Kolovoz 21, 2025, 08:42:33 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Upuštanje u ciklidne vode  (Posjeta: 1149 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Upuštanje u ciklidne vode
« u: Veljača 18, 2011, 19:15:51 poslijepodne »
Evo nakon 2g bilja, odlucio veliki akvarij zamjeniti s ciklidnim ribekima, no eto imam nekoliko pitanja sto sve trebam znati kad su u pitanju ciklidi...
Imao sam vrlo uspjesan bilji akvarij, gnojenje, alge i sve ostale gluposti sam savladio i mislim da sam posato dobar znalac biljnih, no opet iz pocetka moram nesto uciti...
U pitanju je RIO180 sa straznjom i bocnom 3D DIY pzadinom... slike uskoro...

Pa eto ako ima neko volje da me upiti negdje na webu gdje bi se mogo informirati o ciklidima opcenito... ili odgovori na nekolik pitanja na koje neznam odgovor...

Ovaj prirucnik od akvarija.net-a je super stvar za biljne akvarije ali za ciklide mi se cini da je samo bijedna usporedba s akvarijima u kojem se drze najstandardnije ribice koje se u nasim petcentrima mogu naci, gupiji, corydorasi, ancistrusi, neonke...

1. Citam da ciklidi traze jake struje i dobru filtraciju! zasto je to tako i kolko je potrebno. Trenutno imam haqoos 1200 vanjski filter i malu pumpicu od 600/l/h, to ok? I jednom tjedno sam mjenjo 30-tak % vode.

2. kak da dobijem pravu sliku sto su ciklidi, koje vrste idu s kojom. Kakva je kod nas situacija s izborom riba, jel se moze sloziti kakav africki, azijski, j. amercki biotop? znam da se nesmiju mjesati biljojedi i mesojedi...

3. kak je sa rasvjetom, kolko citam nije potrebno jaka. RIO mi ima 2 x 36w + reflektori, previse? brijem ak je previse velika je opasnost od zelene tockaste alge? s njom sam imao malo posal i u biljnom.

4. ancistrusi smiju ici u ciklidni akvarij, koje se obicno jos ovak ribice znaju staviti tamo. recimo corydorasi bi me zanimali?

5. znam da je bilje zeznuta stvar sa ciklidima, ali imam jedan lijepi veliki grm anumbiasa pa sam to mislio za prbu tutnut nutra jer mi je za mali 60L preveliko to. Ima jos kakva bilja koja moze uspjet s njima?

6. kak je s puzevima, kozicama, malim slatkovdnim rakovima, jel nesto od tog smije ici nutra?

7. kaj je ovak jos dobro i pametno staviti u akvarij s cilidima?

ako ima netko jos kakvu pametnu stvar mi za reci neka slobodno napise... trenutno se nemogu sjetiti jos necega kaj bi me moglo zanimati, to ce vjerovatno doci kad pocnem naseljevat akvarij.

Eto, unaprijed hvala kome se da koje slovo napisati... :-)

Offline traxman

• Punopravni član
Odg: Upuštanje u ciklidne vode
« Odgovori #1 u: Veljača 18, 2011, 19:19:20 poslijepodne »
bas sam naso jednu zgodnu stranicu bit ce i tu korisnih informacija...
www.ciklidi.com

Offline cann

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Veljača 18, 2011, 20:04:09 poslijepodne »
kak nema u priručniku o ciklidima, kad znam da je jurupari pisao o ciklidima unutra..mislim na tiskani vodič za početnike  -?
u biti imaš ovdje podforum ciklidi i ma brdo, hrpetina korisnih informacija o njima i na portalu  ;)

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 18, 2011, 21:30:55 poslijepodne »
kak nema u priručniku o ciklidima, kad znam da je jurupari pisao o ciklidima unutra..mislim na tiskani vodič za početnike  -?
u biti imaš ovdje podforum ciklidi i ma brdo, hrpetina korisnih informacija o njima i na portalu  ;)
ma nema nikaj previse pametno, pocetak uvoda ima samo... nekaj malo vise nema bas nista! ja trazim tak neke detalje a tam je samo ono za gole pocetnike

Offline dem

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Veljača 18, 2011, 22:34:11 poslijepodne »
Što se tiče filtracije i zamijene vode to ti je ok. Ako pitaš za afričke ciklide od čistača ja u svom imam plehiće i botie a mogu i ostale srodne vrste,može bilje ali samo tvrdolisno jel ostalo vrlo brzo strada. Kozice nemaju nikakve šanse da opstanu a što se tiče slatkovodnih rakova ako je rak mali a ribe valike moguče je da če stradati a isto tako vrijedi i obratno.