Lipanj 29, 2025, 22:03:52 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: sljepa kornjaca?  (Posjeta: 5157 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lolita85

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
sljepa kornjaca?
« u: Svibanj 24, 2011, 09:05:56 prijepodne »
Kupila sam kornjacu i ubacim hranu i ona ne ide jesti,stalno je na kamenu.Na pocetku sam pomislila nako previkavanje u novom akvariju,ali kasnje sam primjetila ko da ne vidi stavim joj hranu ispred nje ona je mice s nogama i kad ju treba pojest udari s glavom u kamen.Ako ide u vodu ide se samo smociti i brzo vani na kamen.Jel moguce da je sljepa,kako da ju izljecim jer ako ovako nastavi bez da jede uginuti ce?! :'(
Napustimo zemlju,zadnji neka ugasi svijetlo!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: sljepa kornjaca?
« Odgovori #1 u: Svibanj 24, 2011, 09:25:16 prijepodne »
Ne vjerujem da je slijepa. Ako si ju tek kupila vjerovatno još nije navikla na novu okolinu. Nać će ona hranu čim joj se bude jelo, bez brige. Nemoj joj hranu bacati u vodu nego ostavi na suhom da ti ne gadi vodu. S čime ju hraniš? Nadam se da znaš da su vodene kornjače mesojedi i treba ih hraniti mesom i to puretinom, piletinom, teletinom i ponekad junečim srcem. Suha hrana je dobra samo tu i tamo kao poslastica. Jel imaš grijač? Možda joj ne odgovara temperatura vode ako je stalno vani.

Offline lolita85

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Svibanj 24, 2011, 11:56:40 prijepodne »
da imam grijac tem. vode je 27°C.Nije jednina kornjacu koju imam tako da mislim da nije do temperature,cak joj se i oklop s jedne strane poceo susiti.Dajem in komadice piletine i onu umjetnu hranu sta kupim u pet shopu.Kad ju promatram prema ostalim kornjacama izgleda mi slabasna.Bo...

Offline alan rijeka

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Svibanj 24, 2011, 13:47:45 poslijepodne »
ja sam jednom davno imao kornjače floridske one sa crvenim pjegama na vratu.
za njih je poznato da ako im redovito ne mijenjaš vodu, oslijepe od vlastite mokraće koja se skuplja u vodi. Napravi im se mrena na oku, mrena je prozirna i može je se primijetiti.
vrlo dobro se sjećam savjeta kako se odstranjuje ta mrena, treba u akvarijsku vodu staviti malo soli. ne sjećam se količine soli, odnosno omjera između vode i soli, ali znam da sam pročitao taj savjet da to pomaže.
u suprotnom kornjaču čeka uginuće od gladi.

Offline lolita85

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Svibanj 24, 2011, 13:57:57 poslijepodne »
Moguce da je to istina da od svoje mokrace moze osljepiti,ali ima 4 dana i kad sam ju kupila promjenila sam vodu.Danas cu ju odvojiti od ostatka kornjaca i probati staviti malo soli da vidimo dali ce pomoci.A kako bi ju ja hranila da ne ugine?Jer stavila sam joj hranu na kamen pored nje ali mice s nogom i kad treba zgrabiti hranu promaci je i udari u kamen.

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #5 u: Svibanj 24, 2011, 14:03:41 poslijepodne »
Vecina ovih savjeta ovdje su "praznovjere"  8)
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 24, 2011, 14:47:19 poslijepodne »
Nać će ona hranu čim joj se bude jelo, bez brige.
Razlog sto kornjaca ne jede moze biti stres uzrokovan od drugih kornjaca, u tom slucaju nece jest ni kad bude gladna.

Nemoj joj hranu bacati u vodu nego ostavi na suhom da ti ne gadi vodu. S čime ju hraniš? Nadam se da znaš da su vodene kornjače mesojedi i treba ih hraniti mesom i to puretinom, piletinom, teletinom i ponekad junečim srcem. Suha hrana je dobra samo tu i tamo kao poslastica. Jel imaš grijač? Možda joj ne odgovara temperatura vode ako je stalno vani.
Vodene kornjace se upravo trebaju hraniti U vodi jer U vodi i jedu. Hranu koju nadju na kopnu odvuku u vodu. To je kod suhih racica malo teze. Riba i meso, ako se nepojedu odmah, pokvare se. Zakljucak svega, hrani se U vodi onoliko koliko ce odmah pojesti. Eventualni restovi se uklone odmah i nema zagadjenja vode. Izreka da su vodene kornjace Mesojedi je pogresna. Pod prvo vodene kornjace mogu biti i Carnivori i Herbivori i Omnivori. Ovisno o vrsti. Trachemys vrste u starosti i bilje i meso. Vrste mesa koje si naveo su pretjerano napunjene proteinima i ako se kornjaca samo stime hrani (i mozda jos svaki dan) rezultat je da imate crvenouhu velicine 20cm, a starosti od godinu dana. A to nije zdravo za nju i ako vi to ne primjetite. Temparatura moze biti razlog zasto kornjace ne jedu.

za njih je poznato da ako im redovito ne mijenjaš vodu, oslijepe od vlastite mokraće koja se skuplja u vodi. Napravi im se mrena na oku, mrena je prozirna i može je se primijetiti.
vrlo dobro se sjećam savjeta kako se odstranjuje ta mrena, treba u akvarijsku vodu staviti malo soli. ne sjećam se količine soli, odnosno omjera između vode i soli, ali znam da sam pročitao taj savjet da to pomaže.
u suprotnom kornjaču čeka uginuće od gladi.
Na pogresnim i losim savjetima je najopasnije to sto se mogu siriti dalje. Ni jedna kornjaca nije osljepila od "svoje mokrace". Ne znam gdje i kome je to "poznato" ali sa istinom to nema mnogo veze. Tocno je da se u stojecoj vodi napravi na povrsini jedna sluz koja moze dovesti do infekcije ociju. Ta sluz se razbije sa zracnom pumpom ili filterom tako da vodu koja se vraca u akvarijum bude iznad povrsine vode. Sol se stavlja samo u iznimnim slucajevima (Paraziti, kozni problemi, gljivice) a i u tim slucajevima imas bolji sredstava. Iznimka su kornjace koje i u prirodi zive u ..."brakish" vodi (neznam Hrvatski izraz) kao sto su Malaclemmys terrapin.

Moguce da je to istina da od svoje mokrace moze osljepiti,ali ima 4 dana i kad sam ju kupila promjenila sam vodu.Danas cu ju odvojiti od ostatka kornjaca i probati staviti malo soli da vidimo dali ce pomoci.A kako bi ju ja hranila da ne ugine?Jer stavila sam joj hranu na kamen pored nje ali mice s nogom i kad treba zgrabiti hranu promaci je i udari u kamen.
Nije moguce da je osljepila od  svoje mokrace. Zanimljivo bi bilo koliko kornjaca imas u tom smjestaju ?
Istina je vjerovatno takva da ti nisi kriva zbog kornjace, nego da je kornjaca jednostavno vec u petshopu, jos vjerovatnije da je jos u transportu pokupila neku bolest.
Ono sto mozes uraditi je da odvojis konjacu na samo, da joj pruzis sve potrebne uvjete i da je pokusas hraniti mesom (sitni komadi pileceg i juneceg srca, komadici gliste) i nadati se da ce poceti jesti.

Offline lolita85

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Svibanj 24, 2011, 15:16:10 poslijepodne »
tenkiju :) javim vam za koji dan stanje kornjace!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 24, 2011, 15:17:42 poslijepodne »
Činjenica je da u vodi gutaju hranu, al to ne znači da joj se hrana mora bacati u vodu. Može joj se ostaviti negdi kod izlaza iz vode da joj je lakše uzet. Ako već hrana i mora malo stajat jer kornjača trenutno neće jesti, iako se to mojoj nikad nije desilo, onda bolje da stoji vani nego da zagađuje vodu. Činjenica je da će se meso pokvarit nakon nekog vremena, ali ako malo i dobije vonj to kornjači apsolutno neće smetat. Moš mislit šta sve požderu u prirodi... S time da su mesojedi, htio sam samo skrenut pozornost na to da ju ne hrani samo sa suhom hranom il još gore s račićima. Naravno da je najbolja što raznovrsnija prehrana, al ne valja ju forsirat na zelenje ako ga ne prihvača. Za meso još nisam čuo da neka nebi prihvatila! Ako je zdrava, naravno.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 24, 2011, 15:50:40 poslijepodne »
Pokusacu jos jednom na fin nacin.

Kornjaca (vodena), ako nadje hranu na suhom, odvuce u vodu i tamo pojesti
(sita kornjaca to nece uraditi nego samo dobro gladna kornjaca).
Kornjace u zatocenistvu (vodene, zdrave) se hrane u vodi onoliko koliko pojedu u kratkom vremenu.
Apaticna kornjaca, i to jos pogotovu mala kao sto je ovdje slucaj,
ce vrlo, vrlo slabo uzeti hranu sa kopna i odvuci u vodu da bi je pojela.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 24, 2011, 16:02:54 poslijepodne »
Naravno da je najbolja što raznovrsnija prehrana, al ne valja ju forsirat na zelenje ako ga ne prihvača. Za meso još nisam čuo da neka nebi prihvatila! Ako je zdrava, naravno.
Opet pogresno. Ovisno je o vrsti. Ako imas odraslog Pseudemysa, koji je naucen na mesnatu hranu, onda je pozeljno i potrebno da ga forsiras na biljnu hranu jer mu je to prirodna hrana. Pravilna prehrana kornjaca nema veze stime sto one hoce jesti a sto odbacuju. Barem ne konkretno. Da ce odrasli Trachemys jesti samo meso ako joj dajes niko ne porice, ali joj nije pravilna hrana. To su ... neznam kako bi rekao ... "najosnovnije" stvari koje bi se trebale znati prije nego sto se pocne samopouzdano davati savjete drugima.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 24, 2011, 16:38:03 poslijepodne »
A šta sam ja sad reko nego da jedu u vodi? Kornjače se ne moraju hraniti u vodi jer će rado uzeti hranu i sa izlazne rampe recimo. Tako da ne mora ni izlazit nego proviri samo glavu. Više manje kornjača uvijek prihvača dobar zalogaj, iz vode, s kopna ili iz ruke, što zna bit opasno po prste. Bolesna kornjača naravno nije toliko zainteresirana za hranu. Ako me vlastite oči ne varaju to sam i napisao. Naravno da prehrana najviše ovisi o vrsti, ali nju u ovom trenutku ni ne znamo. Što se tiče mog samopouzdanja, ono nije baš preveliko i pokušavam iz vlastitog 12-godišnjeg iskustva s jednom RES-icom pomoći nekome koliko mogu, a tebi stvarno skidam kapu što se tiče znanja o kornjačama. Iako, nakon dužeg vremena tu na forumu, moram primjetiti da voliš izvrtat tuđe riječi kako bi ispalo da nitko drugi osim tebe baš ništa nezna.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 24, 2011, 18:47:40 poslijepodne »
A šta sam ja sad reko nego da jedu u vodi?
Napisao si da daje kornjaci hranu na kopnu da joj nebi vodu zagadila.
Radi se o konkretnom slucaju u kojem je kornjaca mala i apaticna.
I ja sam rekao da u tom slucaju nema puno svrhe davati kornjaci hranu na kopnu i Amen.

Pokusao sam na ljep nacin, nemoj da neko kaze da nisam.
A neda mi se stobom mlatiti praznu slamu oko tako banalnih stvari o kojima ocito nemas puno znanja.

Zbog samog sebe, ako hoces poslusaj sto sam napisao, ako neces nemoj.
Zbog drugih na ovom forumu, ne savjetuj stvari koje su ne tocne.

.... sve mi se cini, a mozda se varam, da mi je tvoj nick vec prije jednom negativno zapao za oko ....

Offline lolita85

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Svibanj 25, 2011, 08:11:47 prijepodne »
jucer sam isla odmah u petshop izvidjeti situaciju sta oni kazu za kornjacu,naravno rekli su da su kornjace sklone bolestima na ocima.Ali naravno nisu mi naveli sta bi moglo to uzrokovati!!! Pozvali mi i vetrinara ..ma u glavnom nista pametno,oni samo prodaju!!! :(
Za pocetak sam kornjacu stavila u posebnu posudu stavila joj par kamena da moze izaci na suho i stavljam joj hranu pored i pokusavam kad otvori usta lagano joj pomaknuti s cackalicom,cak da sam uspjela doci do rezultata pojela je 3 kom racica.Tako da cu se malo namuciti svaki put ju hraniti bitno da prezivi.a danas joj sljdi piletina na menu-u   ;)

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 25, 2011, 12:09:59 poslijepodne »
Tito-mala digresija-da ti proširim vokabular"brakish"-bočata voda :up:

Offline cuki1

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 60
    • www.kornjace.com
« Odgovori #15 u: Svibanj 25, 2011, 12:18:29 poslijepodne »
Voda u kojoj se transportiraju kornjače od uzgajivača do pet shopa, najčešće je hladna i nečista, pa kornjače poberu upale očiju, pluća....
Sa tim malim bićima treba biti na oprezu. Dobro da je kornjača odvojena - tip karantene, voda mora biti besprijekorno čista, bilo bi dobro da je temp. konstantno viša , bar 27 ili više stupnjeva i naravno, zaklonjena od propuha.
Probaj kupiti maxitrol mast u apoteci i bar tri puta dnevno namazati oči (ako si sigurna da su oči upaljene) i držati na suhom bar 10-ak min na toplom, pa onda vratiti u vodu. Hrana tipa jetrica, je intenzivnijeg mirisa, pa bi trebalo kornjaču hraniti više puta na dan da se navikne i na miris hrane. Upitno je, ako je kornjača bolesna "prehlađena" koliko ona uz vid i osjeti miris. No karantena i tvoja briga mogle bi pomoći kornjači.
Čovjek s novom idejom je luđak sve dok ta ideja ne uspije...

Cuki i Bublica       www.kornjace.com

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 25, 2011, 17:00:01 poslijepodne »
Tito-mala digresija-da ti proširim vokabular"brakish"-bočata voda :up:
Hvala Juro, Zivio ;-) !

Offline alan rijeka

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Svibanj 28, 2011, 18:59:18 poslijepodne »
ja nisam tvrdio ono što sam napisao, niti provjerio. istina je da sam to negdje pročitao. drago mi je da ti je kornjača počela jesti.

Offline lolita85

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Svibanj 30, 2011, 07:58:20 prijepodne »
mislim,ovo je mucenje za nju!

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 30, 2011, 12:39:35 poslijepodne »

Offline lolita85

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Svibanj 30, 2011, 13:39:23 poslijepodne »
pa to da ju stavim u jednu posudu u hladnu vodu i da cekam da otvori usta i da joj uguram nesto,ma uzas!!!Stalno je na kamenu i ne mice se.
Jer su mi rekli u pet shopu da ju stavim u hladniju vodu kao mozda da ce joj se ocistiti ta membrana koja joj se stvorila u ocima.

Offline cuki1

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 60
    • www.kornjace.com
« Odgovori #21 u: Svibanj 30, 2011, 15:46:52 poslijepodne »
Joj, ljudi - smirite emocije.
Tvoja kornjača ima ozbiljnijih problema od gore navedenih - prepucavanja tko je šta rekao.
Kornjača ti ima vjerojatno neku infektivnu ili bakterijsku bolest. Napraviti karantenu tj. odvojiti kornjaču u drugu posudu, čistu vodu i posebno ju njegovati i hraniti je bio najbolji potez.
Samo što bi u toj posudi trebao biti grijač, ili barem lampa iznad da grije vodu koja bi trebala biti toplija , po meni bar iznad 27 stupnjeva.
Izgledi da preživi, ako je stalno na kamenu su mali, to ti govorim u dobroj namjeri, jer tu postoji opasnost od upale pluća koja kod tako male kornjačice često završi loše. A opisani simptomi su vrlo slični upali pluća.Već sam ti napisala, ako su oči u pitanju treba mast ili kapi, jaču hranu - naravno jede u vodi, jer nema žlijezde slinovnice/ili nešto slično/ a bogme niti zube, pa guta uz pomoć vode.

Nadam se da će ipak ozdraviti.
Čovjek s novom idejom je luđak sve dok ta ideja ne uspije...

Cuki i Bublica       www.kornjace.com