Srpanj 21, 2025, 13:15:56 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ozonirana voda  (Posjeta: 4180 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nera076

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 48
Ozonirana voda
« u: Svibanj 01, 2011, 13:09:53 poslijepodne »
Neznam kamo da stavim temu pa ako nije na dobrom mjestu molim moderatore da ju premjeste.

Imam doma ozonator koji povremeno koristim za ozoniranje prostora i auta. Ostalo poput hrane i vode izbjegavam jer se zna malo osjetit u prostorije kad radi a neda nam se uvijek izlazit van iz prostorije.

Sad me zanima dali bi mogla vodu koju nadopunjavam u akvaij kod izmjena da najprije ozoniram pa onda ostavim da stoji nekoliko sati. Neznam dali smanjuje klor i dali to uopće ima smisla, obzirom da je aq od 25l.

isto tako zanima me kod pojave algi ili kakvih bolesti dali je ok direktno ozonirat akvarij, ali da se ribice izvade da ih ne ubije ozon?

idjela sam da ima nekih tema o ozonu ali odgovor na ovo nisam našla.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Ozonirana voda
« Odgovori #1 u: Svibanj 01, 2011, 15:47:15 poslijepodne »
Da imam ORP kontroler ja bih probao u akvariju, ali naslijepo nikako. Frišku pipovaču ti je bolje tretirati Aqua safe-om. Ozon neće maknuti klor iz vode.

Offline thorus

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Ozonirana voda
« Odgovori #2 u: Svibanj 02, 2011, 09:49:00 prijepodne »
Ozon ti je molekula sa 3 atoma kisika (O3).
I vrlo je reaktivna, pri čemu se raspada na molekulu kisika (O2) i atom kisika.
Taj atom kisika je zapravo radikal (bilo koja molekula s jednim slobodnim elektronom) i ima vrlo jak oksidacijski potencijal.
Naziva se još i nascentni kisik i oksidira sve nečistoće: organske (npr ugljikohidrate do CO2 i vode), anorganske (npr. amonijak do nitrata), ili mikrorganizme.

Inače i u vodovodnoj vodi se dodaje nascentni kisik koji potječe iz hipoklorita (HOCl), a raspadom hipoklorita nastaje i klor (to je zapravo klorid Cl-), i koji nam smeta u akvaristici.
Dakle, kako je klor u najnižem oksidacijskom stanju (-1), on se može reducirati samo sa nekim jakim reducensom. Međutim to se ne radi jer redukcijom klora u reakciji s amonijakom može nastati kloramin, jednako štetan.