Kolovoz 05, 2025, 15:32:19 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Platy bebe od jutros molim pomoć  (Posjeta: 2539 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dreamer

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Platy bebe od jutros molim pomoć
« u: Srpanj 05, 2011, 01:31:56 prijepodne »
Jutros kada sam usisavao akvarij skuzio sam da je zenka Platy-a ugurana u kut akvarija i hvata zrak na povrsini. Nakon par minuta pronasao sam slucajno tri minijaturne (oko 3-4 mm) bebe platy-a u akvariju medju liscem i korijenjem leće koja pluta na povrsini, ubacio sam bebe i zenku u breeding tank - kotilicu plasticna prozirna cca 10x10x20 cm.

Eh sada zenka samo stoji zabijena u kut kotilice i dahce. Je li to normalno nakon radjanja ili je bolesna? Inace druge ribe su sve ok plivaju po akvariju. Na povrsini je ogromna kolicina leće pokriva cca 85-90% povrsine vode i opcenito ima puno biljaka.

Inace je zenka deblja od uvjek stara 6 mjeseci tako da nisam siguran jesu li se izlegli svi ili ne? Kako to mogu znati? Do kada je drzati u kotilici? Ne znam sto je s ostalim bebama platy je li moguce da su samo tri komada?

Je li normalno da stoji zabijena u kutu i ubrzano dise?

Hvala  :)

Offline 90lman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
Odg: Platy bebe od jutros molim pomoć
« Odgovori #1 u: Srpanj 05, 2011, 02:16:07 prijepodne »
samo uzmes cediljku za caj  (ako nemas mrestilicu )
i dobro je operes i ubacish u vodu do obruca (znas vec sta mislim )   i ubacis ribice unutra a ako nemas veliku cediljku , onda uzmes plasticnu kutiju (uzmi providnu radi estetike )
na dnu izbusis par jako sitnih rupica (sesterom iglom ili bilo cim)
vazno je da ti ta voda u kojoj su ribice bude spojena sa vodom u squarijumu , ako nemas kutija za busenje onda je  samo stavi u vodu (da nebi pala temp. )
vazno ti je da ne bude oscilacija u kvalitetu vode

malo ukljuci mastu i napravicesh neshto :up:
nikola radic

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Srpanj 05, 2011, 07:19:03 prijepodne »
ne razumijem zašto je toliko teško PROČITATI pitanje prije pisanja odgovora...

ne znam kako je sa platijima ali kod mene gupiji to odrađuju u zajedničkom akvariju bez problema, neki prežive, a neki ne. i da, ženka mi se svaki put zabije u ćošak (kod filtera) dan dva prije i onda samo vidim male po tanku, a ženka nastavi svoje svakodnevne aktivnosti!

eto, ne znam jel ti to šta pomoglo! sretno!

Offline goran_2711

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #3 u: Srpanj 05, 2011, 08:07:58 prijepodne »
Ženku vrati odmah u akvarij ako ne želiš da crkne od stresa.

Ako imaš bilje u akvariju, od svake generacije će ti ostat i više ngo što ćeš željeti/moći othraniti malaca.

Malce ostavi u kotilici jer su mali platyi, prema mom iskustvu, malo blentavi oko hranjenja, tak da ćeš si tu olakšat stvar. Rastu relativno sporo, pogotovo u usporedbi s Guppyima, al kad dostignu 1 cm i njih vrati u aq.

Sretno s malcim. :)

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 05, 2011, 10:29:51 prijepodne »
Hvala svima na odgovorima. Znaci ovo da se zenka zabije u kut je normalno? Eh sada kako cu znati da vise nece radjati?

Da li da je ostavim u kotilici 1-2 dana ili da je odmah izvadim u akvarij? Jos uvjek je relativno debela. Cudi me da su samo tri bebe platy-a?

Pozdrav.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 05, 2011, 11:43:27 prijepodne »
Zenka trenutno samo stoji zabijena u rubu kotilice, ili u kutu na povrsini hvata zrak ili lezi na dnu kotilice u kutu na hranu uopce ne reagira također na ova tri mala platy-a koji plivaju oko nje u kotilici uopce ne reagira.

Je li bolesna je li to normalno ili misli jos radjati?  -?   Kako cu znati da je zavrsila pa da je izvadim iz kotilice?

-?

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Srpanj 05, 2011, 11:45:54 prijepodne »
a jel joj to prvi okot? kod mene su u prvom okotu bila 3 mališana i samo je jedan preživio, a u drugom ih ima 13 i svi veseli i zdravi! ne znam, ja bi ju izvadio iz kotilice i pustio da ide svojim tokom!

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 05, 2011, 13:10:01 poslijepodne »
Thanks da to joj je prvi okot. Znaci moguće je da ih ima samo 3 komada? Mah citam po forumima spominju platy 20-30 mladunaca u jednom okotu ali ova tvoja je onda korisna informacija. Ostaviti cu je do veceras u kotilici ako se nista vise ne desi pustam je van...

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 05, 2011, 19:11:05 poslijepodne »
Ženku vrati odmah u akvarij ako ne želiš da crkne od stresa.

Više nebu rađala. Ako je i bilo više malaca pojeli su ih.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 05, 2011, 20:16:50 poslijepodne »
Evo zenka vracena iz kotilice u akvarij u kotilici ostali tri malca, jedva sam ih vidio mislio sam da sam ih izbacio sa zenkom. Stvarno su minijaturni.

Inace zenka je sada u cijelom akvariju nekako koma prvo se drzala na dnu, usporena, pa se sada drzi na vrhu u kutu blizu gdje dolazi cista voda iz filtera.
Cini mi se i dalje debela mozda ne kao prije ali..  :)  kao da ima neku crnu tockicu kod analnog otvora.

Sto ne bi sada trebala biti happy? Mislim nema sanse da je ako je bilo jos malaca da ih je ona pojela jer je sva omamljena usporena i ne reagira na hranu. Mozda druge ribe...

A je li to normalno da je zenka ovako usporena?  -?

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Srpanj 05, 2011, 20:39:59 poslijepodne »
Koje još ribe imaš, i ja sam danas sobio male šverkove i kak im bude

Offline Modrag

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
« Odgovori #11 u: Srpanj 05, 2011, 20:44:42 poslijepodne »
Teško da će još kotiti , to traje par sati ne više i gotovo  -?. Malo je još umorna ipak je to stresno za ribice  ;). Ali i još sasvim moguće da je okotila desetak malaca pa pojela većinu , znaju one tako  :roll:. Sada joj je mučno prežderanoj pa odmara , moguće da će ti odbijati hranu i sutra .

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 05, 2011, 22:10:34 poslijepodne »
Koje još ribe imaš, i ja sam danas sobio male šverkove i kak im bude

A bas tako ova tri su u svom bazencicu kotilici a za ostale kako bude bude.. Inače imam Platy-e Lemon Tetre i Otocincluse...

Sretno sa šverkovima...

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 06, 2011, 23:32:10 poslijepodne »
Teško da će još kotiti , to traje par sati ne više i gotovo  -?. Malo je još umorna ipak je to stresno za ribice  ;). Ali i još sasvim moguće da je okotila desetak malaca pa pojela većinu , znaju one tako  :roll:. Sada joj je mučno prežderanoj pa odmara , moguće da će ti odbijati hranu i sutra .

I danas zenka platy (mama)  :) cijeli dan samo stoji u kutu ili kod filtera gdje curi voda ili na dnu...   :roll:

Je li to normalno? je li to postporodjajna depresija ili je bolesna? Dva malca su u kotilici djeluju ok. Danas sam promijenio 30% vode.
U kotilici imaju malo zelenila leće na povrsini hranim ih sa Tetra Min baby je li im to dovoljno?   -?

Inace jedna malo agresivnija tetra se danas dva puta zaletala na njih i onda se zabije u plastiku kotilice   :wall: a malac odjuri u drugi kut. Tko bi rekao da imaju takve reflekse,
Sad vidim mozda ih je i bilo vise jer su Tetre agresivne prema manjima od sebe i pojeli bi ih u roku odmah... kako sam negdje procitao micropredatori  :D
« Zadnja izmjena: Srpanj 07, 2011, 09:32:53 prijepodne od Dreamer »

Offline Modrag

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
« Odgovori #14 u: Srpanj 07, 2011, 13:26:30 poslijepodne »
A sad kako je normalno , moje se okote i taj dan budu malo kao mirnije a sutra već luduju po akvaču sasvim normalno  :).
Može biti da joj je porod bio težak , a može biti i bilo problema sa kojim malcem , možda je neka druga ribica udarila dok se kotila , ma može biti još puno drugih razloga zašto još tako miruje  -?.
Mislim da je to još sve pod normalno , brinulo bi me malo ako miruje previše i treći četvrti dan . Malo strpljenja pa ćeš viditi .
Vidim da se dobro brineš za malce  :P, ma prežive ti oni i sa običnom hranom za velike samo im se smrvi na sitno sitno . Dnevno ih hraniš više puta po malo ipak su malci .  Inače sporije rastu od recimo gupića  :P.

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 07, 2011, 13:51:38 poslijepodne »
99,9% je u takvom stanju iz razloga jer si ju stavljao u kotilicu.  Stavi sebe u njenu poziciju. Moraš rodit bebaće ili je porod već gotov i sad se treba odmoriti i oporaviti, a onda se nađe netko ko te prebaci iz udobne đunglice u sterilnu i klaustrofobičnu, malenu prostoriju iz koje ne možeš izać, nemaš se kam sakrit, a instinkt ti govori da moraš....... :devil:

Tko god da ovo čita nemojte stavljat živorotke u kotilice!!! Posadite im bilje i za par mjeseci ćete imati toliko malih ribica da nećete znat kud s njima. Malce je ok stavljat u kotilicu samo ako imate neke ribe predator s njima, ali i onda im stavite nekog bilja unutra, rogolista, leće, mahovine... Ako nema predatora budite sigurni da nakon par minuta od poroda malac s kojim je sve u redu neće biti pojeden od strane roditelja. Malci su iznimno okretni. Ranjivi su sam prvih sekundi, do kou minutu dok ne dođu k sebi od poroda.

Malci će ti dobro napredovat na gotovo bilo kojoj hrani koja im stane u usta. Promotri ih malo prije hranjenja, pa onda gledaj dal grizu hranu, a onda nakon hranjenja ćeš primjetiti kako su im se trbuščići zaokružili  :D.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Srpanj 07, 2011, 19:40:27 poslijepodne »
Thanks zanimljivo razmisljanje, slazem se s tobom u jednom dijelu osim u ovom da je naskodila kotilica jer je takva ukomirana bila i cijeli dan prije stavljanja u kotilicu tako da kotilica nije uzrok ;-) ali vjerujem da joj nije ugodno u njoj. U svakom slucaju prebacivanje je bilo vrlo njezno bez lovljenja mrezom. Kako je vec bila u kutu i skroz mirna samo sam stavio kotilicu ispod nje i nije se bunila.

Vezano za predatore imam Lemon tetre super ribice malene ali isto tako oni su mali mikro predatori. Par puta se je najagresivnija zaletala na malce u kotilici koji su iza stakla pleksiglasa kotilice ;-)

Tako da... mislim da uz Lemon tetre nema sanse da bi prezivjeli... Inace zenka je danas bolje valjda  -? par puta je najurila jednog muzjaka kad joj se pokusao pribliziti inace i dalje statira u kukuruzu pardon u najguscoj leci, ili blizu filtera ili negdje u kutu.

Hvala na savjetima.

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 08, 2011, 10:16:23 prijepodne »
Možda kotilica nije uzrok njenom stanju ali je definitivno znatno produžila oporavak i pogoršala stanje. Stres za ribe =  :dead:.

Što se predatora tiće, ja s guppyima držim ženku bette koja je predator i pol, štoviše zadnjih dana uopće ne uzima suhu hranu, pa čak ni smrznute crve, za čim inaće sve ribe polude pa i ona. Jedini mogući zaključak je da se ovih dana hrani malim RCS-ovim i beba guppyima, što njoj dođe ko nama janjac ili odojak, pa ko bi onda htio jest cornflakes, mislim. No, usprkos tome akvarij vrvi malim gupaćima i RCS-ovim, ona samo odradi prirodnu selekciju.