Kolovoz 02, 2025, 21:00:56 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Spajanje CO2  (Posjeta: 1951 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Spajanje CO2
« u: Kolovoz 02, 2011, 12:28:00 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Nabavio sam Nutrafinov Co2 sistem (boca, ljestve i sve ostale kerefeke), kao i JBL-ov drop checker....sad me zanima kako to pravilno spojiti.

Ideja je sljedeca - bocu normalno spojiti po uputstvima, crijevo iz boce u drop checker, a drugo iz checkera dalje prema ljestvama. Boca i checker ostaju van akvarija, sastrane, samo crijevo ide do ljestava koje su u akvariju, naravno. dali to moze tako, ili se to nekako drugacije spaja?

Takodjer, gdje pozicionirati ljestve? Sredina akvarija, cosak, vise pri dnu, vise pri vrhu?

Nadalje, kako izmjeriti (kojim testerom) potrebne parametre da bi se odredilo doziranje Co2, kao i kako na doticnom sistemu podesiti, ne kuzim se previse u to, pa ako moze neko "idiot-proof" objasnjenje, da sad ne citam hrpe teksta kojeg ionako necu skuziti. Dakle, koji tester, najjeftiniji i najosnovniji nabaviti, te kako prilagoditi,podesiti,nastimati,whatever..... taj sistem da zadovoljava vrijednost po xy kalkulatoru za doziranje co2.... :-[ Kakva su misljenja o tetra 6u1 testeru, valja li ista?

Zahvaljujem!

Offline jurica75

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Spajanje CO2
« Odgovori #1 u: Kolovoz 02, 2011, 13:41:53 poslijepodne »
Svi sistemi sa co2 se smještaju tako da ti izlazna struja filtera raznosi mjehuriće po cijelom aq,da promiješa dobro vodu!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 02, 2011, 13:48:16 poslijepodne »
Ispravak netocnog navoda, ne radi se o drop checkeru, vec o drop counteru....mozda je to i ista stvar, tko ce ga znati.... :punch:

Ok, dakle, tom logikom, ljestve bi trebale biti negdje kraj izlaza filtera, da se to co2 sto dodje ljestvama odmah tjera dalje i mijesa sa vodom?

A ovaj sistem spajanja, boca, na nju drop counter, sa countera na ljestve, to je ok ili?

Offline DeX_13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #3 u: Kolovoz 02, 2011, 14:12:40 poslijepodne »
Ispravak netocnog navoda, ne radi se o drop checkeru, vec o drop counteru....mozda je to i ista stvar, tko ce ga znati.... :punch:

Ok, dakle, tom logikom, ljestve bi trebale biti negdje kraj izlaza filtera, da se to co2 sto dodje ljestvama odmah tjera dalje i mijesa sa vodom?

A ovaj sistem spajanja, boca, na nju drop counter, sa countera na ljestve, to je ok ili?

je, ok je ali se ta srednja stavka zove bubble counter  :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 02, 2011, 14:14:17 poslijepodne »
Vidis kad je covjek lijen otici u drugu sobu i pogledati sto je tocno nabavio, onda nagadja i pogadja.... :-[

I jos da mi netko pomogne, sto i kako tocno napraviti, kako izracunati koliko tih mjehurica treba, i kako uopce to podesiti na ovom sistemu, dali se uopce moze to ikako regulirati?

Tnx!

Offline DeX_13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #5 u: Kolovoz 02, 2011, 18:06:25 poslijepodne »
Vidis kad je covjek lijen otici u drugu sobu i pogledati sto je tocno nabavio, onda nagadja i pogadja.... :-[

I jos da mi netko pomogne, sto i kako tocno napraviti, kako izracunati koliko tih mjehurica treba, i kako uopce to podesiti na ovom sistemu, dali se uopce moze to ikako regulirati?

Tnx!

to nije moguce precizno regulirati, mislim skoro pa nikako, osim promjenom smjese voda secer kvasac, ali....

a za kontrolu trebas drop checker.  :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 02, 2011, 19:27:34 poslijepodne »
A-ha! Znao sam ja da je to predobro da bude istinito hehehe....

Ok, ali valjda necu puno pogrijesiti ako sad ovaj "komplet" stavim u pogon, valjda necu nikoga ubiti, osakatiti ili trajno onesposobiti? Mislim na stanovnike akvarija?  :o

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 02, 2011, 20:22:54 poslijepodne »
Ok, gdje nabaviti drop-checker, i koliko je on ustvari neophodan?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 02, 2011, 21:45:27 poslijepodne »
Kad vec pricam sam sa sobom.... :D

Nek bude vise pitanja, pa mozda netko na neko i odgovori...

Dakle, sto sa bocom preko noci? Jedini nacin je izvuci crijevo iz posude, tako da co2 vise ne ide u akvarij, medjutim...dali igdje u tom slucaju ide, ili se skuplja u boci dok ne pukne?

nadalje, s obzirom da filteri dosta mreskaju povrsinu vode, nemam nikakvih dodatnih sistema aeracije poput zracnog kamena i sl..... pretpostavljam da je mreskanje vode co2-killer, dali po danu da namjestim filtere da NE mreskaju povrsinu, ili to rade jako slabo, a po noci napravim maksimalno mreskanje, dali bi to sprijecilo ikakve negativne posljedice po zivot riba u akvariju? Ili se problem moze desiti i po danu?

Offline gefufna

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Kolovoz 03, 2011, 13:02:46 poslijepodne »
Pa ako izvadiš crijevo iz vode CO2 ode u atmosferu, ništa se ne događa. Odgovor na ostala pitanja će ti dati drop checker.
Regulaciju možeš probati izvesti sa onim ventilom od infuzije ( ima mali valjčić pa sestrica ono reguliše broj kapi infuzije). To možeš naći u svakoj ljekarni.
Inače, ne bih da te razočaram, čitav sisstem je vrlo nestabilan, jer taj broj mjehurića je vrlo promjenjiv i zavisi od više faktora, taman kad namjestiš, prođe koji dan, a sav šećer je već pri kraju i reakcija usporava, pa hajd opet štimaj...
Bolje bi bilo da si odmah počeo štedjeti za Co2 sa bocom, da ne spominjem ljestvice koje se stvarno često moraju čistiti.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 03, 2011, 13:45:21 poslijepodne »
Neki ozbiljniji co2 sistem nije problem nabaviti, mislim na onaj financijski dio.... jasno ako ikada dodjem do zakljucka da je to bas ono sto mi treba, onda cu nekako stisnuti i nabaviti i to...

ovo sam za sitne pare uzeo, cisto da isprobam, da vidim kako to funkcionira. smjesu nije problem praviti ni svakih par dana ako bas treba. ne ocekujem nekakva cuda sa tim co2 sistemom, ali i on kao takav mora ipak dati neki rezultat, ipak na ovaj ili onaj nacin ubacuje odredjenu kolicinu co2 u vodu, dakle, nekom logikom, sigurno je bolji i ovaj sistem (ma koliko god on los ustvari bio ili nebio) nego nikakav...

Taj ventil-regulator sam nabavio, tj., dobio....pa cu ga spojiti izmedju boce i countera, pa planiram preko noci smanjiti protook na njemu.

Nisam shvatio ovaj dio....jasno ako odspojim crijevo da co2 izlazi u sobu, ne u akvarij, pricam o nocnoj varijanti..... stete nebi trebalo biti nikakve, jer je to premala koncentracija co2 u zraku, a bitno je da ne ide preko noci u akvarij, da ne napravi stetu, jer mi se ne sjedi cijelu noc i gleda u akvarij.... da, smjesa se trosi, jasno mi je, u principu baca se uzalud, ali ako je to cijena nekakve sigurnosti da mi preko noci co2 ne pobije sve zivo u akvariju, onda je to prihvatljivo, ne brine me bas toliko....

I malo OT....ustvari vise razmisljanje naglas.... vani dosta hvale taj nutrafin sistem.....ono, value for money..... co2 kit za pocetnike, za manje akvarije, i svi tvrde da radi posao kako treba, bez nekih problema.... jasno rezultati s njime i sa "pravim co2 sistemom" su neusporedivi, ali tocno u onoj mjeri kolika je razlika sa ovim sistemom ili bez ikakvog co2, tako da.... vodjen time, valjda ce ipak koliko toliko ubacivati potrebni co2, ionako nemam neke turbo zahtjevne biljke, cak mogu reci da mi to ni ne treba bas, ali hajde, sve treba isprobati.... ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 04, 2011, 13:32:05 poslijepodne »
Ok, s ozbirom da ovdje nitko ocigledno ne koristi ovako "primitivan" sistem co2, svi imaju nekakve high-tech boce, ventile, tajmere, sva divna cuda o kojima cu i ja valjda razmisljati kad narastem.... salim se, salim.... :D

sistem je jucer pusten u pogon, i radi.... ni manje, ni vise od onoga sto pise da radi.... umjesto original smjese sam koristio domacu, od sode, digo kvasca i secera, i nakon nekih pola sata su mjehurici poceli izlaziti..... ide jedan mjehuric svake sekunde-dvije iz boce..... ljestve rade bez greske, cisto sigurnosti radi, nisam crijevo spojio na najdonji utor vec na srednji, ako se pokaze ok, lako to promjenim....

Jasno, nikakve promjene i razlike na biljkama nema, nemoze ni biti, ribe su ok, sve plivaju, drze se svog teritorija, nisam primjetio nista cudno u ponasanju.....

Preko noci, jednostavno odspojim crijevo, bocu prenesem u drugu prostoriju i trpam co2 u drugi akvarij, gdje je samo bilje, dakle nista ne moze poci po zlu.... jasno taj akvarij je po danu zamracen, okrenuo sam biljkama dan i noc, po noci im gori svjetlo, po danu su u totalnom mraku....

Dakle, za sitne pare, zasada izgleda da ovo funkcionira....