Srpanj 19, 2025, 01:47:47 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mrijesni akvarij - priprema vode  (Posjeta: 2886 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
Mrijesni akvarij - priprema vode
« u: Kolovoz 03, 2011, 02:07:44 prijepodne »
Proučavam sve na temu mrijesnih akvarija (nakon jednog potpuno neplaniranog i na kraju ipak neuspjelog mrijesta ramireza) ali jedna stvar me konstantno zbunjuje: "...mrijesni akvarij mora biti stabilan i zacikliran!?" Ja sam primjerice kombinirao demi vodu s odstajalom pipovačom u omjeru 4:1, neki kombiniraju RO vodu umjesto demi vode. A neki koriste vodu iz zajedničkog akvarija umjesto pipovače. Omjeri i parametri se usklade ovisno o vrsti riba koje se žele mrijestiti. Jasno mi je i da je potrebno neko vrijeme da parametri vode u mrijesnom akvariju postanu stabilni, ali kako da bude zacikliran ako se koristi demi voda + odstajala pipovača. Vjerojatno je i za mrijesni par svojevrstan šok "ući" u nezacikliran i čist akvarij!? A s druge strane ako se kombinira voda iz zajedničkog akvarija umjesto pipovače zar nije onda mogućnost neke zaraze, plijesni ili čega god već zapravo veća? Kakva voda se onda zapravo kombinira s demi ili RO vodom? Ili i to ovisi od slučaja do slučaja?  -?

Moj mrijesni akvarij za ramireze je 29 litarski ali vode realno ima 23 litre. Ima grijač, filter na zračnu pumpu sa spužvom, zračni kamen i termometar kako se i preporuča. Također i različita mjesta za polaganje ikre. Planiram pH spuštati ne sa kemijskim preparatima nego bih prokuhao nešto onih "kuglica" (sera super peat) koje se inače ubacuju u filter pa bih s tom vodom preostalom nakon prokuhavanja pokušao dovesti pH vrijednost na idealnu. Ubacio bih i microsorum pteropus da malo "poboljša" vodu...

Eto, ako itko može pomoći... s nadom da će, uz vašu pomoć, drugi mrijest biti uspješan!  :up:

Offline Triput

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Odg: Mrijesni akvarij - priprema vode
« Odgovori #1 u: Kolovoz 05, 2011, 12:52:39 poslijepodne »
Mozes dodati pipovacu ako se bojis zaraze iz zajednickog akvarija, ali ono sto je bitno je da je akvarij zacikliran. Za to je puno bitnije da je filter koji ide u mrijesni zacikliran nego da je voda iz zajednickog iako je po meni dobro dodati vodu iz zajednickog jer je mrijesnom paru onda manji sok kada dodju u mrijesni akvarij.

Ako pripremas akvarij za ramireze dobro je da ces pokusati spustiti ph, ali pazi da onda ne oscilira jer po su gore oscilacije ph-a nego da je ph konstantno malo visi u odnosu na idealne uvjete.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #2 u: Kolovoz 05, 2011, 13:44:33 poslijepodne »
Hvala na pomoći. Za pH znam da treba proći neko vrijeme dok ne prestane oscilirati tj. dok se općenito parametri vode ne stabiliziraju. Imam novi spužva filter koji nije zacikliran ne znam koliko bi on dugo uopće trebao biti u zajedničkom akvariju da se na njega "dođu" korisne bakterije... Mrijesni akvarij se za sada "brčka" bez vode iz zajedničkog akvarija.

U međuvremenu sam zaključio da zapravo postoje 2 pristupa, zacikliran mrijesni akvarij kad se u njega namjerava smjestiti mrijesni par ili ne zacikliran mrijesni akvarij kad se u njega samo prebaci ikra... mislim da je to ono što je mene zapravo zbunjivalo :)

Ako mi se uskoro dogodi mrijest onda ću u mrijesni akvarij prebaciti samo ikru, a ako budem imao dosta vremena da ga zacikliram onda ću u njega prebaciti par ramireza da se u njemu mrijeste.

Za sada ih pokušavam "suzdržati" od mrijesta pa im više niti ne pokušavam davati živu hranu, zadnji put kad sam im dao žive vodene buhe mužjak je "živnuo" kao da je viagru dobio, a ne buhe  :-[

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #3 u: Rujan 09, 2011, 21:29:12 poslijepodne »
Evo opet par pitanja... :-[

Nakon nekoliko tjedana obično se pH uspije stabilizirati u mrijesnom akvariju. E sad što s vodom koja se koristi za izmjene vode, da li se ona priprema taj dan ili dan prije ili se još na početku pripremi ogromna količina vode za izmjene vode u mrijesnom akvariju. Nije li ta voda koja se dodaje opet na neki način nestabilna s obzirom na pH vrijednosti i neće li samim tim dodavanje nove vode s vremenom poremetiti i one donedavno stabilne parametre u mrijesnom akvariju?

I s obzirom na puferski kapacitet vode, koliko sam pročitao KH bi trebao biti oko 4.0 da nema većih oscilacija pH!? A što kad ramirezi baš traže KH da je od 0-1, a i GH da je prilično nizak tj. od 1-3. Time je pH sam po sebi nestabilan tj. sklon osciliranju. Još uz zračni kamen koji je neophodan i koji je obično na maksimumu, pH ipak raste... Dno mrijesnog akvarija je najčešće čisto tj. bez podloge, filter je spužva spojena na zračnu pumpu, dakle nema se gdje staviti treset koji bi stabilizirao pH, mangrov korijen sumnjam da bi baš toliko pomogao, probao sam kuhati i onaj "čaj" od Sera Superpeat granula ali to je tako sporo išlo da sam odustao... Na koji način je zapravo najbolje spustiti pH u akvariju, neki su za upotrebu pH -, neki su protiv pH -, ja sam recimo pokušao spuštati pH s ekstraktom hrastove kore (Amtra System), što je uopće najbolje u kontekstu stabiliziranja pH? I kako uopće kontrolirati oscilacije pH uz tako nizak KH i GH? :o

Offline sifra100

• Punopravni član
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #4 u: Rujan 09, 2011, 22:42:02 poslijepodne »
osmoza ;)
ma život je lijep ???????

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #5 u: Rujan 10, 2011, 12:13:06 poslijepodne »
osmoza ;)

Ja sam koristio demi vodu umjesto osmoze (da dobijem niski KH i GH), šta nije to manje-više ista stvar, demi voda i RO voda? :o

Offline sifra100

• Punopravni član
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #6 u: Rujan 10, 2011, 12:25:08 poslijepodne »
koliko znam iz vlastitog iskustva da nije ;) te se tesko sa demi dobiva stabilnost dok sa ro bez problema ;)

pričekaj još koga mozda ti da kakvo bolje rijesenje ;)
ma život je lijep ???????

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #7 u: Rujan 10, 2011, 17:38:31 poslijepodne »
koliko znam iz vlastitog iskustva da nije ;) te se tesko sa demi dobiva stabilnost dok sa ro bez problema ;)

pričekaj još koga mozda ti da kakvo bolje rijesenje ;)

Vidiš zanimljivo, prvi put čujem za to da je RO voda u smislu održavanja stabilnijeg pH bolja od demi vode? Ima li još netko takva iskustva pa da to potvrdi? Ili i neku drugu ideju? -?

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #8 u: Listopad 29, 2011, 16:16:44 poslijepodne »
ja nema nekog iskustva ali s velikim zanimanjem čitam tvoje teme jer i sam upravo pokušavam razmnožiti ramireze.. tako da svaka čast..od velike pomoći su mi tvoje teme   :klap:

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #9 u: Listopad 29, 2011, 19:01:48 poslijepodne »
ja nema nekog iskustva ali s velikim zanimanjem čitam tvoje teme jer i sam upravo pokušavam razmnožiti ramireze.. tako da svaka čast..od velike pomoći su mi tvoje teme   :klap:

Hvala lijepo, meni nije baš uspjelo kako sam se nadao, ali sam ramireze i njihov mrijest proučavao danima, noćima, tjednima i mjesecima, proučavao sam i naše portale i strane portale, a kad sam jedan dan počeo proučavati i slovenske portale (a onda neke dijelove prevodio uz pomoć Google prevoditelja) tada sam shvatio da sam skroz "pukao"! :-[ Pitajte moju ženu ako meni ne vjerujete! :D

Bit će mi drago da ti pomognem jer to daje barem neki smisao "muci" koju sam ja s njima prošao! :-[