Svibanj 08, 2025, 21:24:11 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: nitaste alge  (Posjeta: 2471 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline overload0303993

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
nitaste alge
« u: Lipanj 08, 2011, 20:49:51 poslijepodne »
ovak stoje stvari:
imam jezerce od 5000L, i bistra je voda, ali rastu mi nitaste alge.....
mislim da mi u jezercu fali željeza (žučkasti listovi hyacintha) ili kalija (imal sam taj problem u akvarijima) te zbog toga sve sporije raste i zbog toga su se nakupili fosfati i zbog toga imam nitaste alge....
problem je da se u jezero ne smije dodavati željezo alge bi preuzele jezero.....
smanjil sam hranjenje i usporen je rast, ali jos je problem, pogotovo kod vodopada....
ideje?

Offline Trole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: nitaste alge
« Odgovori #1 u: Lipanj 08, 2011, 22:43:14 poslijepodne »
Imao sam je ja dok nisam startao filter koji ima u sklopu uv lampu i sad je sve ok.

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #2 u: Lipanj 17, 2011, 13:28:35 poslijepodne »
....ili ti koncaste alge, razvijaju se usljed viska nitrata u vodi i jako vole svijetlo izravni su im konkurent zelene alge. Imas li zelene alge, nemas ne u takvom broju, koncaste.
...e sad sa UV-C zaruljom se efikasno rijesis zelenih algi ali onda se koncaste pocnu pojacano razvijati ukoliko su povecani, gore navedeni nitrati.
...rijesenje je, ocistiti dno od odumrlih koncastih algi, lisca koje cega sto se natalozilo na dnu zamjeniti 30% vode.
..sve ponoviti nakon sto zaostale kon.al. padnu na dno. Nikako ih ne ostavljati u jezercu.
...vise manje time ces rijesiti vecinu problema, jer algi ce uvijek biti i to je dobro za jezerce njegov eko sustav, naravno do odredjene mjere.

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 17, 2011, 13:32:47 poslijepodne »
problem rijesen, nije samo stvar amonijaka vec visokog ph koji sam digel zbog zelenih algi jer ga one ne vole, ali nisam znal da previsoki ph pase koncastima... dio vapnenackih cigli su maknute, a alge vec smeđe i ne rastu, ali necu ih micati dok ne postanu preveliki problem jer se ribljoj mlađi i zlatnim linjacima jako sviđa.

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 17, 2011, 13:33:58 poslijepodne »
jos 2-3 dana i micem ih van, al strah me da ne zvucem male ribice s njima...

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #5 u: Lipanj 17, 2011, 13:52:14 poslijepodne »
problem rijesen, nije samo stvar amonijaka vec visokog ph koji sam digel zbog zelenih algi jer ga one ne vole, ali nisam znal da previsoki ph pase koncastima... dio vapnenackih cigli su maknute, a alge vec smeđe i ne rastu, ali necu ih micati dok ne postanu preveliki problem jer se ribljoj mlađi i zlatnim linjacima jako sviđa.

....samo jedna mala opaska, kod tebe nije problem amonijak vec, kao sto rekoh nitrati...
...da imas preveliku kolicinu amonijaka, ribice bi vjerojatno plivale ledjno...
...tvoj filter vjerojatno dobro radi, jer onetoliko spominjane dobre bakterije razlazu opasni amonijak na nitrite a zatim na ne toliko opasne nitrate...
.drago mi je da si rijesio problem!

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 17, 2011, 17:50:12 poslijepodne »
hvala, provjeril budem jos nitrate....