Proučavam sve na temu mrijesnih akvarija (nakon jednog potpuno neplaniranog i na kraju ipak neuspjelog mrijesta ramireza) ali jedna stvar me konstantno zbunjuje: "...mrijesni akvarij mora biti stabilan i
zacikliran!?" Ja sam primjerice kombinirao demi vodu s odstajalom pipovačom u omjeru 4:1, neki kombiniraju RO vodu umjesto demi vode. A neki koriste vodu iz zajedničkog akvarija umjesto pipovače. Omjeri i parametri se usklade ovisno o vrsti riba koje se žele mrijestiti. Jasno mi je i da je potrebno neko vrijeme da parametri vode u mrijesnom akvariju postanu stabilni, ali kako da bude zacikliran ako se koristi demi voda + odstajala pipovača. Vjerojatno je i za mrijesni par svojevrstan šok "ući" u nezacikliran i čist akvarij!? A s druge strane ako se kombinira voda iz zajedničkog akvarija umjesto pipovače zar nije onda mogućnost neke zaraze, plijesni ili čega god već zapravo veća? Kakva voda se onda zapravo kombinira s demi ili RO vodom? Ili i to ovisi od slučaja do slučaja?

Moj mrijesni akvarij za ramireze je 29 litarski ali vode realno ima 23 litre. Ima grijač, filter na zračnu pumpu sa spužvom, zračni kamen i termometar kako se i preporuča. Također i različita mjesta za polaganje ikre. Planiram pH spuštati ne sa kemijskim preparatima nego bih prokuhao nešto onih "kuglica" (sera super peat) koje se inače ubacuju u filter pa bih s tom vodom preostalom nakon prokuhavanja pokušao dovesti pH vrijednost na idealnu. Ubacio bih i microsorum pteropus da malo "poboljša" vodu...
Eto, ako itko može pomoći... s nadom da će, uz vašu pomoć, drugi mrijest biti uspješan!