Srpanj 18, 2025, 19:50:12 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: sol u akvariju  (Posjeta: 6310 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline schox

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
sol u akvariju
« u: Travanj 06, 2004, 20:50:00 poslijepodne »

Stavio bih sol u akvarij jer sam čuo da je to pozitivno. zanima me koju sol, koliko i kako budući da su ribe već unutra . akvarij je 200 lit , ali ima 20 kg pijeska ima i prilično stjenja pa ne znam koliko realno ima vode unutra cca 150 lit .

Za one koji me ne znaju ribe su malawi ciklidi i imam ih 13 kom.

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
sol u akvariju
« Odgovori #1 u: Travanj 06, 2004, 21:03:00 poslijepodne »

Nema potrebe da solis vodu za Malawi ciklide.

Offline schox

• Punopravni član
sol u akvariju
« Odgovori #2 u: Travanj 06, 2004, 21:07:00 poslijepodne »
Ali povremeno se znaju potući, kao što mi sada npr. elongatus ima malo razbijenu usnicu a čuo sam da je sol dobra za zarastanje rana i kao prevebntiva od parazita , pa sam mislio...

Offline schox

• Punopravni član
sol u akvariju
« Odgovori #3 u: Travanj 06, 2004, 21:08:00 poslijepodne »
BTW Fauna kako si promjenio avatar?

Offline cichlid

• Punopravni član
sol u akvariju
« Odgovori #4 u: Travanj 06, 2004, 21:55:00 poslijepodne »
sol je dobra --nesmije biti jodirana i sve u svemu je dobra i kaj ti niš ne vjeruješ kaj ti velim .odma ideš provjeravati na forum --1 žlićica od kave na 20 litara i ne do vrha puna.a drugo zakaj nebi sa malawi ciklidima išla sol ,nemora ići ali nije loše i da stavi.i evo ti nekih primjera za šta je dobra-- smanjuje stres,poboljšava rad škrga,pomaže zarastanju rana,pomaže ribi da ostane sluzava ,sprjećava invaziju parazita itd.mislim i kaj je tu loše 20 puta bolja stvar od masu onih kaj se prodaju po dućanima.

Offline Fauna

• Punopravni član
sol u akvariju
« Odgovori #5 u: Travanj 06, 2004, 22:42:00 poslijepodne »

Citat: CICHLID
sol je dobra --nesmije biti jodirana i sve u svemu je dobra i kaj ti niš ne vjeruješ kaj ti velim .odma ideš provjeravati na forum --1 žlićica od kave na 20 litara i ne do vrha puna.a drugo zakaj nebi sa malawi ciklidima išla sol ,nemora ići ali nije loše i da stavi.i evo ti nekih primjera za šta je dobra-- smanjuje stres,poboljšava rad škrga,pomaže zarastanju rana,pomaže ribi da ostane sluzava ,sprjećava invaziju parazita itd.mislim i kaj je tu loše 20 puta bolja stvar od masu onih kaj se prodaju po dućanima.

Da li je so jodirana ili ne jodirana ne menja neke stvari, a to je da je obicna kuhihjska so stetna za ribe. Na zalost ovo je cinjenica sa kojom se retko ko miri. Kuhinjska so sadrzi u sebi aditive koju su veoma toksicni i opasni po ribe. Ako hocemo da solimo vodu da bi povecali salinitet vode ( to cinimo samo za morsu vodu i pojedine vrste slatkovodnih tropskih riba), uzecemo specijalnu so za pravljenje morske vode ( SERA so ) ,jer ona pored NaCl sadrzi i druge manje kolicine elemenata koje su potrebne akvarijumskoj vodi.

Moram da kazem da je ovakva so veoma skupa, pa iz tog razloga ne treba ciniti neke bezpotrebne poteze i soliti vodu ako za to nema potrebe.

Citat: schox
BTW Fauna kako si promjenio avatar?

Mislim da treba da se obratis Webmaster-u -Seba.

Offline cichlid

• Punopravni član
sol u akvariju
« Odgovori #6 u: Travanj 06, 2004, 22:55:00 poslijepodne »
--riba u svojinm tjelesnim tekućinama ima prirodni balans elektrolita kao što su kalci,magnezi,natriji,kali ,klorid.ti elektroliti se izlućuju iz vode kroz stanice smještene u škrgama i neophodni su za uzimanje kisika i oslobađanje ugljićnog dioksida .kada je riba pod stresom ,rad škrga je poremećen i dolazi do gubitka elektrolita kroz škrge--osmotićki šok-dolazi do problema disanja a to dovodi do mnogih drugih boleština.dodavanje soli pomoći će ribi da nadoknadi elektrolite koji manjkaju u vodi.

Offline Neven.M

• Punopravni član
    • http://pet.beke.co.nz
sol u akvariju
« Odgovori #7 u: Travanj 07, 2004, 00:04:00 prijepodne »

Ja nikada nestavljam so gdje su ikrasice...Samo stavljam gdje su zivorotke posebno gdje su Black moly jer koliko ja znam oni zive negdje blizu mora tako da im je voda poluslana...

Offline Fauna

• Punopravni član
sol u akvariju
« Odgovori #8 u: Travanj 07, 2004, 06:08:00 prijepodne »

-- kada je riba pod stresom ,rad škrga je poremećen i dolazi do gubitka elektrolita kroz škrge--osmotićki šok-dolazi do problema disanja a to dovodi do mnogih drugih boleština.dodavanje soli pomoći će ribi da nadoknadi elektrolite koji manjkaju u vodi.

Osmoticki sok nastaje zbog nedostatka kiseonika O2 a ne zbog nedostatka minerala. Jos nesto da kazem u vezi elektrolita odnosno minerala.

Voda iz jezera Malawi i Tanganyike je veoma cista i alkalna bogata kiseonikom ali je neslana. Tvrda voda je bogata uglavnom mineralnim solima kao sto su sulfati kalcijuma, sodijuma,magnezijuma i kalijuma...Tvrdoca vode je izrazena u kolicini kalcijum-karbonata CaCO i meri se u nemackim stepenima dH. Jedan stepen tvrdoce iznosi 10 mg kalcijumovog oksida CaO na jedan litar vode.

Kamenje koje je krecnjackog sastava CaCO ima uticaj na tvrdocu vode i sa tim povecavamo tvrdocu vode i dobijamo uslovekao sto je u vodama Istocno africkih jezera. A nikako sa ubacivanjem morske soli odnosno sa NaCl.

Offline cichlid

• Punopravni član
sol u akvariju
« Odgovori #9 u: Travanj 07, 2004, 14:44:00 poslijepodne »
ok vidim da smo opet rezlićitih misljenja --sol nikako nejde u akvari i nemojte ga stavljat .neda mi se raspravljati o tome jer ja sada opet nešto da napišem ti bi isto nešto napisao i tome nikad kraja.

Offline chubby

• Punopravni član
sol u akvariju
« Odgovori #10 u: Travanj 07, 2004, 14:50:00 poslijepodne »

Citat: Fauna
Osmoticki sok nastaje zbog nedostatka kiseonika O2 a ne zbog nedostatka minerala.

???????????? ??? ????

??????? ?????? ??????

Offline Fauna

• Punopravni član
sol u akvariju
« Odgovori #11 u: Travanj 07, 2004, 18:35:00 poslijepodne »

ok vidim da smo opet rezlićitih misljenja --sol nikako nejde u akvari i nemojte ga stavljat .neda mi se raspravljati o tome jer ja sada opet nešto da napišem ti bi isto nešto napisao i tome nikad kraja.

Ma, Ok.

Mada nisam rekao a niti sammislio da ne trebau pojediniom slucajevima sipati so ( ali ne kuhinjsku). Za pojedine vrste riba je to potrebno. Ali sam za slucaj Malawi ciklida hteo da objasnim zasto ne treba,jer sam schox-u prvi rekao da nema potrebe za njegov akvarijum da sipa so.

Zato prijatelju CICHLID nisam imao nameru da se natezemo oko ovoga pitanja. Nadam se da me nisi pogresno shvatio.Edited by: Fauna

Offline Fauna

• Punopravni član
sol u akvariju
« Odgovori #12 u: Travanj 07, 2004, 19:03:00 poslijepodne »

Sad da pojasnim sta sam mislio sa osmotickim sokom.

Voda dobijena putem kontra-osmoze tacno je da ne sadrzi minerale. Aliona se sama ne daje zbog toga sto ne sadrzi minerale, vec iz tog razloga sto u sebi ne sadrzi slobodniKISEONIK O2. U takvoj vodi ribe bi se pogusile. To je isto slucaj sa destilovanom vodom.Zato takve vode moramo dobro provetriti ili negde cemo naci, da treba zasititi ugljenom kiselinom kako bi izbegli ovaj problem.

Offline chubby

• Punopravni član
sol u akvariju
« Odgovori #13 u: Travanj 07, 2004, 19:12:00 poslijepodne »

dobro ... u redu ... vec sam mislio nesto drugo ....

... u tom slucaju osmotski sok je posljedica "ne-transporta" minerala izmedju tkiva i krvi ribe-nema kisika pa nema ni aktivnog transporta,pa ni potrebnog volumena....

Offline cichlid

• Punopravni član
sol u akvariju
« Odgovori #14 u: Travanj 07, 2004, 20:33:00 poslijepodne »

ma sve je ok fauna,ja isto nisam rekao da se mora staviti ali kod pojedinih riba se može i ništa im neće biti,nemože im štetiti bari nije mojim ciklidima.i ne mislim da se mora obavezno staviti ali ko stavi kod pojedinih vrsta riba ništa se neće desiti.može samo koristiti.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: sol u akvariju
« Odgovori #15 u: Veljača 22, 2011, 00:09:55 prijepodne »
Vidim da je tema dosta vec neaktivna, inace volim citat neke od starijih tema da vidim sto se prije nekoliko godina pricalo u akvaristici i td..
pa vidim ovu temu i citam ju, netko kaze da je dobro netko kaze da nije, pa sad kome vjerovat u ovoj prici? Proslo je nekoliko godina, pa me zanima sto danasnji akvaristi misle o ovoj temi i dali je stvarno dobro stavljati sol u slatku vodu ili ne? i dali je dobro da sol ide sa ciklidima, neka bude malawcima..  ;)