Srpanj 27, 2025, 20:23:44 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Koji klima uređaj izabrati???  (Posjeta: 1722 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nuclear

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Koji klima uređaj izabrati???
« u: Srpanj 11, 2011, 16:55:21 poslijepodne »
Planiram možda investirati u klima uređaj, još ništa definitivno, ali što je toplije bliži se definitivnome  :D

Pa me zanima koji izabrati? Ne zanima me koje snage, već kojeg proizvođača jer znam da ću uzeti od 3.5kW hlađenje, a grijanje mi nije bitno jer se definitivno neće koristit za grijanje, tako da tu otpadaju i ovi s inverterom, jer vidim da inverter nije toliko bitan ako se ne planira grijati na klimu. Imate li kakvu preporuku, itd. Do nekih 2500kn, i još vidim da ću montažu platit sigurno 900kn, ako ne uspijem nać nekoga da mi to rješi nešto jeftinije. Koristit će se samo ljeti i samo pri ovim pasijim vrućinama, dakle sve skupa možda mjesec-mjesec i pol godišnje.

Mislio sam možda ovaj, al ne znam jel to dobra opcija:

http://www.klimacentar.com/samsung/samsung-ne-inverter/samsung-aq12twan.html
« Zadnja izmjena: Srpanj 11, 2011, 16:59:57 poslijepodne od Nuclear »

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Koji klima uređaj izabrati???
« Odgovori #1 u: Srpanj 11, 2011, 17:19:41 poslijepodne »
evo ako te zanima ja ti dam svoju klimu staru 6 mj nije radila 2 sata.kosta 4.600 i vrhunska je.ali ne koristimo je jer zeni smeta jako.tako da mi samo stoji na zidu.za cijenu se dogovorimo ali tu negdje kolko imas 2500

http://www.khg.hr/vmchk/5-Mitsubishi/75-Residential-RAC/76-Minisplit-constant-speed/77-Serija-SRK-HG/403-SRK28HG-S/SRC28HG-S.html

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 11, 2011, 17:25:14 poslijepodne »
Možda bi čak i uzeo, al slaba mi je, planiram cijeli kat kuće hladiti za što mi definitivno nije 2.5kW dovoljno prema tablicama koje sam gledao.

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Srpanj 11, 2011, 18:55:59 poslijepodne »
pusti ti tablicu.ja kod sebe kad upalim ima da se smrznes. :up:

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #4 u: Srpanj 11, 2011, 20:15:27 poslijepodne »
Naj jači za kojeg imaš para ;)

Krače če raditi, brže če ohladiti i manje če struje potrošiti

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #5 u: Srpanj 11, 2011, 20:23:48 poslijepodne »
Možda bi čak i uzeo, al slaba mi je, planiram cijeli kat kuće hladiti za što mi definitivno nije 2.5kW dovoljno prema tablicama koje sam gledao.

Moja iskustva pa sam zakljuci:
- Negdje 2003g. uzeo prvu klimu i kako mi se nije uzimao neki jeftini kinez tako sam uzeo razvikanog i skupog Daikina.
Istina da je mali vrhunski hladio ali godinu dana kasnije prolupa kompresor i ode hrpa love u smece (neka kompenzacija pa garancije nije bilo).
Pouka glasi; ako je nesto skupo to ne znaci da je dobro.

- 2004g. taman prije rodenja netjaka nazovem lokalnog klimadziju i uzmem od njega nekakav kineski noname ali on jamci da radi pa ajde.
Dode s ekipom, sve umontiraju i prc - klima ne radi, kaze junak nema problema i zaleti se u skladiste po drugu (kasnije je ispalo da je bio trivijalan problem u kablu).
Ta se klima nije gasila od 2004-2010g bilo zima bilo ljeto, a uredno radi i danas - povremeno ociscena, nikakva nadopunjavanja plina ili sl.
Pouka glasi: ako uzimas klimu uzmi je od nekoga tko ti je nudi u paketu s ugradnjom jer zamisli glupu situaciju da nabavis klimu pa nades nekoga tko ce ti je montirati i ona ne radi - za garanciju ce te otfikariti, a ovaj koji je montirao trazi svoje novce jer je on svoj dio odradio.
Od tada sam od istog ugradivaca uzeo jos tri klime (kinezi) i sve rade besprijekorno, evo sjedim bas pod jednom iz 2006g. koja na ovih +35C prostor od 45 kvadrata s 400 litara akvarija hladi na 23C  :)

Od istoga sam prosle godine po zimi uzeo Vivax 3.5 kW s inverterom i grijacima za 3100 kn s ugradnjom, ostao sam ugodno iznenaden kako to cudo divno grije pri -10C

Da rezimiram - uvijek se drzim one da nisam dovoljno bogat da kupujem jetino, ali sam sa klimama naucio da se barem u njihovom slucaju moze to pravilo lagano zaobici pod uvjetom da je distributer fer i da zna sto radi.

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #6 u: Srpanj 11, 2011, 20:36:10 poslijepodne »
Snaga ti se računa 100w/m2 osim ako nije južna strana sa puno stakla ili potkrovlje onda ti se računa put 1.5.
Teško da buš mogao hladiti cijeli kat sa jednom klimom,kaj se tiče koja,to ti je teško reči svaka bu tu hladila imaš u Metrou od 1800kn pa recimo ova mitsubishi-eva od 4600 šta je po meni preplačeno ja recimo imam LG zašarafljenog koji je cijenovno u negdje u sredini.
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline zdgrunf

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #7 u: Srpanj 12, 2011, 07:39:00 prijepodne »
Samo jedna napomena što se tiče hlađenja cijelog kata jednom klimom - zrak je trom i nemožeš ga potjerati iz prostorije koju hladiš kroz npr. hodnik u sobu.
Jedino postavljanjem podnih ventilatora koji će aj zrak tjerati dalje, ali to nije baš neko sretno riješenje.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 12, 2011, 09:05:42 prijepodne »
Ma 2 sobe na katu planiram hladit, i sam hodnik jer kat po ljetu stvarno kuha. WC i treća manja soba bi bile zatvorene.

Klima bi bila na kraju hodnika i puhala bi direkt kroz vrata te dvije sobe. Jedini problem mi je što kat nije zatvoren, tako da bi zrak išao i na stepenište i u donji dio kuće jer nema nikakvih pregrada, pa ne znam kakva bi učinkovistost ovog svega bila, tako da čak razmišljam stavit klimu samo kod sebe u sobu  :D Pa eventualno malo rashladit hodnik otvaranjem vrata od sobe koliko se bude dalo, jer moji doma nisu baš ludi za klimom. Uvijek kad ju imaju priliku koristiti (apartmani na moru recimo), žale se da im je zima, da će ih propuhat i sl.
A ja baš ne podnosim ove visoke temperature jer u sobi imam računalo koje mi radi većinu dana, akvarij čija rasvjeta grije užasno tako da mi je u sobi katastrofa, dok je recimo u prizemlju baš ugodno, oko 24 stupnja, dok kat kuha na 30-tak.  Uglavnom vidjet ću još kako ću i što ću.
« Zadnja izmjena: Srpanj 12, 2011, 09:10:15 prijepodne od Nuclear »

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #9 u: Srpanj 12, 2011, 14:05:46 poslijepodne »
Ma nemoj uopče onda razmišljati,bubni klimu u svoju sobu i gotovo,za kaj će ti hladni hodnik kroz njega samo prolaziš ne zadržavaš se tamo,a pošto je sve otvoreno hladni zrak pada dole nebu ni došao do soba.
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #10 u: Srpanj 12, 2011, 15:05:05 poslijepodne »
a ako ćeš hladit samo svoju sobu pogledaj one prijenosne klime,nema ugradnje i makneš je u podrum za mjesec dana,mislim da ti je ona za jednu sobu ekonomičnije rješenje!
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 12, 2011, 15:59:54 poslijepodne »
a ako ćeš hladit samo svoju sobu pogledaj one prijenosne klime,nema ugradnje i makneš je u podrum za mjesec dana,mislim da ti je ona za jednu sobu ekonomičnije rješenje!

Ma gledao sam, vele ljudi da većeg smeća od tog nema, sam troši struju, a hladi slabo. A i ima ogromnu cijev koja mora ić van prostorije, a to ne znam kak bi izveo jer mi se baš ne buši zid za cijev promjera 20cm, a kroz prozor smisla nema gurati jer klima i otvoren prozor baš ne idu zajedno.

A i ne smeta mi na zidu, baš mi fali nešto, neka slika, klima, LCD od metra...  :D
« Zadnja izmjena: Srpanj 12, 2011, 16:06:05 poslijepodne od Nuclear »

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #12 u: Srpanj 12, 2011, 16:47:11 poslijepodne »
Gurneš tu cijev u odvod od kupaone ili u kuhinji u sifon ili jednostavno odeš u željezaru kupiš borer od 25 cm dužine probušiš zid za 2-3 min, gurneš crijevo van i nemaš brige

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #13 u: Srpanj 12, 2011, 16:49:25 poslijepodne »
Onda najbolje kupi ventilator s tri brzine i za razliku nofčića LCD ;) a možeš uzet i slabiju,s obzirom koliko će dugo radit nije ti ni potrebno jače od 2.5kw.a solidnih primjera se može nać za male novce.mi smo prije 3god uzeli vivax sa ugradnjom 2.600,služi samo ljeti i više nego zadovoljni!
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline Rossi

• Punopravni član
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #14 u: Srpanj 12, 2011, 17:36:14 poslijepodne »
Gurneš tu cijev u odvod od kupaone ili u kuhinji u sifon ili jednostavno odeš u željezaru kupiš borer od 25 cm dužine probušiš zid za 2-3 min, gurneš crijevo van i nemaš brige

ove prijenosne na kaj on misli imaju "ko dimnjak" i crijevo za kondenzat, tak da nije pre prakticno, ali one puno bolje griju od obicnih prijenosnih.
R-46

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Udomljujem vjeverice
« Odgovori #15 u: Srpanj 12, 2011, 17:47:17 poslijepodne »
Osobno nisam ljubitelj klime tako da ju nemam ni doa ni u autu i sretan sam sto je tako. Moj ti je savjet da odes u trgovinu i kupis si roletnu od trstike koja je stvarno do 50kn ovisno o velicini prozora i smontiras ju s vanjske strane tako da ti sunce ne moze grijati prozor a time i sobu. Nadalje, navecer prije spavanja sirom otvori prozor i zatvori ga ujutro kad se probudis. Garantiram ti da ce ti bit ugodnije nego sa klimom pogotovo kad je vani 40+ a i daleko ces jeftinije proc.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #16 u: Srpanj 12, 2011, 18:09:43 poslijepodne »
c.e.z. da li imeni garantiras? :D tu toplinu od akvarija i kompjutera moze samo jedna fina klimusina stamburati :D
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #17 u: Srpanj 12, 2011, 18:14:14 poslijepodne »
Kod mene rulaju dvije klime od 3.5kW svaka,što se tiče računa za struju,jednaki su u oba obračunska razdoblja a iznose u prosijeku 300kn na mjesec.Klime nismo ugradili iz nekog hira ili luksuza,nego iz čiste potrebe,a najviše zbog djece.Čak smo jedno vrijeme razmišljali i o trećoj klimi,no kako smo prošle godine pojačali izolaciju na tavanu,nema potrebe.

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Udomljujem vjeverice
« Odgovori #18 u: Srpanj 12, 2011, 18:31:32 poslijepodne »
Ne zelim se natjecat al ja u sobi od 20m2 imm akvarij, pc i velik lcd koju upaljeni 24/7 a samo za potrebe moje rasvjete imam preko 250w fluo cijevi. Hajca se hajca i temperatura podanu naraste do 26-27 al je to ipak prihvatljivo (barem meni) jer je vanjska temp 38 a na suncu i vise. Preko noci temp u sobi mi padne na 24 tako da je opet ugodno za spavanje. Sad, ovo je jedan dobar nacin za smanjit zagrijavanje od strane sunca. Ukoliko nekome to nije dovoljno neka si priusti klimu. Al ljudi pazite se dobro jer ne valja ju koristit po balkanski tipa da vam je u sobi 18 a vani 38...

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #19 u: Srpanj 12, 2011, 19:17:27 poslijepodne »
Fakat nemam pojma kako ti to polazi za rukom. Meni u 20 kvadrata je komp, rolete su ujutro spustene, soba gleda na istok, zidovi 60cm, fasada, navecer otvorim prozor i otvoren je citavu noc. Temperatura preko dana ne pada ispod 28-29, stropni ventilator radi stalno jer se inace cijedim, po noci je izdrzivo. Bojim se kako ce biti kad jos nekih 160W t5 upogonim, a nadam se da cu brzo :D

Znas kad meni pravo pocne ljeto? Niti kad je preko 30 niti kad odem na more nego kad odklokam procesor :D
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Udomljujem vjeverice
« Odgovori #20 u: Srpanj 12, 2011, 20:19:14 poslijepodne »
Fakat nemam pojma kako ti to polazi za rukom. Meni u 20 kvadrata je komp, rolete su ujutro spustene, soba gleda na istok, zidovi 60cm, fasada, navecer otvorim prozor i otvoren je citavu noc. Temperatura preko dana ne pada ispod 28-29, stropni ventilator radi stalno jer se inace cijedim, po noci je izdrzivo. Bojim se kako ce biti kad jos nekih 160W t5 upogonim, a nadam se da cu brzo :D

Znas kad meni pravo pocne ljeto? Niti kad je preko 30 niti kad odem na more nego kad odklokam procesor :D
Mislim da bi si trebao ugradit onu kadu za na sred sobe, to bi ti pomoglo :)

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #21 u: Srpanj 12, 2011, 21:04:09 poslijepodne »
Ja imam klimu u autu  i nebih je mjenjao ni za što