Srpanj 22, 2025, 21:44:20 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Dezinfekcija  (Posjeta: 1459 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tetak

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • symphysodon aequifasciatus
    • eGo elektroničke cigarete
Dezinfekcija
« u: Lipanj 23, 2011, 16:05:47 poslijepodne »
Neznam jesam potrefio kategoriju ako nisam neka me mod. isprave!  :star:

Naime zanima me dali mogu kamenje i ostalo iz prirode umjesto kuhati ostaviti par dana u jačoj otopini hipermangana ili je baš potrebno kuhanje da bi se poubijale eventualne bakterije. Napominjem da je sve iz prirode sa suhog a ne iz rijeke, bare, jezera itd...

Hvala unaprijed na odgovorima!  :up:

Offline sifra100

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • život je bajka !!!!!!!!!
Odg: Dezinfekcija
« Odgovori #1 u: Lipanj 23, 2011, 17:02:45 poslijepodne »
kuhanje  ;)
ma život je lijep ???????

Offline overload0303993

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #2 u: Lipanj 23, 2011, 22:42:41 poslijepodne »
dosta je hipermangan, i ne treba dulje od 20 min.
koristi se u medicini za sterilizaciju... mislim da vise ne trebam reci...

Offline sifra100

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #3 u: Lipanj 24, 2011, 13:10:47 poslijepodne »
dosta je hipermangan, i ne treba dulje od 20 min.
koristi se u medicini za sterilizaciju... mislim da vise ne trebam reci...

da hipermagan je ok za kamen , ali nisam siguran da je dobar i za vapnenački ;)
Neznam jesam potrefio kategoriju ako nisam neka me mod. isprave!  :star:

Naime zanima me dali mogu kamenje i ostalo iz prirode umjesto kuhati ostaviti par dana u jačoj otopini hipermangana ili je baš potrebno kuhanje da bi se poubijale eventualne bakterije. Napominjem da je sve iz prirode sa suhog a ne iz rijeke, bare, jezera itd...

Hvala unaprijed na odgovorima!  :up:

a sta sa ostalim sta je napisao čovjek ?
zar i da stavlja i drvo u hipermagan  ?! zar ga neče drvo upit u sebe ?
čovjek je početnik treba mu sve objasnit sta i kako ;)

moje iskustvo je da je bolje kuhat ;)
ma život je lijep ???????

Offline overload0303993

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #4 u: Lipanj 24, 2011, 13:50:45 poslijepodne »
imas prav za drvo, od hipermangana nebu potonulo, ali ako se zeli samo dezinficirati drvo, onda se moze staviti u hipermangan na 20 min, i posle u obicnoj vodi namakati natrag bude hipermangan izasel iz drva..... al definitivno kuhanje je puno bolje za drvo..

nisam znal kaj je ostalo pa se nisam obaziral :)
bilje ide u hipermangan, obavezno
drvo bolje kuhat
kamen (nevapnenacki) bolje hipermangan (jer ipak doktori ili koriste sterilizator za sterilizaciju koji ide na najmanje 121°C kolko voda nemre dostici ak nije pod tlakom, ili kem sterilizaciju pa je hipermangan efektivniji)
vapnenacki ja ne bi stavljal, al ak ide u ciklidni, uzel bi octa i opral kamen u tome, odmah se i ocisti gornji sloj, ili prokuhal, a ne sijecam se bas kemije dal bi kalij i kalcij zamijenili mjesta kad bi dosel vapnenac u dodir s hipermanganom, a i iskreno, ni neda mi se sad racunat
iz prirode moze ici jos i zemlja, al to je steta sterilizirati jer u sebi ima jako dobrih bakterija (bakterije iz dušikova kruga, mikoriza....), bolje poslat u pripremljen akvarij "kanarinca" da provjeri ak je voda ok

evo, vecina iz iskustva, nekaj povezano s predmetima van akvaristike , a za krivo me ispravite :)

Offline Tetak

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Lipanj 24, 2011, 16:08:22 poslijepodne »
Hvala na savjetima.  :klap: Naime nisam početnik, akvaristikom se bavim 4 godine te posjedujem 2 biljna 96 lit. i jedan blackwater diskusarij 240 lit.

Stvar je u tome da prvi puta stavljam nešto iz prirode jer sam do sada stavljao samo kupovno a jedan vrlo iskusan akvarist (vrlo aktivan na forumu ali neću imenovati) mi je rekao da je dovoljan i hipermangan.

Sve u svemu hvala svima i lijep pozdrav!  :up:

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #6 u: Lipanj 25, 2011, 09:51:44 prijepodne »
kuhanje je najlaksa dezinfekcija, jer nema ispiranja poslije ... od ostalih nacina dezinfekcije (dezinfekcije, ne sterilizacije) - slazem se da bi namakanje drveta u hipermanganu (ali i u kloru/domestosu/varekini ) zakompliciralo stvari, jer bi porozna povrsina upila oksidans, pa su potrebna ispiranja, u stv namakanja u cistoj vodi ..

sterilizaciju, dakle unistavanje svih zivih mikrorganizama, pa i njihovih spora ne mozemo napravit doma (rade ih u bolnici na pr u autoklavima  na temp od 120-tak stupnjeva, i pritiskom od par atmosfera..dakle necete obicnim kuhanjem ili otopinom hipermangana nista sterilizirat, vec dezinficirat .. za akvariste to je sasvim dovoljno  ;) ... ipak za one paranoicne  :) koji bi svaku sitnicu sterilizirali (sto je u stv nepotrebno, pa i stetno), evo par savjeta:
kuhanjem - tj kad voda vrije u kakvom loncu digli ste temperaturu na 100 stupnjeva..ako poklopite poklopcom lonac, povecali ste pritisak unutra pa samim time i tocku vrelista za jos par stupnjeva; ako u vodu stavite na pr malo sode bikarbone povecat cete tocku vrelista za jos malo, i malo pomalo priblizili ste se sterilizaciji  :klap: eto ..

ali ipak, sve je to nepotrebno unosite li u akvarij nesto sto nije bilo u vodi, vec na pr na nekom brdu jer na kamenu s nekog brda nece bit nista opasno/patogeno za zivotinjski svijet u akvariju. pa cak ni u nekoj barici u kojoj inace nema riba (ili drugih kraljesnjaka) nece bit opasnosnosti od unosa niceg opasnog - jer ako nema domacina kojeg bi napali eventualni stetni mikroorganizmi/nametnici, nece bit ni njih, jer u toj sredini ne bi ni opstali, bez domacina...u biti je poanta svega da cesto radimo skroz nepotrebne stvari jer nam akvariji nisu zapecacene sterilne sredine niti to mogu biti. o raznim bakterijama mislimo samo najgore sto je totalna neistina i steta, one su temelj svakog ekosustava i pozeljne su u stv svuda u velikim kolicinama..
primjetit cete svi da su najstabilniji i najzdraviji akvariji oni stari, koji vec dugo funkcioniraju, po kojima vrlo malo ili nimalo prckamo, i ne dezinficiramo...nema algi, nema bolesti.. a sve zbog tih malih korisnih stvorenja. na kraju, 99, 99 % bolestinja unijet cemo u akvarij preko riba (tu mislim na zaraze, ne na bolesti uzrokovane neodgovarajucim uvjetima, to je drugo pitanje), zar ne ..
 :)
« Zadnja izmjena: Lipanj 25, 2011, 12:35:25 poslijepodne od todor.dbk »

Offline Tetak

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Lipanj 25, 2011, 12:16:19 poslijepodne »
Hvala na iscrpnom odgovoru  :klap: i potpuno se slažem. Logično je da bakterije koje ne žive u vodi unošenjem u akvarij ugibaju same od sebe jer im ne pogoduje voda. Drugo je kiša i vlaga iz zraka ali mislim da bi ih uranjanje u vodu uništilo samo od sebe i bez ikakvih metoda sterilizacije ili dezinfekcije. Hvala svima!  :up: