ja sam pitao šta u vezi jaja a ne o uvjetima u kojima žive...da uvjeti nevaljaju nebi sigurno kornjača bila 30 cenata i nebi bila zdrava i ziva vec 5 godina...a i bolje da životinja ima veliki prostor za kretanje i da može izaći i uči kada želi (kao i u prirodi) nego da je držim u nekom skučenom akvariju di se ni nemože okrenit. U početku sam ih držao u akvariju al su stalno htjele ici van i penjale se na staklo i onda sam ih držao u posudi velikoj i iz nje su izlazile van i po sobi hodale znači da im odgovara čim izlaze. Mene zanimaju iskljucivo pitanja o jajima ako želite molio bi da mi odgovorite a ako ne obrišite temu
Znači : 1.kako znati jesu li jaja oplođena ili ne?
2.što napraviti sa njima ( dali da ih zakopam u zemlju ili pijesak) ?
3.smeta li to što su jaja nagnječena?
4.hoće li kornjača opet uskoro baciti jaja?
5.moraju li jaja biti na toplome ( ima ih 3 komada)?
Ako kornjacama zadovoljis minimum minimuma da mogu rasti i razvijati se to ne znaci da si im pruzio pravilnu brigu. Nazalost vecina kornjaca tako zivi, ali zato dozivi samo 10-20 godina umjesto 30-40 godina koliko zive sa pravilnom brigom. Ako ides po toj svojoj logici da je kornjacama dobro samo zato sto su zive onda usporedi psa koji je cijeli zivot zivio na lancu od jednog metra i dozivio 15 godina i psa koji je zivio u velikoj kuci sa vrtom sa punom paznjom ukucana 10 godina. Kojem psu je bilo bolje?
Poanta drzanja kucnog ljubimca nije osigurati njegovo prezivljavanje nego sto sretniji i kvalitetniji zivot.
Za kornjacu nije dobro da je zatvorena u malom akvariju gdje nema prostora za kretanje, ali je jos gore pustiti je da hoda po kuci, pobere upalu pluca, ozlijedi se i na kraju ugine. Za vodene kornjace je hodanje sasvim druga stvar od plivanja i cesto uzrokuje probleme sa rastom noktiju. Tebi ocito nije jasno koliko nacin zivota utjece zdravlje i samu plodnost kornjaca, zalosno je da te to ne zanima.
Ne znam koji dio ti nije jasan u cinjenici da kornjace koje hiberniraju u prirodi moraju hibernirati i u zatocenistvu da bi doslo do razvoja embrija. Dakle bez hibernacije parile se tvoje kornjace ili ne u jajima nece biti zivota.
Da se u jajetu stvorio embrio u tijeku inkubacije bi se u unutrasnjosti jajeta vidjele zilice kada bi gledao jaje ispred jakog izvora svjetlosti.
Zenka zakopava jaja u pijesak nakon sto pazljivo odabere mjesto za inkubaciju sa adekvatnom temperaturom i vlagom, ti bi trebao sloziti inkubator.
Ako su jaja ostecena do te mjere da im je probijena unutarnja ovojnica u ovako ranom stadiju jaje bi vjerojatno propalo da i ima nesto unutra.
Kornjaca te velicine i starosti bi trebala imati puno vise jaja i mozda bi imala da ima pravilne uvjete. Moje zenke velicine 20 cm nesu u prosjeku 20-ak jaja godisnje, kornjaca velicine 30 cm bi trebala jos vise, vjerovatno bude jos tijekom ljeta.
I na sve to s obzirom da nisu upucen na pravilno postupanje s jajima vjerojatno bi ubio embrio okretanjem jajeta.
na više mjesta sam pročitao da hibernacija nije uvijet za bacanje oplođenih jaja ali da je prednost
Ne razumijem bas sto si ovime htio reci. Da su ti jaja i oplođena puno ih je pametnije unistiti nego inkubirati i donijeti na svijet jos kornjaca te vrste. Na tisuce crvenouhih kornjaca je danas bez doma, odbaceno u prirodu gdje unistavaju domacu floru i faunu. Njihovi brojevi su narasli do te mjere da ih smatraju stetocinama i ubijaju. Razmnozavanjem bi dodao smo ulje na vatru, jer koliko vidis i sam vecinja ljudi se nije u stanju posteno brinuti za te kornjace.