Studeni 01, 2024, 01:11:31 prijepodneNajnoviji Član: leonabarisic

Autor Tema: CRVENOUHA BACILA JAJA!  (Posjeta: 4299 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aqua-cro

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
CRVENOUHA BACILA JAJA!
« u: Travanj 23, 2011, 14:24:05 poslijepodne »
Može li mi netko hitno pomoći tko se razumije? Imam 5 godina stare dvije crvenouhe kornjače m i ž i ujutro sam našao na balkonu jaja je ženka izbacila najvjerojatnije po noći malo su onako zdrobljena na vrhu i jako su hladna...ima ih 3 komada i izbacila ih je na tepihu...Šta da radim sada s tim jajima? Hoće li iz njih izaći male kornjače i jesu li ona uništena pošto su na vrhu malo zdrobljena ( ljuska nije pukla samo su malo nagnječena)? Moram li jaja zakopati u pijesak i koliko ona jaja izbaci?

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
Odg: CRVENOUHA BACILA JAJA!
« Odgovori #1 u: Travanj 23, 2011, 14:48:12 poslijepodne »
Jaja mozes baciti jer vjerovatno nisikornjacama nudio hibernaciju i stime nisu oplodjena.
Nako sporedno pitanje; zasto su ti kornjace na tepihu snjele jaja?
Zasto nemas u smjestaju mogucnost da snese jaja?
Uredi im malo smjestaj kako treba, nemoj ih vaditi van u "setnju".
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline aqua-cro

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 23, 2011, 15:06:02 poslijepodne »
pa nece mi kornjače hibernirat kad zivim u stanu i imam centralno stalno je vruce i preko zime isto...a kornjače su mi jako velike zenka je 30 muzjak nešto manji od 20 cm i svaki akvarij im je premali i onda ih preko ljeta stavim na balkon gdje imaju kutiju sa pijeskom iz koje mogu izaći kada hoće i posudu sa vodom u koju mogu ući kada hoće i sve je pola u hladu pola na suncu...a cijeli dan se sunčaju to najviše vole

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Travanj 23, 2011, 15:56:05 poslijepodne »
Vecina vlasnika koji drze crvenouhe kornjace u stanu ih ne stavljaju u hibernaciju, samim time je nemoguce dobiti oplođena jaja.
Kornjace nije ok drzati u kuci po podu kao psa, one su gmazovi koji zahtjevaju određene uvjete. Akvarij od 400-500 litara bi im bio dovoljan za normalan zivot. Po ljeti je dobro staviti kornjace van na pravo sunce, ali isto im trebas osigurati pravilne uvjete. Kornjace se na suncu vrlo lako mogu pregrijati i dozivjeti srcani udar, zato im je vazno osigurati hlad i sto vecu kolicinu vode da se mogu rashladiti. Ako ostavis malu kolicinu vode cak i na pola na suncu ona ce se jako brzo zagrijati postati neadekvatna za rashlađivanje. Kojih je dimenzija taj prostor za plivanje i kojih je dimenzija ta kutija za polaganje jaja?
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 23, 2011, 16:49:54 poslijepodne »
posudu sa vodom u koju mogu ući kada hoće
"Posuda" sa vodom se stavlja kopnenim i poluteresticnim kornjacama, ne vodenim.
Crvenouhe kornjace su vodene kornjace koje trebaju plivati u vodi.
Milion i pol puta je napisano u pravilnom smjestaju vpodenih (crvenouhi) kornjaca.
Al sta vrijedi ...

Offline aqua-cro

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 23, 2011, 17:55:34 poslijepodne »
ja sam pitao šta u vezi jaja a ne o uvjetima u kojima žive...da uvjeti nevaljaju nebi sigurno kornjača bila 30 cenata i nebi bila zdrava i ziva vec 5 godina...a i bolje da životinja ima veliki prostor za kretanje i da može izaći i uči kada želi (kao i u prirodi) nego da je držim u nekom skučenom akvariju di se ni nemože okrenit. U početku sam ih držao u akvariju al su stalno htjele ici van i penjale se na staklo i onda sam ih držao u posudi velikoj i iz nje su izlazile van i po sobi hodale znači da im odgovara čim izlaze. Mene zanimaju iskljucivo pitanja o jajima ako želite molio bi da mi odgovorite a ako ne obrišite temu  :up:

Znači : 1.kako znati jesu li jaja oplođena ili ne?
           2.što napraviti sa njima ( dali da ih zakopam u zemlju ili pijesak) ?
           3.smeta li to što su jaja nagnječena?
           4.hoće li kornjača opet uskoro baciti jaja?
           5.moraju li jaja biti na toplome ( ima ih 3 komada)?

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 23, 2011, 18:18:47 poslijepodne »
nisam terarist.. al evo ti jedan primjer- romi žive na smetlištima u neljduskim uvijetima i istu rastu i žive... al kakav je to život? jadan...

već su ti rekli da su ti jaja neoplođena jer koranjače nisu bile u hibernaciji.. stoga, logički zaključeno, ako opet bude jaja bit će neoplođena jer se hibernacija odvija tijekom zime...

Offline aqua-cro

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 23, 2011, 18:26:55 poslijepodne »
na više mjesta sam pročitao da hibernacija nije uvijet za bacanje oplođenih jaja ali da je prednost

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
  • Shrimp noob
« Odgovori #8 u: Travanj 23, 2011, 19:01:32 poslijepodne »
Zasto ista pitas ako ne zelis slusati
Da imaju prave uvijete,znaci jezerce u kojem ce biti preko ljeta i da imaju u blizini jezerca mjesto gdje ce poloziti jaja,i da ih unosis u podrum u vrijeme hibernacije oda bi i imao mlade kornjace
A vidim i da razumijes psihologiju svoji kornjaca koje vole vuci oklop po podu jer to obozavaju,a mozda ipak samo bezuspijesno se vuku trazeci neku baru

I pas moze zivjeti u boxu,ali to nije zivot
Sretno sa tvojim kornjacama

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 23, 2011, 19:04:06 poslijepodne »
ja sam pitao šta u vezi jaja a ne o uvjetima u kojima žive...
Ti si pitao, ja ti odgovorio. Ne pitam te sta ti smijem reci i odgovoriti,
nego ti dajem savjete koja ja hocu i kako ja hocu.
To sto citas i gdje citas ocito je smece u smecu jer ni na jednom mjestu
na kojem i malo ima nesto pametnog neces procitati da je za crvenouhe
kornjace nije hibernacija (teparaurska promjena) uvjet za oplodjena jaja.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #10 u: Travanj 23, 2011, 19:27:11 poslijepodne »
ja sam pitao šta u vezi jaja a ne o uvjetima u kojima žive...da uvjeti nevaljaju nebi sigurno kornjača bila 30 cenata i nebi bila zdrava i ziva vec 5 godina...a i bolje da životinja ima veliki prostor za kretanje i da može izaći i uči kada želi (kao i u prirodi) nego da je držim u nekom skučenom akvariju di se ni nemože okrenit. U početku sam ih držao u akvariju al su stalno htjele ici van i penjale se na staklo i onda sam ih držao u posudi velikoj i iz nje su izlazile van i po sobi hodale znači da im odgovara čim izlaze. Mene zanimaju iskljucivo pitanja o jajima ako želite molio bi da mi odgovorite a ako ne obrišite temu  :up:

Znači : 1.kako znati jesu li jaja oplođena ili ne?
           2.što napraviti sa njima ( dali da ih zakopam u zemlju ili pijesak) ?
           3.smeta li to što su jaja nagnječena?
           4.hoće li kornjača opet uskoro baciti jaja?
           5.moraju li jaja biti na toplome ( ima ih 3 komada)?

Ako kornjacama zadovoljis minimum minimuma da mogu rasti i razvijati se to ne znaci da si im pruzio pravilnu brigu. Nazalost vecina kornjaca tako zivi, ali zato dozivi samo 10-20 godina umjesto 30-40 godina koliko zive sa pravilnom brigom. Ako ides po toj svojoj logici da je kornjacama dobro samo zato sto su zive onda usporedi psa koji je cijeli zivot zivio na lancu od jednog metra i dozivio 15 godina i psa koji je zivio u velikoj kuci sa vrtom sa punom paznjom ukucana 10 godina. Kojem psu je bilo bolje?
Poanta drzanja kucnog ljubimca nije osigurati njegovo prezivljavanje nego sto sretniji i kvalitetniji zivot.
Za kornjacu nije dobro da je zatvorena u malom akvariju gdje nema prostora za kretanje, ali je jos gore pustiti je da hoda po kuci, pobere upalu pluca, ozlijedi se i na kraju ugine. Za vodene kornjace je hodanje sasvim druga stvar od plivanja i cesto uzrokuje probleme sa rastom noktiju. Tebi ocito nije jasno koliko nacin zivota utjece zdravlje i samu plodnost kornjaca, zalosno je da te to ne zanima.

Ne znam koji dio ti nije jasan u cinjenici da kornjace koje hiberniraju u prirodi moraju hibernirati i u zatocenistvu da bi doslo do razvoja embrija. Dakle bez hibernacije parile se tvoje kornjace ili ne u jajima nece biti zivota.
Da se u jajetu stvorio embrio u tijeku inkubacije bi se u unutrasnjosti jajeta vidjele zilice kada bi gledao jaje ispred jakog izvora svjetlosti.
Zenka zakopava jaja u pijesak nakon sto pazljivo odabere mjesto za inkubaciju sa adekvatnom temperaturom i vlagom, ti bi trebao sloziti inkubator.
Ako su jaja ostecena do te mjere da im je probijena unutarnja ovojnica u ovako ranom stadiju jaje bi vjerojatno propalo da i ima nesto unutra.
Kornjaca te velicine i starosti bi trebala imati puno vise jaja i mozda bi imala da ima pravilne uvjete. Moje zenke velicine 20 cm nesu u prosjeku 20-ak jaja godisnje, kornjaca velicine 30 cm bi trebala jos vise, vjerovatno bude jos tijekom ljeta.
I na sve to s obzirom da nisu upucen na pravilno postupanje s jajima vjerojatno bi ubio embrio okretanjem jajeta.

na više mjesta sam pročitao da hibernacija nije uvijet za bacanje oplođenih jaja ali da je prednost

Ne razumijem bas sto si ovime htio reci. Da su ti jaja i oplođena puno ih je pametnije unistiti nego inkubirati i donijeti na svijet jos kornjaca te vrste. Na tisuce crvenouhih kornjaca je danas bez doma, odbaceno u prirodu gdje unistavaju domacu floru i faunu. Njihovi brojevi su narasli do te mjere da ih smatraju stetocinama i ubijaju. Razmnozavanjem bi dodao smo ulje na vatru, jer koliko vidis i sam vecinja ljudi se nije u stanju posteno brinuti za te kornjace.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline aqua-cro

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 23, 2011, 20:54:48 poslijepodne »
kako da ja natjeram svoju kornjaču da hibernira ako ona ne želi?

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 23, 2011, 22:00:23 poslijepodne »
kako da ja natjeram svoju kornjaču da hibernira ako ona ne želi?
kornjacu "natjeras" stime da joj promjenis lagano okolne uvjete.
To znaci postepeno spustanje temparature, postoptepeno gasenje rasvjete (smanjivanje duzine vremena rasvjetljenja).