedan mislim da je od juwel trigon

Probali su mnogi,ali tetra ex jednostavno ne ide s diskusima,nacin hranjenja i kolicina  otpada jednostavno je dosta velika da bi tetra to mogla podnjeti!
da malo pojasnim,velika kolicina smeca zastopa filtermedije i oslabi protok,te takva filtracija brzo postane neadekvatna za diskuse!
"MarioA" je tvoj sumjestanin probaj se dogovoriti i pogledati kako on to radi,bavi se duzi niz godina s diskusima,obicno u akvarij od 360l ide 8-10 diskusa,ovisno i o setup-u da li je ukrasni ili golo staklo,ja ih trenutno u 360l imam 18kom
« Zadnja izmjena: Kolovoz 15, 2011, 08:52:51 prijepodne od mbogdan »

Offline antoniom

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Kolovoz 16, 2011, 13:40:00 poslijepodne »
Hvala mbogdan u kontaktu sam sa marioa moraću da se nađem sa njim i pogledam kod njega akvarij

Offline mario12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Kolovoz 16, 2011, 14:34:44 poslijepodne »
Evo i ja sam ti imao slične dvojbe  :D i ova solucija sa vanjskim preljevnim izgleda puno bolje od kanistera
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #6 u: Kolovoz 16, 2011, 14:38:12 poslijepodne »
Evo i ja sam ti imao slične dvojbe  :D i ova solucija sa vanjskim preljevnim izgleda puno bolje od kanistera
napokon netko da je poslusao neki savjet.
neces biti razocaran,a ostat ce ti i vise kuna u dzepu,a filtracija ce biti bolja :up:

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 16, 2011, 14:50:15 poslijepodne »
Ja takodjer u zadnje vrijeme planiram napravit vanjski stakleni filter jer mi se cini bolje rijesenje od kanistera koji sam kupio.

Samo mi jos nisu sve stvari jasne oko tih filtera pa cu morat proucit. Jedan problem mi je overflow. Vidim na morskom podforumu da su neki ljudi imali problema s takvom izvedbom pa su busili akvarij.

Mbogdan, ti koristis overflow? Kolko sam skuzio imao si i DIY verziju?  Si zadovoljan njome?  Zanima me slijedece, dal nakon sto se iskljuci pumpa iz nekog razloga te se ponovno pokrene, overflow nastavi raditi ili je potrebno ponovno povuci vodu u njega?  I jos jedna stvar, jel problem namjestiti pumpu da vraca vodu onom brzinom kojom se slijeva u sump? I dal je to konstantno ili se s vremenom ponovno namjesta taj omjer?  (kad se malo zacepi filter medij)

Konkretno me zanima za onaj DIY cijevni overflow.  

U zadnje vrijeme se dosta ljudi odlucuje na taj nacin filtracije. Buduci da nisam to nikad uzivo vidio ni u slakovodnoj ni u morskoj akvaristici, tesko mi sve pohvatati pa zasipam pitanjima :)

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #8 u: Kolovoz 16, 2011, 15:31:02 poslijepodne »
Ja takodjer u zadnje vrijeme planiram napravit vanjski stakleni filter jer mi se cini bolje rijesenje od kanistera koji sam kupio.

Samo mi jos nisu sve stvari jasne oko tih filtera pa cu morat proucit. Jedan problem mi je overflow. Vidim na morskom podforumu da su neki ljudi imali problema s takvom izvedbom pa su busili akvarij.

Mbogdan, ti koristis overflow? Kolko sam skuzio imao si i DIY verziju?  Si zadovoljan njome?  Zanima me slijedece, dal nakon sto se iskljuci pumpa iz nekog razloga te se ponovno pokrene, overflow nastavi raditi ili je potrebno ponovno povuci vodu u njega?  I jos jedna stvar, jel problem namjestiti pumpu da vraca vodu onom brzinom kojom se slijeva u sump? I dal je to konstantno ili se s vremenom ponovno namjesta taj omjer?  (kad se malo zacepi filter medij)

Konkretno me zanima za onaj DIY cijevni overflow.  

U zadnje vrijeme se dosta ljudi odlucuje na taj nacin filtracije. Buduci da nisam to nikad uzivo vidio ni u slakovodnoj ni u morskoj akvaristici, tesko mi sve pohvatati pa zasipam pitanjima :)

koristio sam taj cijevni fi 32mm na 1200l/h pumpi nikad problema,tada sam nabavio tunze 1074/2 po dobroj cijeni i sad njega koristim
kad se overflow stavi i jednom ozraci nije ga potrebno vise dirati ni nakon iskljucenja pumpe ni nestanka struje
voda ti radi po principu spojenih posuda otuda se i radi onaj s i onaj t-komad diktira kolicinu vode u akvariju i kolicinu vode u sumpu za pumpu 1200l/h je promjer cijevi overflowa 32mm,a za 1500l/h je recimo fi 40,a sad za dalje neznam,nikad mi nije bio zastopan filtermedij,tako da nisam nikad podesavao ponovno protok!

Offline antoniom

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Kolovoz 16, 2011, 16:03:30 poslijepodne »
a di sam sad jadan ti sam sve pripremim sutra dolaze diskusi a ja još nigdi ima li di ta shema za taj vanjski

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 16, 2011, 16:08:02 poslijepodne »
a di sam sad jadan ti sam sve pripremim sutra dolaze diskusi a ja još nigdi ima li di ta shema za taj vanjski

Ako sutra dolaze, onda ce morati za pocetak bit zadovoljni s postojecom filtracijom.

A onda cim prije napravis stakleni preljevni filter. (cak imas u oglasu jeftino staklo (sump) u rubrici morska akvaristika) 
Bitno je da ima cim vise filter materijala pa ce se i manje prljati i neces trebati cesto prckati po tome. Znaci, stabilni parametri u akvariju i zadovoljne ribe  :)

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 16, 2011, 16:13:45 poslijepodne »
Ev ovako ti moj izgleda
Mob. 0993453385

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #12 u: Kolovoz 16, 2011, 16:15:38 poslijepodne »
prvo se sve pripremi i postavi se tema,a ne tema 5 do 12 i onda normalno problemi :up:
evo "mario12" je dobar primjer kako to treba ici ukoliko nisi upucen,a ti prvo radi pa poslije sve ostalo,vjeruj nekad to zna biti skupi sport :'(
« Zadnja izmjena: Kolovoz 16, 2011, 16:26:08 poslijepodne od mbogdan »

Offline antoniom

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Kolovoz 16, 2011, 16:52:23 poslijepodne »
oprosti mbogdan nije na brzinu stvarno ovog svog radim polako za razliku od ovog od 160l što imam sve sam sam radio od a-ž a i to sa filterom se da riješiti smjestiti ću ih pa ću što prije gledati napraviti filter

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #14 u: Kolovoz 16, 2011, 17:07:12 poslijepodne »
oprosti mbogdan nije na brzinu stvarno ovog svog radim polako za razliku od ovog od 160l što imam sve sam sam radio od a-ž a i to sa filterom se da riješiti smjestiti ću ih pa ću što prije gledati napraviti filter
vjerujem,ali eto vidis nisi se na vrijeme raspitao za filtraciju,a ponekad takve naizgled sitnice znaju imati stetu (financijsku),pougibaju ribe zbog pojave amonijaka i nitrita i onda em sto moras napraviti filter moras i ponovno dati novce za ribe,pa to ispadne jako skupo -?

Offline krix

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #15 u: Kolovoz 16, 2011, 20:10:00 poslijepodne »

Mario te dobro savjetuje. Ali...

Ne boj se ništa. Zasad radi češće izmjene vode i dobro usisaj dno dok ne središ drugi filter. Neće diskusima biti ništa.
U 360L uz adekvatnu filtraciju i redovnu higijenu možeš staviti bez problema desetak odraslih diskusa, mada u literaturi piše 60L po ribi.

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 16, 2011, 21:34:41 poslijepodne »
vjerujem,ali eto vidis nisi se na vrijeme raspitao za filtraciju,a ponekad takve naizgled sitnice znaju imati stetu (financijsku),pougibaju ribe zbog pojave amonijaka i nitrita i onda em sto moras napraviti filter moras i ponovno dati novce za ribe,pa to ispadne jako skupo -?

Neočajavaj,kupiš neki rabljeni aq na oglasima ,važno da necuri, slijepiš pregrade i to ti to,više me došo medij nego filter  :D
Mob. 0993453385

Offline antoniom

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Kolovoz 16, 2011, 21:54:36 poslijepodne »
 :up: :)