Srpanj 07, 2025, 09:36:47 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Alge alge i opet alge ???  (Posjeta: 2968 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZEC

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://htnet.hr
Alge alge i opet alge ???
« u: Rujan 09, 2005, 17:46:00 poslijepodne »

Nikako se ne mogu rijesiti ove zelene alge, akvari je 350 l vodu mijenjam svaki tijedan 20%, imam tri lampe po 30 W, power-glo, aqua-glo i flora glo, a lampe sam i istekavao i mijenjao mijesta  ali to i dalje stoji ali samo u sredini akvarija drugdje je nemam, dodajem i co2, a sad bi vas molio za pomoc jer cu poizditi s ovim ali jako cu popizdit

Lipik - Pakrac / Hrvatska
Covjek uci dok je ziv i opet umre glup

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Rujan 09, 2005, 17:50:00 poslijepodne »

dobro došao u klub "cijanobakterijaša" nećeš tako lako iz kluba van..... moja sućut...

ja sam trenutno u borbi s njima...... ugašeno svjetlo, pojačana filtracija, promjena lampi.....itd.... ako ne uspije - sve van pa sve ponovo

Vraćam se odmah - Godot

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 09, 2005, 17:57:00 poslijepodne »

Pa necu valjda nove lampe jer su ove nove jedino ako su one uzrok stavljat cemo druge

Offline AquaMike

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 09, 2005, 19:07:00 poslijepodne »

Koliko se sa slike da videti, imas dve vrste algi. One tamnije na dnu su Cyanobakterije, a one okrugle, svetlije suspot alge.

Prve (cyanobakterije) se obicno javljaju u novim akvarijumima sa povecanom koncetracijom nitrata.Uklanja se mehanicki (ciscenje, vakumiranje ...), a najbolje dodavanjem antibiotika (eritromicin). Ovde treba biti pazljiv, jer antibiotik ubija i kolonije korisnih bakterija tako da za vreme i nakon upotrebe treba pazljivo pratiti parametre vode. Ukloniti carbon filter dok traje tretman.

Druge (spot)se javljaju u vodi sa povecanom koncetracijom fosfata. Mogu se ukloniti samo mehanicki, najbolje ziletom ili ostrim nozem.

Najbolja preventiva protiv jednih i drugih je redovno odrzavanje kvaliteta vode uz dosta biljaka. Cescemenjaj vodu, smanji hranjenje, ... Na primer, moj akvarijum je nakon cikliranja imaoslican problem i menjao sam vodu svaki drugi dan po 30%, a hrane sam sipao tek toliko da je ribe pojedu za1 minut. Zatamnjenje isto pomaze, ali je kratkog daha .. Ako ih vec nemas, nabavi testove za vodu, posebno NO3 i PO4.

S'obzirom na kolicinu svetla, preporucio bih ti biljke koje rastu u uslovima slabijeg svetla (anubias, java fern, anacharis ...) Mada ne skodi, ubacivanje CO2 sa tim svetlom je nepotrebno. U zonu CO2 ulazis sa svetlom > 0.5W/lit.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 09, 2005, 22:20:00 poslijepodne »
1. Modrozelena alga (cijanobakterija) je u zacikliranom akvariju suprotno AquaMike-ovoj tvrdnji najčešče posljedica nedostatka NO3 (kad su mu razine ispod 10 ppm). U novim akvarijima se može javiti zbog previše NH4 (akvari još nije zacikliran) ili zbog prevelike bio mase (previše riba i previše hrane) pa se NH4 ne razgradi dovoljno brzo. Rješenje ti je ili u 4 dana kompletnog zamračivanja akvarija ili dodavanju eritromicina 2 mg/l. Eritromicin djeluje na gram pozitivne bakterije a nitrifikaciske su gram negativne pa ne radi previše štete u filterskom sistemu.
2. Nisam baš siguran da su one zelene točke alge (ne vidim baš dobro na slici više mi sliči na marsielu nego na algu a i green spot alga se ne stvara na tako sitnom pjesku) ali ako jesu one nisu posljedica previše nego premalo sulfata (ako ih je manje od 0.5 ppm). Kod nas je uvriježeno mišljenje da su one simptom "dobre vode", za ribe je to točno ali za bilje ne.
Izbacivanje CO2 bi moglo pomoči ali sumljam da je to ono što želiš. Naime ako smanjiš CO2 smanjit če se rast bilja, samim tim i potrošnja NO3 pa če vremenom i BGA nestati ali budi siguran da če ju zamjeniti neka druga alga,.
Testiraj vodu i vidi koliko imaš NO3 (testeri na trakicama "5 u 1" su za to O.K.) ako ih je ispod 10 najbolje uzmi hagenino zeleno (NPK) gnojivo. PO4 nemoraš testirati, testeri su vrlo nepouzdani i skupi a ako imaš zelenu točkastu algu po staklu pre malo ih je a ako te alge nema količina im štima.Edited by: Tuljan
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline AquaMike

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 09, 2005, 23:16:00 poslijepodne »

Meni se ucinilo sa slike da su one na staklu. Zilet i noz bi bili malo neprikladni za ciscenje peska ...Slazem se da ako se radi o ovim algama njihova kolicina sudeci po slici nije zabrinjavajuca.

Dodavanje CO2 u uslovima niskog svetla ima vrlo malih efekata na rast biljaka. Razlika u rastu biljaka izmedju niskog svetla bez dodavanja CO2 i niskog svetla sa dodavanjem CO2 je oko 3%. Nasuprot tome, ukoliko se pri dodavanju CO2 pojaca svetlo (>0.5W/l) razlika postaje 10.7%. Procenti se odnose na dnevni rast (%/day).

Vrsta algi ima dosta, a mnogima su fofati u vodenom stubu glavni uzrocnik. Takodje, nivo fosfata je jedan od bitnih faktora u izboru vrste ferilajzera i njihovog doziranja. U tom smislu, PO4 testovi su vrlo pozeljni. Ne bih se slozio da su nepuzdani, osim ako ne mislis na one trakice. Ne, mislo sam na tip sa tecnim reagentima, a kostaju (bar ovde u Kanadi) nista vise nego recimo NO3 test. Edited by: AquaMike

Offline AquaMike

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 10, 2005, 01:04:00 prijepodne »

Citat:
1. Modrozelena alga (cijanobakterija) je u zacikliranom akvariju suprotno AquaMike-ovoj tvrdnji najčešče posljedica nedostatka NO3 (kad su mu razine ispod 10 ppm)

Bez namere da polemisem, moram da kazem da je ovo jedna od cestih zabluda kad su u pitanju cijanobakterije, koja je verovatno bazirana na vrlo niskom nivou NO3 na testovima u prisustvu ovih bakterija. Razlog tome je sto ih ona obilato konzumira. Primer: Ukoliko se akvarijum zamraci (prekine fotozinteza) cijanobakerija se povlaci, konzumacija opada i nitrati naglo skacu ...

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 10, 2005, 01:56:00 prijepodne »
Citat: ZEC

Pa necu valjda nove lampe jer su ove nove jedino ako su one uzrok stavljat cemo druge

ma ja se tješim i u svemu već vidim spas
Vraćam se odmah - Godot

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 10, 2005, 10:13:00 prijepodne »

Primjetio sam da mi ujutro akvari bude cist a tijekom dana pocinje jako zeleniti

A sad bi vas molio da mi laičkim jezikom kazetekako da ih najlakse rijesim jer testera nemam a u kemije se slabo razumijem

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #9 u: Rujan 10, 2005, 10:37:00 prijepodne »
htio sam samo piati da li je cilj akvarija ribe, bilje i pijesak. zar
nije malo previše to tražiti od jednog mikro sustava. neznam
žašto bi bio cilj imati kristalno čist pijesak. ne treba baš 100%
manipulirati prirodom. ja nemam nikakvih algi ni u jednom akvariju iako
imam 2 bez i jedne biljčice sa velikim ribama unutra i puno svjetla a
osim na staklu i stranicama akvarija nemam ni alge. treba samo mjenjati
vodu, ali ne jednom mjesečno nego jednom tjedno ili max 10 dana i alge
postaju samo uspomena. ovo nije ni kritika nego savjet da se treba
opustiti i neke stvari pustiti prirodi na volju koliko god ona bila
izvještačena u našim tankovima.

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #10 u: Rujan 10, 2005, 11:09:00 prijepodne »
Citat: Tuljan
1. PO4 nemoraš testirati, testeri su vrlo nepouzdani i
skupi a ako imaš zelenu toèkastu algu po staklu pre malo ih je a ako te
alge nema kolièina im štima.

S dodavanjem kojeg preparata bi povecali kolicinu PO4?

Split / Hrvatska

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 10, 2005, 14:03:00 poslijepodne »
AquaMike:

Bez namere da polemisem, moram da kazem da je ovo jedna od cestih zabluda kad su u pitanju cijanobakterije, koja je verovatno bazirana na vrlo niskom nivou NO3 na testovima u prisustvu ovih bakterija. Razlog tome je sto ih ona obilato konzumira. Primer: Ukoliko se akvarijum zamraci (prekine fotozinteza) cijanobakerija se povlaci, konzumacija opada i nitrati naglo skacu ...[/QUOTE]
Da prekidom fotosinteze raste količina NO3 ali količinana NO3 koju koriste biljke je daleko veča nego ona koju koriste BGA, pobogu veča im je i masa a i nivo fotosinteze pod uvjetom da ne postoje neki ograničavajuči faktori (podrazumjeva se da govorimo o barem osrednje zasađenom akvariju druga je stvar ako samo uzgajaš BGA). Drugi razlog zbog kojeg raste količina NO3 u zamračenom akvariju je samo odumiranje BGA a donekle i biljnog tkiva, kako zamračenje ne prekida dušikov ciklus (po nekim teorijama mu čak pomaže)  kao krajnji produkt imaš NO3.Edited by: Tuljan

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 10, 2005, 14:56:00 poslijepodne »

Citat: AquaMike

Meni se ucinilo sa slike da su one na staklu. Zilet i noz bi bili malo neprikladni za ciscenje peska ... Slazem se da ako se radi o ovim algama njihova kolicina sudeci po slici nije zabrinjavajuca.

Dodavanje CO2 u uslovima niskog svetla ima vrlo malih efekata na rast biljaka. Razlika u rastu biljaka izmedju niskog svetla bez dodavanja CO2 i niskog svetla sa dodavanjem CO2 je oko 3%. Nasuprot tome, ukoliko se pri dodavanju CO2 pojaca svetlo (>0.5W/l) razlika postaje 10.7%. Procenti se odnose na dnevni rast (%/day).

Vrsta algi ima dosta, a mnogima su fofati u vodenom stubu glavni uzrocnik. Takodje, nivo fosfata je jedan od bitnih faktora u izboru vrste ferilajzera i njihovog doziranja. U tom smislu, PO4 testovi su vrlo pozeljni. Ne bih se slozio da su nepuzdani, osim ako ne mislis na one trakice. Ne, mislo sam na tip sa tecnim reagentima, a kostaju (bar ovde u Kanadi) nista vise nego recimo NO3 test.

3% dnevne razlike u prirastu dovest če i do 30% mjesečne razlke (ovako ugrubo više se baš ne sječam kamatnog računa), usput samo recimo da povečana količina CO2 u vodi (ne preko 30-40 ppm) može u jednoj mjeri kompenzirati nedostatak svijetlosti (vrijedi i obrnuto) da ne velimo da je to podatak dat za jednu biljnu vrstu a uzmi u obzir da imaš bilja različitih visina i na različitom položaju u akvariju tako da ti se lako dogodi da višoj biljci direktno pod svjetlom nedostatak CO2 postane ograničavajuči fakto u rastu

Da smo razgovarali prije 3 mjeseca složio bi se s tobom u tvrdnji o fosfatima i algama ali s obzirom da sam  naišao na neke zanimljive članke o prignojavanju akvariskog bilja i povezanosti makro/mikronutrijenata s pojavom algi u akvarijima promjenio sam mišljenje.Več tri mjeseca svaki slobodan trenutak posvečujem toj problematici čitajuči sve novije radove vezane uz tu temu a i sam sam pokrenuo 3 pokusna akvarija. Dakle svi autori dokazuju da fosfati sami po sebi nisu uzrok algi, dapače uspješno održavaju biljne akvarije s koncentracijama PO4 preko 5 ppm i NO3 preko 100ppm.

Jedan svoj pokusni akvari držim osvjetljen samo dnevnom svjetlosti (na sjevernom je prozoru) i dnevno mu dodajem 5 ppm NO3 i 0.5 ppm PO4 po litri + mikronutrijenti (normalno preračunato iz KNO3 i KH2PO4) CO2 je po tablici nešto preko 30 ppm. NO3 mi se u 10 dana do promjene vode akumulira i do 40 ppm, PO4 sam juče izmjerio prvi put (konačno sam nabavio testere, normalno testeri su prvo baždareni s otopinama poznatih koncentracija) i 8 dan su na oko 4 ppm. Za sada (prošlo je 53 dana) algi gotovo i nema, nakupe se neke u obliku filma po staklu koje se praktično "operu" samo laganim prelaskom magnetom po njima svaki drugi tjedan.
To o netočnosti jeftinijih testera tvrdnje su autora EI i PPS sistema prignojavanja kao i mnogih drugih iskusnijih članova APC-a, večina se slaže da su jedini pouzdani testeri za NO3, PO4, K i Fe oni iz La Mottove tvornice ali oni su navodno skupi i za US standard a u hrvatskoj su nažalost skroz nedostupni.

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 10, 2005, 19:45:00 poslijepodne »

Citat: Jurupari
htio sam samo piati da li je cilj akvarija ribe, bilje i pijesak. zar
nije  malo previše to tražiti od jednog mikro sustava. neznam
žašto bi bio cilj imati kristalno čist pijesak. ne treba baš 100%
manipulirati prirodom. ja nemam nikakvih algi ni u jednom akvariju iako
imam 2 bez i jedne biljčice sa velikim ribama unutra i puno svjetla a
osim na staklu i stranicama akvarija nemam ni alge. treba samo mjenjati
vodu, ali ne jednom mjesečno nego jednom tjedno ili max 10 dana i alge
postaju samo uspomena. ovo nije ni kritika nego savjet da se treba
opustiti i neke stvari pustiti prirodi na volju koliko god ona bila
izvještačena u našim tankovima.

Potpuno se slažem ! Ja ne znam ni o čemu vi pričate,neke krznenaste ili kakve već! Do sada sam imao jaaako malo zelenih,a otkad mijenjam 10 posto svaki tjedan,jedva da i za to znam!
M

Offline teta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 55
« Odgovori #14 u: Rujan 10, 2005, 20:16:00 poslijepodne »

Problem s algama, a po izgledu mogle bi biti i cijanobakterija, imamo i u vrticu Vodu mijenjam jednom tjedno i sve do ljeta nije ih bilo ni u tragovima. Tijekom 2 ljetna mjeseca( zatvoren vrtic)koristila samtablete hrane i vodu mijenjala svakih cca 15 dana. Gotovo sam sigurna da je sve krenulo s tom tabletom

Sad mijenjam lampe, ocistila sam sve koliko sam mogla i ubacila tabletice algarita (nemam pojma dal to sta pomaze)Ribe ce na dijetu, a posebno sijamci, pa cemo vidjet
Rijeka

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
« Odgovori #15 u: Rujan 10, 2005, 22:21:00 poslijepodne »

ma samo promjesaj malo pijesak i past ce one dublje pa ce ih biti manje.... ja bi prvo probao sa jednostavnijim rjesenjima........ opcenito sa tim algama nema previse ljudi problema tako da mislim da postoje neki razlozi zasto se pojavljuju kod nekih vise od "normale"

ja ne volim kemiju... radje cu sve ispocetka slozit nego ubacivati ljekove i sl., zato te i odgovaram od takvih poteza, no na tebi je da odlucis

e jos nesto sto sam primjetio, od kad sam izvadio myriophilum nemam vise nekih posebno "brzorastuceg bilja" pa su mi se pocele pojavljivati alge ali nista strasno, malo po straznjem staklu... taman mi dodje ko pozadina posto nemam nista , pa ako nemas slicno bilje probaj ubaciti... koliko sam skuzio imas OK rasvjetu... pa ubaci kabombu ili neki slicni korov koji raste ko blesav mozda pomogne

Edited by: nature
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 11, 2005, 10:54:00 prijepodne »
Znaci najlaksi nacin rijesavanja je izmijena vode i usisavanje pijeska tj. izbacivanje pijeska van

Offline nature

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 11, 2005, 14:29:00 poslijepodne »
ak mene pitas najlaksi je za pocetak uzet nekakav stap i pikat po njima dok ne padnu pod pijesak... nema lakse od sirove snage .... gle koliko vidim, po meni, nije neka katastrofa malo algi po pijesku.. ako se pocmu ubrzano siri onda kreni sa svime po njima ali mislim da je prerano za paniku...

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 11, 2005, 23:05:00 poslijepodne »

Ma nije ni meni ispocetkasmetalo dok ih je bilo malo a sad kad su pocele bujati onda sam pizdio a jucer sam usisao sav zeleni pijesak i sad je sve ok

Offline cico047

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 12, 2005, 09:35:00 prijepodne »
neće bit zadugo...
Jarun/ZG
Tanganyika

Offline nature

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 12, 2005, 18:40:00 poslijepodne »
ma i bjeli pijesak je koma.. da imas tamniju podlogu nebi ih ni skuzio... no sretno... mozda i opet to malo suzbije pa ce se bar sporije siriti....

Offline oklopni somić

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Rujan 12, 2005, 21:18:00 poslijepodne »
meni su alge na kamenju zakon sve izgleda prirodnije ako se u prirodi pojave alge nece se ribe zbog toga nervirat