Nać će ona hranu čim joj se bude jelo, bez brige.
Razlog sto kornjaca ne jede moze biti stres uzrokovan od drugih kornjaca, u tom slucaju nece jest ni kad bude gladna.
Nemoj joj hranu bacati u vodu nego ostavi na suhom da ti ne gadi vodu. S čime ju hraniš? Nadam se da znaš da su vodene kornjače mesojedi i treba ih hraniti mesom i to puretinom, piletinom, teletinom i ponekad junečim srcem. Suha hrana je dobra samo tu i tamo kao poslastica. Jel imaš grijač? Možda joj ne odgovara temperatura vode ako je stalno vani.
Vodene kornjace se upravo trebaju hraniti
U vodi jer
U vodi i jedu. Hranu koju nadju na kopnu odvuku u vodu. To je kod suhih racica malo teze. Riba i meso, ako se nepojedu odmah, pokvare se. Zakljucak svega, hrani se
U vodi onoliko koliko ce odmah pojesti. Eventualni restovi se uklone odmah i nema zagadjenja vode. Izreka da su vodene kornjace Mesojedi je pogresna. Pod prvo vodene kornjace mogu biti i Carnivori i Herbivori i Omnivori. Ovisno o vrsti. Trachemys vrste u starosti i bilje i meso. Vrste mesa koje si naveo su pretjerano napunjene proteinima i ako se kornjaca samo stime hrani (i mozda jos svaki dan) rezultat je da imate crvenouhu velicine 20cm, a starosti od godinu dana. A to nije zdravo za nju i ako vi to ne primjetite. Temparatura moze biti razlog zasto kornjace ne jedu.
za njih je poznato da ako im redovito ne mijenjaš vodu, oslijepe od vlastite mokraće koja se skuplja u vodi. Napravi im se mrena na oku, mrena je prozirna i može je se primijetiti.
vrlo dobro se sjećam savjeta kako se odstranjuje ta mrena, treba u akvarijsku vodu staviti malo soli. ne sjećam se količine soli, odnosno omjera između vode i soli, ali znam da sam pročitao taj savjet da to pomaže.
u suprotnom kornjaču čeka uginuće od gladi.
Na pogresnim i losim savjetima je najopasnije to sto se mogu siriti dalje. Ni jedna kornjaca nije osljepila od "svoje mokrace". Ne znam gdje i kome je to "poznato" ali sa istinom to nema mnogo veze. Tocno je da se u stojecoj vodi napravi na povrsini jedna sluz koja moze dovesti do infekcije ociju. Ta sluz se razbije sa zracnom pumpom ili filterom tako da vodu koja se vraca u akvarijum bude iznad povrsine vode. Sol se stavlja samo u iznimnim slucajevima (Paraziti, kozni problemi, gljivice) a i u tim slucajevima imas bolji sredstava. Iznimka su kornjace koje i u prirodi zive u ..."brakish" vodi (neznam Hrvatski izraz) kao sto su
Malaclemmys terrapin.
Moguce da je to istina da od svoje mokrace moze osljepiti,ali ima 4 dana i kad sam ju kupila promjenila sam vodu.Danas cu ju odvojiti od ostatka kornjaca i probati staviti malo soli da vidimo dali ce pomoci.A kako bi ju ja hranila da ne ugine?Jer stavila sam joj hranu na kamen pored nje ali mice s nogom i kad treba zgrabiti hranu promaci je i udari u kamen.
Nije moguce da je osljepila od svoje mokrace. Zanimljivo bi bilo koliko kornjaca imas u tom smjestaju ?
Istina je vjerovatno takva da ti nisi kriva zbog kornjace, nego da je kornjaca jednostavno vec u petshopu, jos vjerovatnije da je jos u transportu pokupila neku bolest.
Ono sto mozes uraditi je da odvojis konjacu na samo, da joj pruzis sve potrebne uvjete i da je pokusas hraniti mesom (sitni komadi pileceg i juneceg srca, komadici gliste) i nadati se da ce poceti jesti.