Hvala svima, drago mi je da vam se svidja akvarij...
I naravno, svi smo mi manje vise u pravu, vezano za ovu teoriju o prostoru, litrama i mjestu...
Medjutim.....nekako dobijem dojam da ponekad vecina nas pretjeriva sa time....mislim ono, ako se covjek dovoljno duboko upusti u razmisljanja u tom pravcu, doci ce do zakljucka da mu 100 litara akvarija nije dovoljno ni za jednog puza, jer eto, sto ako puz voli duge setnje, hoce li mu tih 80-90cm duzine akvarija biti dovoljno da protegne noge, ili da mu pravim novi od barem 2 metra duzine....

Netreba pretjerivati..... jasno, osnovne "tehnicke" zahtjeve se treba nastojati ispuniti sto je vise moguce, ali baviti se razmisljanjima kako pola kvadrata vode nije dosta za par malih ribica, koje ionako nece puno vise ni narasti.... po meni je kontraproduktivno. I mislim da nitko, ok, gotovo nitko od nas, nije ni u mogucnosti ni u prilici da napravi optimalne uvjete sto se prostora tice za drzanje bilo koje ribe.... koja u prirodi ima maltene neogranicen prostor, dakle, trpanje ribe u bilo kakvo staklo, bez obzira na velicinu, automatski iskljucuje taj prvi zahtjev - da riba ima prostora.....
Tko od nas moze jednom skalaru, diskusu, neonkama, bilo cemu priustiti prostor koji bi ta riba (ribe) imala u svom prirodnom stanistu? Tko moze nekakvoj zlatnoj ribici osigurati dovoljan prostor, koji bi ona imala kad bi se nekim slucajem nasla u kakvoj rijeci ili jezeru? Nadalje, svi smo okupirani tim litrama, a vecina zanemaruje onaj dio "prirodno staniste"..... koliko akvarija je napravljeno kao vjerna kopija dijela prirode, vode, rijeke, jezera u kojem odredjena vrsta zivi? Bez kompromisa, samo sa onim s cime bi se ta riba susrela u svom prirodnom stanistu? Skoro pa nitko.....
Sudeci po ponasanju ovih konkretnih riba, ja stvarno ne vidim da njima nedostaje prostora..... ako se ikada pokaze po njihovom ponasanju da im tu nesto ne stima, onda cu se baviti razmisljanjima o necem vecem, dubljem i slicno.... a dali su to optimalni, idealni i sl., uvjeti...s time se ne zamaram, jer....procitati ono gore...
Tako da..... filozofski pogled na stvar, slazem se, ali..... ne vidim poantu u pravljenju religije od hobija, strasti, zanimacije, ili kako bi vec nazvali taj odnos covjeka i staklene posude s vodom.....