Srpanj 21, 2025, 04:45:56 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zmajur  (Posjeta: 2737 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline koning slang

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
Zmajur
« u: Srpanj 27, 2011, 14:21:30 poslijepodne »
Da li je zmija zmajur otrovnica ili nije nisam siguran jer na netu sam čito da neki ljudi kažu da je otrovna,a neki da nije pa više nisam siguran ak je neko upoznat s tom zmijom nek kaže svoje mišljenje.

Offline njub

• Punopravni član
Odg: Zmajur
« Odgovori #1 u: Srpanj 27, 2011, 15:29:39 poslijepodne »
koliko ja znam je, ali nije strasno za covjeka, i ima zube iza...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Zmajur
« Odgovori #2 u: Srpanj 27, 2011, 20:11:39 poslijepodne »
Zmajur (Malpolon monspessulanus) jest umjereno otrovan - spada u tzv. "rear fang" kolubride, tj. ima otrovne zube smještene u pozadini čeljusti zbog čega mu je vrlo teško ubrizgati otrov u čovjeka, osim ako se ne radi o vrlo velikim primjercima te zmije koji imaju dovoljno velika usta da mogu otrovnim očnjacima dohvatiti npr. vrh prsta. Čak i u tim slučajevima nema neke opasnosti jer je otrov blag i neopasan za čovjeka te se može tretirati samo simptomatski (analgetici za bolove i hladni oblozi za oteklinu). Ipak, kod malog broja osoba  postoji mogućnost alergijske reakcije na otrov što može imati ozbiljnije posljedice.

Inače, ne znam jesi li se ikad susreo sa zmajurom u prirodi oči u oči? Ta zmija, ukoliko nema odstupnicu, toliko šišti, sikće i bijesno napada da se čak i okorjeli zmijari ukakaju u gaće, tako da ne vjerujem da će se netko neiskusan približiti dovoljno da bude ugrizen. :as4: