Svibanj 07, 2025, 19:20:52 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Ribnjak u pripremi  (Posjeta: 7333 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline crazykure93

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Slavonski Brod
Ribnjak u pripremi
« u: Ožujak 05, 2011, 02:41:35 prijepodne »
Zanima me moze li se umjesto folije staviti neka druga podloga, npr. beton ili tako nešto???!!!
In vino veritas!

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Ribnjak u pripremi
« Odgovori #1 u: Ožujak 05, 2011, 08:11:35 prijepodne »
Može i nema nikakvih problema.Takav beton mora biti dobro armiran da ne bi došlo do pucanja pogotovo za vrijeme niskih temperatura. Ako se odlučiš za tu varijantu,unajmi nekog iskusnog majstora a ne fušera.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #2 u: Ožujak 05, 2011, 08:16:42 prijepodne »
Mozes betonirati s armaturom

ili radit sa betonskim blokovima

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 05, 2011, 14:36:12 poslijepodne »
i obavezno neki inertni premaz da spriječi da lužina iz betona ide u jezerce i da voda iz jezerca ide van jer obični beton propusta vodu,u tu svrhu kod mješanja betona mozeš staviti tkz. punilo
ima ih razno raznih na bazi umjetnih smola,specijalnih cementa i slično,mnogu biti jedno i dvokomponentni samo obavezno trazi nešto da bude UV stabilan premaz za spremnike pitke vode

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #4 u: Ožujak 09, 2011, 10:22:07 prijepodne »
da ne otvaram novu temu. radila bi vrtno jezerce ali se još premišljam između betona i folije.
Pa molim ako netko zna koje su mane i prednosti folije, a koje betona??

jezerce bi bilo veće...
min. dubina 120 cm- sa tendencijom do 160 cm. radi veće površine vode koja se ne bi ledila po zimi.
dužina kakvih 3-4 m i slična širina.

nadalje, nakon kaj iskopam željeni oblik, da li ispod betona ide nešto posebno?? a što bi trebalo ići ispod folije, pijesak?? i kako to ide sa spajanjem folije na većim jezercima??
moželi se to betonirati onim vodonepropusnim betonom?? a premaz gore?? ona boja za bazene?? molim savjete i hvala!
Pustike, Turopolje

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 58
    • http://www.bedemgrad.hr
« Odgovori #5 u: Ožujak 09, 2011, 12:25:23 poslijepodne »
Folija za vrtne ribnjake ti je oko 5 € po kvadratu. Računaj koliko ti treba kvadrata. Imaš na nju garanciju od 15 godina.
Koliko bi koštalo betoniranje, ne znam, raspitaj se. Obavezno trebaju u beton staviti aditive i premazati ne otrovnom vodonepropusnom bojom.
Kad ti dojadi (kao meni) pozicija, iskopaš novu rupu premjestiš foliju i staru rupu zatrpaš iskopanom zemljom. To kod betonskog bazena nije moguće.
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 09, 2011, 16:23:53 poslijepodne »
da ne otvaram novu temu. radila bi vrtno jezerce ali se još premišljam između betona i folije.
Pa molim ako netko zna koje su mane i prednosti folije, a koje betona??

jezerce bi bilo veće...
min. dubina 120 cm- sa tendencijom do 160 cm. radi veće površine vode koja se ne bi ledila po zimi.
dužina kakvih 3-4 m i slična širina.

nadalje, nakon kaj iskopam željeni oblik, da li ispod betona ide nešto posebno?? a što bi trebalo ići ispod folije, pijesak?? i kako to ide sa spajanjem folije na većim jezercima??
moželi se to betonirati onim vodonepropusnim betonom?? a premaz gore?? ona boja za bazene?? molim savjete i hvala!

ispod folije ide fini pjesak pa geotekstil,ali ljudi znaju improvizirat sa starim dekama i to obicno bude ok
tesko ces nac foliju te sirine pa ces vjerojatno morati ljiepiti dvije,standardne sirine su 4m i 6m

ispod betona ne ide nista posebno,kod mješanja se dodaje punilo,obavezno armatura da ne pukne i kad se beton stvdne i makne oplata treba premazati inertnim premazom
boje za bazene u načelu mogu,ali treba provjeriti tehnički list da budes 100% sigurna

cijena betonskog je sigurno veca(cement,pjesak,armatura,daske za oplatu ako ih nemas) nego ong sa folijom,a koliko je veca ovisi o tome koliko mozes sama odraditi,folije za jezerca se mogu naci vec od 20-ak kn/m2

beton je skupa opcija,posebno ako mislis s vremenom mjenjati oblik,ali ako se napravi kako treba i po pravilima struke onda je vise manje vječan

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 10, 2011, 11:16:19 prijepodne »
Mislim da ti je jednostavnija opcija foliija. Danas sutra kad shvatiš da ga trebaš proširiti ili premjestiti kao što  ti dečki govore imat ćeš problema. Kad napraviš jezerce i napuniš vodom, tada možeš uvidjeti da se neki zahvati mogu napraviti drugačije i ljepše. Kod folije to nije nikakav problem dok bi kod betonskog bilo. U svakom slučaju napravi što veće  i dublje jezerce. Jer svi mi želimo imati što veći broj riba a posebno ako se radi o koi šaranu koji zahtijevaju veću litražu. Lakše je uspostaviti biološku ravnotežu u većem jezercetu nego u malom natrpanom s puno riba.
« Zadnja izmjena: Ožujak 10, 2011, 11:22:36 prijepodne od pepi21 »

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #8 u: Ožujak 11, 2011, 09:57:42 prijepodne »
Kaj je to gore od akvaristike?? pa onda po tome uopće jednoga dana neću imati kvadrata zemlje već će mi sve biti jedna velika bara a moja kućica na otočiću usred nje...

ok... onda bum za početak folijom... iako mi se više sviđa beton...jer nemam brige da će negdje puknut, podrapat ili se stvrdnut....a i ljepše mi izgleda od folije, a i ionako planiram napraviti odmah najveće koje mi stane na taj prostor...jer znam kak je to kad te zeme!!!
a kaj se tiće betoniranja... organiziram gajbu pive kod sebe... roštilj...materijal i pozovem vas!!!  ;)  :D
Pustike, Turopolje

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 11, 2011, 14:00:15 poslijepodne »
Očekujemo i slike prvih radova, nadamo se što prije, sretno!

Offline miki007

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #10 u: Svibanj 24, 2011, 23:54:29 poslijepodne »
moje jezerce od betona..tek izrađeno..:)
Slavonski Brod i okolica!

Offline darx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
« Odgovori #11 u: Svibanj 28, 2011, 20:42:08 poslijepodne »
Lijepo je, ali nisi trebao ići sa plavim prjelazem. Usput kažem ti iz iskustva, sva ta farba za jezerce će ti se izljuštiti. Radije je skini i pređi sa nekom smjesom (tipa ljepilo za pločice i sl.) i da ne bude plavo jer je totalno neprirodna boja.

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 28, 2011, 22:55:50 poslijepodne »
Bode za oči boja