Srpanj 15, 2025, 11:31:28 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Diskusi i litraza  (Posjeta: 2365 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Che*

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Diskusi i litraza
« u: Svibanj 04, 2011, 14:35:30 poslijepodne »
Ovaj post zahtjeva razmisljanje :)  Ne zelim odmah cuti NE. Prvo udahnite, procitajte i dobro promislite. :P

Pa idemo...

Mogu li staviti jedan par diskusa u akvarij od 60 litara? 

Zamisao mi je da izbacim sve van sto se trenutacno nalazi i da slozim novi setup i stavim par diskusa (par kao kom. 2) i mozda koju neonkicu...

Ili je to jednostavno premalo.Mozda kad bih kupovao mlade diskuse pa ih prodavao nakon nekih 6 mjeseci starosti i kupovao nove male?

Offline mbogdan

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
Odg: Diskusi i litraza
« Odgovori #1 u: Svibanj 04, 2011, 14:42:18 poslijepodne »
Ovaj post zahtjeva razmisljanje :)  Ne zelim odmah cuti NE. Prvo udahnite, procitajte i dobro promislite. :P

Zamisao mi je da izbacim sve van sto se trenutacno nalazi i da slozim novi setup i stavim par diskusa (par kao kom. 2) i mozda koju neonkicu...

Ili je to jednostavno premalo.Mozda kad bih kupovao mlade diskuse pa ih prodavao nakon nekih 6 mjeseci starosti i kupovao nove male?

Tako mozda bi i moglo :up:

Offline igorkljajic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #2 u: Svibanj 04, 2011, 14:47:05 poslijepodne »
eto dobio si odgovor stručnjaka......možeš ti staviti bez problema ali je pitanje koliko će oni biti sretni u tome...

Offline Che*

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 04, 2011, 14:47:59 poslijepodne »
Da li bi jedan par diskusa mogao biti duze vrijeme unutra? U slucaju da ih se mijenja, da li mogu onda imati 4 manja pa nakon 6 mjeseci ponovno kupiti manje a ove prodati?

Svjestan sam cinjenice da su zahtjevni u svakom pogledu ali...

Ili izbaciti nesto van i staviti veci akvarij, ali ta mi solucija trenutacno nije bas...
« Zadnja izmjena: Svibanj 04, 2011, 14:53:00 poslijepodne od Che* »

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Svibanj 04, 2011, 15:24:57 poslijepodne »
Ne kužim,čemu stavljati malce u 60lit,pa taman kad krenu ličiti na nešto,napredovati,s njima van?
Za par discusa je "kocka"dovoljna,sumnjam da gdje stane 60lit,ona nebi,nemoj si komplicirati život bzvz!
Da ne govorim o tome da taman kad se naviknu ribe na prostor,vodu,tebe,ti ih bacaš van,čemu?
Uguraj brate veći aq,stavi malce unutra-prije normalno sve što treba,voda,podloga,bla, i uživaj u njima!
Moji su 4,5mj stari,tek sad počinju pokazivati kakvi će biti-250lit 6kom uz male jatašice i komunaliju
Mislim da ti je exp.nepotreban i čista zaj....... bez nekog jasnog efekta

Offline Kwan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #5 u: Svibanj 04, 2011, 15:39:19 poslijepodne »
Ne kužim,čemu stavljati malce u 60lit,pa taman kad krenu ličiti na nešto,napredovati,s njima van?
Za par discusa je "kocka"dovoljna,sumnjam da gdje stane 60lit,ona nebi,nemoj si komplicirati život bzvz!
Da ne govorim o tome da taman kad se naviknu ribe na prostor,vodu,tebe,ti ih bacaš van,čemu?
Uguraj brate veći aq,stavi malce unutra-prije normalno sve što treba,voda,podloga,bla, i uživaj u njima!
Moji su 4,5mj stari,tek sad počinju pokazivati kakvi će biti-250lit 6kom uz male jatašice i komunaliju
Mislim da ti je exp.nepotreban i čista zaj....... bez nekog jasnog efekta

slažem se u potpunosti

na tako mali akvarij onda nebi stavljao podlogu niti bilje, samo grane il panjeve i diskuse nutra, par ili dva

za 4-5 mjeseci ce ti bit zao prodavati, i onda ces htjet veci tank, pa ovo pa ono, radije odmah investiraj u tehnikalije, pa drži diskuse, za tih 60 litara, pribavi neke apistograme, njima će to odgovarati, a također su ciklidi i bit će ti zanimljivi po karakteru i ponašanju

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #6 u: Svibanj 04, 2011, 15:49:06 poslijepodne »
eto dobio si odgovor stručnjaka......možeš ti staviti bez problema ali je pitanje koliko će oni biti sretni u tome...
slazem se s ovim o sreci,nece bas  biti presretni,ali 2 sama diskusa 6mj mogu biti,a slazem se s ovim i sto su kwan i jurica napisali
4komada nikako u 60l,pogotovo 2 manja stavit kod 2 veca u skucenih 60litara :roll:

Offline dossier

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #7 u: Svibanj 04, 2011, 16:21:21 poslijepodne »
nece biti niti bas sretne u toj litrazi pa zato nece bogzna kaj ni jest niti se razvit u ono sto bi trebale...osimo toga kad tad ces doc na veci akvarij ak mislis s diskusima...a ovo o prodavanju stvarno nema smisla

Offline mac31

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #8 u: Svibanj 04, 2011, 18:53:31 poslijepodne »
Diskusi su ciklidi i to ti odmah govori da je mali prostor za njih losa situacija cak i par jedan prema drugom mogu biti nedrustveni u malom prostoru tako da je bolje imati ih 5-6 komada u najmanje 200l jel kako rastu mjenjau ponasanje jedni prema drugima ..
akvarij sa discusima odmor za oći...OSIJEK...SLAVONIJA.

Offline igorkljajic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #9 u: Svibanj 04, 2011, 21:42:20 poslijepodne »
zaključak....VEĆI akvarij

Offline nikola lulic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #10 u: Svibanj 04, 2011, 21:50:53 poslijepodne »
Neznam šta reci na ovo 60 litara je mali akvarij , onda bi ih mi svi drzali u malim akvarijima od 60 litara a nebi se svađali sa ženom i radili što veci i veci ja sada upravo radim pet akvarija za diskuse samo da ti kazem o kojim dimenzijama se radi ako zelis drzati diskuse i s njima se ozbiljnije baviti jedan akvarij 180x50x60, dva akvarija 120x50x60, dva akvarija 88x50x50,i jedan od 50x50x50 ,a u tom od 60 litara najbolje da mrijestis zebrice ili tako nesto, ili ramireze,a za diskuse nije ,mogu unutra dok su malci stari oko mjesec dana i da ih drzis oko mjesec dana paih prebacivaš opet u veći.

Eto toti je moje misljenje.
Pozdrav iz Osijeka... :)

Offline Laki B

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Svibanj 04, 2011, 21:53:29 poslijepodne »
Ti discusi nebi ni napredovali dobro u tom akvariju,bi u samom početku nekih mjesec-mjesec i pol a onda bi im usporio rast ili bi zakržljali odnosno bi se prilagodili prostoru!Tako da je Nikolin savjet jako dobar.

Offline Che*

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 05, 2011, 09:58:40 prijepodne »
....bas gledam... A nista , moram ici u investiciju :D 

Razumijem vas u potpunosti ...

Offline Dentex

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #13 u: Svibanj 05, 2011, 10:15:43 prijepodne »
a nije mi jasno zasto onda neki govore da je boljd da su u manjem akvariju kao mali jer u velikom nikad nece dostic pravu velicinu?
Ne volim januar, ni bele zimske vragove u svakom snegu vidim iste tragove, tragove malih stopa kako polako odlaze..

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #14 u: Svibanj 05, 2011, 11:02:02 prijepodne »
a nije mi jasno zasto onda neki govore da je boljd da su u manjem akvariju kao mali jer u velikom nikad nece dostic pravu velicinu?
to je ono sto sam ja napisao,da moze,u manjem akvariju bolje napreduju dok su mali,a kako rastu tako ih treba prebacivati u vece akvarije,stoga stojim iza onog napisanog da moze drzati par mjeseci,a onda ce ribe stati s razvojem i nece se razviti u velike i prekrasne ribe kakve diskusi inace jesu.
Za tako male akvarije je najbolje da su golo staklo i neki panj unutra ili biljka u kalju za cvijece,da diskusi u slucaju da se prestrase mogu potraziti skloniste. :up:

Offline Tisch

• Punopravni član
    • Nove igre sa Amazona, download ili dostava u Hrvatsku
« Odgovori #15 u: Svibanj 05, 2011, 15:01:26 poslijepodne »
A kolko velike diskuse misliš stavit ?

Dva od 20cm ili 2 od 2 cm ?

Offline nikola lulic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #16 u: Svibanj 05, 2011, 15:50:12 poslijepodne »
Dobro ti je Bogdan objasnio , male diskuse drzis u 120 lit, kada narastu za par mjeseci prebacujes ih u veci recimo 250 lit, kada jos narastu stavis ihu 360 lit,  i onda sto ti se svida u veliki akvarij recimo od 560lit tako ja sebi pravim . I onda ti diskusi ljepo napreduju i rastu.
Pozdrav iz Osijeka... :)

Offline Che*

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 05, 2011, 17:18:51 poslijepodne »
za 200l bi se mozda i naslo mjesta ali za 500...  tesko :/

Shvatio sam u potpunosti bit i bez neke vece litraze necu ni pokusavati.

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #18 u: Svibanj 06, 2011, 09:39:58 prijepodne »
Vidim da se naslo svakakvih odgovora!
Prilikom mrijesta i nakon 20 dana s roditeljima pa do 2-3 mjeseca dok ribe ne dostignu prodajnu velicinu njih 50-150kom se nalaze u akvarijima od 125-200l,tako da koliko se mi trudili napraviti i najveci akvarij u usporedbi s prirodnim stanistem i kolicinom vode u prirodi su premali.Akvarij od 60l je dovoljan za 2 diskusa do 3-4 mjeseca,a za par odraslih diskusa dovoljan je i recimo rio 125,ribe dostignu velicinu od 14-15cm i zive neometano u takvom akvariju.
Tako da su zablude o pravljenju akvarija od 500l samo stvar akvarista koji ga zele i mogu staviti u stan ili kucu,a to je opet premalo u odnosu na prirodno staniste diskusa.
Staro pravilo kaze da je za ribu od 15cm dovoljna zapremina od 40l,tako da je za 2 odrasla diskusa dovoljno 80l,zbog velicine diskusa,trebao bi biti visok od 40cm na vise.