Srpanj 22, 2025, 06:26:23 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Smrznuta hrana u ishrani ciklida  (Posjeta: 2013 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Smrznuta hrana u ishrani ciklida
« u: Kolovoz 07, 2005, 08:31:00 prijepodne »

Pod smrznutu hranu ja tu mislim fabričko kupljenu hranu,jer i domača hrana jeste smrznuta.

Sad čitajuči malo po knjigama od smrznute hrane za ciklide /maltene sve/ se preporučuje:

• cyclops

• Myssis

• Krill

• Dafnija /ta samo za ciklide predatore/
  • [/list]

Šta reči,prvo treba reči,da jeste cyclops najbolja hranaod gore navedenih,jer ima i tu funkciju,da ciklidima"nabija" boju.

No kod nas baš cyclopsa nisam našao,pa se nadam,da če se nabaviti.

Probao sam sa Myssisom i Krillom.Omot hrane ima 100 gr,i razdeljena je u 24 porcija,koja se pritiskom prstiju,na donji dio lako otvara i taka odmah baca u vodu.Naravno,da se počne ta hrana na 25 stepeni odmah topiti i ciklidise ubrzo skupe oko nje i pljuckaju.

Koliko sam ja primetio,da se voda u akvariju,nmakon ubacivanja te hrane nit malo ne zamuiti,jer su Malawci to brzo potamanili.

No kakao ima Njuška svog šefa za Spirulinu i ja imam jednog starog Melanochromisa lepidiadaptes-a,koji je ,kad se dočepao kocke,celu pojeo.

Ja sam im stavio svako veče po jednu kockicu,i pola /12 dana/ dao sam u jedan akvarij Myssis ,a u drugi Krill,mada mogu slobodno reči,da bi bilo kakvih razlika izmedju ciklida iz jednog akvarija ili iz drugog,nije jih bilo.

Naravno nije bilo nit nekih nepoželjnih efekta,tako da jeste to hrana adekvatna i nekako po kvaliteti odmah izza žive hrane.

No takva smrznuta hrana preporučuje se i za večinu Centralno američkih ciklida,pa sam jednu kockicu ubacio i C.nigrofasciatus,i ...jedva se je dotakli,skoro.da je nisu ni pipnuli,dok polude za SAK energy.

Kod nas jedno pakovanje staje 4 Eura i sa jednim pakovanjem,ja sam ih hranio 24 dana /svaki dan kockica/,a ujutro su dobili pahuljice.

Hteo bih još napomenuti,da se dobija i smrznuti Tubifex,mada ga eminentni pisci sa oblasti ciklidistike ne preporučuju,kao ishranu za ciklide,pa ja to nisam nit probao,nit kupio.

Hteo bih još nagovestiti,da sam ciklidima takodjer davao spirulina tablete,ipak to je za herbivore ciklide "zakon" i naravno jednom nedeljno par kapi vitamina ne šteti njim.

Sad,da napravim neki rezime,jeste da smrznuta hrana nije neki "tabu" i mogli bi da se ,ako se dobija,to često upotrebljava u ishrani naših ljubimca ciklida.

Offline Cikliriki

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Kolovoz 07, 2005, 11:01:00 prijepodne »

ja svoje hranim manje vise sa smrznutom hranom (larve crvenih musica i smrznutim racicima) ribe su lude za tom hranom ali kod takve hrane treba obratiti pozornost na nitrite(no2) jer kod hranjenja sa smrznutom hranom nitriti skacu puno brze nego sa suhom hranom. zato je dobro imati ono cijedilo za caj i smrznutu hranu prije hranjenja riba isprati pod vodom iz pipe pa ju onda onako ispranu dati ribama.
switzerland / schaffhausen
nisam vise Cikliriki

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 07, 2005, 11:10:00 prijepodne »

Pa eto,nekako logički razmišljam.

Da bih sada stavio tu hranu u cijedilo,pa ispirao podvodom,mislim,da to ne utiće na NO2,samo razmišljanje.

Ako se hrani u malim omerima,te se ima adekvatnu filtraciju,te se redovno menja vodu u akvariju,nema neke strepnje za povišanim nitratima,ako ih ima,jer te parametre nisam merio posle hranjenja.

No opet je to neka primjedba iz iskustva,pa ju je treba,kao takvu imati u vidu.

Offline Cikliriki

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 07, 2005, 11:18:00 prijepodne »

nakon dosta lutanja po njemackim forumima skoro na svakom sam naisao na ovakav sistem hranjenja kao sto sam gore napisao pa sam takvo hranjenje poceo i sam prakticirati to stoji ako je dobra filtracija da ne trba imati straha za no2 ali mislim da ima neke logike u ovakvom nacinu hranjenja jer kad stavis smrznutu kockicu hraneu akvarij oko nje voda postane malo mutna (govorim o hrani koju ja stavljam) a kad se hrana ispere pod mlazom vode sve je ok
switzerland / schaffhausen
nisam vise Cikliriki

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #4 u: Kolovoz 07, 2005, 12:26:00 poslijepodne »
važno j je odlediti prije davanja ribama. ja radim isto ko kikiriki.
loše je da životinja koja ima tjelesnu temperaturu od 25 stupnjeva guta
pohlepno hranu od 0-3 stupnja. mogući su problemi, a bolje spriječiti nego plakati!

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #5 u: Kolovoz 07, 2005, 12:56:00 poslijepodne »
Redovito ispirem pod mlakom, a na kraju hladnom vodom, smrznute crve i ostalu smrznutu hranu. Zatim im vrhom štapića (onog za roštilj) po malo dodajem hranu u akvarij i uživam u prizoru otimačine, pri tom pazeći da sve ribe dobiju porciju .

Doktore, ima li lijeka ?
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.