Koliko se sa slike da videti, imas dve vrste algi. One tamnije na dnu su Cyanobakterije, a one okrugle, svetlije suspot alge.
Prve (cyanobakterije) se obicno javljaju u novim akvarijumima sa povecanom koncetracijom nitrata.Uklanja se mehanicki (ciscenje, vakumiranje ...), a najbolje dodavanjem antibiotika (eritromicin). Ovde treba biti pazljiv, jer antibiotik ubija i kolonije korisnih bakterija tako da za vreme i nakon upotrebe treba pazljivo pratiti parametre vode. Ukloniti carbon filter dok traje tretman.
Druge (spot)se javljaju u vodi sa povecanom koncetracijom fosfata. Mogu se ukloniti samo mehanicki, najbolje ziletom ili ostrim nozem.
Najbolja preventiva protiv jednih i drugih je redovno odrzavanje kvaliteta vode uz dosta biljaka. Cescemenjaj vodu, smanji hranjenje, ... Na primer, moj akvarijum je nakon cikliranja imaoslican problem i menjao sam vodu svaki drugi dan po 30%, a hrane sam sipao tek toliko da je ribe pojedu za1 minut. Zatamnjenje isto pomaze, ali je kratkog daha .. Ako ih vec nemas, nabavi testove za vodu, posebno NO3 i PO4.
S'obzirom na kolicinu svetla, preporucio bih ti biljke koje rastu u uslovima slabijeg svetla (anubias, java fern, anacharis ...) Mada ne skodi, ubacivanje CO2 sa tim svetlom je nepotrebno. U zonu CO2 ulazis sa svetlom > 0.5W/lit.