Joj ljudi ludim već 2 dana.
U akvariju (120 x 40 x 50) imam "glavnu" rasvjetu 2 x 39W T5 na elektronskoj prigušnici i jednu samostalnu "dodatnu" od 13W T8.
Prije 4 mjeseca nešto puknulo i ugasila se "glavna" rasvjeta u akvariju. Mislim otišla lampa, OK, a tu "glavnu" rasvjetu sam ionako povremeno koristio jer sam mislio da je prejaka za ciklide koji baš i ne vole jako osvjetljeni akvarij. Dalje sam koristio samo ovu od 13W i ciklidi sretni, a glavnu "rasvjetu" sam skinuo.
E sad, kako to biva u našim akv. vodama, uvijek se nešto mora petljati po ili oko akvarija, zaželim se ja vratiti "glavnu rasvjetu". Kupim 2 nove lampe T5 Grolux i Aqustar, svaka 39W (nije bilo (marine blue). Skinem poklopac sa akvarija i nasred dnevnog boravka vratim sve kako je bilo i .......ništa.......ponovno sve iskontroliram, nacrt, provjerim instrumentom, sve po nacrtu, a tako je bilo i prije demontaže .......ništa, ne pale se lampe.
Provjerim ovdje na forumu, netu, svemiru pa i dalje, vidim neki su imali problema ali im poslje proradilo, nekima od prve zasvjetlilo. Meni neće, pa neće.
Provjeravam i dok je sve pod naponom, nisam električar ali vidim na instrumentu da dolazi 220V na prigušnicu.
Uključim na instrumentu onu zujalicu da vidim jel ima kontakta, jednu na + ulaz, a drugu na svaki od onih 7 izlaza prema lampama i na svakome zuji. Jel to tako mora? U jednom trenutku je čak i lampa lagano zatreperila kao da će se upaliti ali ništa.
Jel moguće da je prigušnica riknula? Jel postoji kakav test da se to provjeri?
Uglavnom sad manje znam nego dok sam započinjao s vraćanjem rasvjete. Na ulazu u prigušnicu imam oznake L, N i znak za uzemljenje. Imam samo kabel sa 2 žice koji je i prije bio spojen dok je sve radilo i pretpostavljam da + ide na L a - na N. Ili sam u krivu.
Ajd pliz pomagajte.
Slike su u prilogu, cijele prigušnice, njenog ulaznog i izlaznog dijela kao i shema spajanja sa same prigušnice.