Kolovoz 20, 2025, 00:23:48 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Novi u akvaristici  (Posjeta: 2450 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dixidino

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
Novi u akvaristici
« u: Veljača 09, 2011, 19:43:33 poslijepodne »
Pozdrav.....evo pocelo me zanimati sve vezano uz slatkovodnu akvaristiku.....ne mogu reci da sam bas totalni pocetnik jer iza sebe imam podosta literature i procitao sam podosta stvari na forumu i sve vezano za pocetnike,procitao sam i vodic za pocetnike par puta.....Naime prijatelj ima slatkovodne ribe (guppy,neonke,skalare,cory,itd.).....Posto se njemu bas nedavno dogodio i okot guppija ima visak malih koje bi naravno ja htio udomiti.....ne bih se htio zalijetati i nesto na brzinu odlucio sam sve polako pa mozda na taj nacin izbjegnem neke pocetne pogreske....Ja bih volio jedan manji akvarij ( znam da se preporucuju veci za pocetnike,ali nisam u mogucnosti...)....Za pocetak bih uzeo samo jedno malo jato guppy ribica koje bih smjestio u jedan akvarij između 30 i 50 l.....Volio bih cuti razne savjete....također bih volio u tom akvariju i razmnoziti svoje guppye jer imam trgovinu koja bi ih rado uzela u zamjenu za razno bilje....U blizini je trgovina Cortina koja ima dosta opreme vezane za akvaristiku....Predlozite mi nesto znaci akvarij,bilje,ribice sam vec odlucio a ostalo mi vi pomognite na neki nacin sta da radim dalje koje prve korake i glavno me zanima da li mogu guppye drzati u akvariju od oko 30 l i tamo mlade kada se okote i je li to premalo....mlade bih nakon 2 mj dao u trgovinu u zamjenu za raznu opremu,hranu,bilje...itd........i jos da,Cortina d.o.o otkupljuje mlade guppye i ostale ribice od najmanje 2 mj. po 1/4 prodajne cijene (naravno da me ne zanima nikakva zarada od toga to je za moj gust uzgoj malih guppya u vlastitom ne bas velikom odnosno malom akvariju,no koga zanima i ima u blizini trgovinu Cortina....)..........unaprijed hvala

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
Odg: Novi u akvaristici
« Odgovori #1 u: Veljača 09, 2011, 19:53:28 poslijepodne »
Pozdrav.....evo pocelo me zanimati sve vezano uz slatkovodnu akvaristiku.....ne mogu reci da sam bas totalni pocetnik jer iza sebe imam podosta literature i procitao sam podosta stvari na forumu i sve vezano za pocetnike,procitao sam i vodic za pocetnike par puta.....Naime prijatelj ima slatkovodne ribe (guppy,neonke,skalare,cory,itd.).....Posto se njemu bas nedavno dogodio i okot guppija ima visak malih koje bi naravno ja htio udomiti.....ne bih se htio zalijetati i nesto na brzinu odlucio sam sve polako pa mozda na taj nacin izbjegnem neke pocetne pogreske....Ja bih volio jedan manji akvarij ( znam da se preporucuju veci za pocetnike,ali nisam u mogucnosti...)....Za pocetak bih uzeo samo jedno malo jato guppy ribica koje bih smjestio u jedan akvarij između 30 i 50 l.....Volio bih cuti razne savjete....također bih volio u tom akvariju i razmnoziti svoje guppye jer imam trgovinu koja bi ih rado uzela u zamjenu za razno bilje....U blizini je trgovina Cortina koja ima dosta opreme vezane za akvaristiku....Predlozite mi nesto znaci akvarij,bilje,ribice sam vec odlucio a ostalo mi vi pomognite na neki nacin sta da radim dalje koje prve korake i glavno me zanima da li mogu guppye drzati u akvariju od oko 30 l i tamo mlade kada se okote i je li to premalo....mlade bih nakon 2 mj dao u trgovinu u zamjenu za raznu opremu,hranu,bilje...itd........i jos da,Cortina d.o.o otkupljuje mlade guppye i ostale ribice od najmanje 2 mj. po 1/4 prodajne cijene (naravno da me ne zanima nikakva zarada od toga to je za moj gust uzgoj malih guppya u vlastitom ne bas velikom odnosno malom akvariju,no koga zanima i ima u blizini trgovinu Cortina....)..........unaprijed hvala
Pa dobrodošao  :zagrljaj: ako zelis manji akvarij imas ih raznih gotovih kao npr Eheim Aquastar 60 koji sam i ja kupio.Ali uvijek postoji DIY varijanta u kojoj mozes sve napravit sam.Zelis mali akvarij ali na kraju ces pozaliti kao sto sam i ja i bilo bi ti super da uzmes bar 100L zbog mnogih drugih razloga kao npr : gupyi ti se brzo i mnogo kote i rađaju žive mlade i onda ces imati pun akvarij ribica a u 100L bilo bi ti bar nesto lakse al posto znas gdje s njima onda mozda cakni to nije problem  :up: Gupy su prekrasne ribe i super za pocetnike i dobro je sto si njih odabrao.Uz gupye jos mozes i ribe dna a posto imas manji akvarij to su ti zasigurno  Corydorasi (paleatusi,albino paleatusi razni,similis,nanus....) i uz corye mozes i jos 2-3 otoniculs affinisa  :up: Nadam se da sam ti pomogao i ako trebas jos sto reci.Posto kazes od 30.50L definitivno uzmi 50 a ako imas mogucnosti i 100L  :zagrljaj: I procitaj jos malo vodic i ono sto te zanima  :up: Nauci o ribama koje zelis isto tako iako gupyi nsu teski za razmnozit  ;) Sretno i uzivaj u ovom predivnom hobiju i "ovisnosti"  :up:

Offline dixidino

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 09, 2011, 20:07:08 poslijepodne »
Hvala na brzom odgovoru.....gledao sam bas u Cortini akvarij od 54l i cini mi se da cu taj uzeti u kompletu inace neki kineski Sun sun....je li to kvalutetno?......da li bi izdrzali guppy u tom akvariju svi skupa ili za njih trebam poseban....i da............koliko guppya za pocetak?

Offline Venom

• Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #3 u: Veljača 09, 2011, 20:23:04 poslijepodne »
A kineski sunsun imas neku temu na to skroz dole u rubrici Trgovine pa prolistaj sta je covjek napisao.Za pocetka hmmm nez mozes uzet na 50L ako ces samo gupye i cistace mozda 3 muzjaka i 7-8 zenkica da ti se mnoze a neznam bas za sunsun ja bi ti rađe preporucio Aquastar 60 jer kvaliteta je bolja i tako to  :up:

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Veljača 09, 2011, 20:34:09 poslijepodne »
Malo veči ulog u startu ( kuna )  i garantiram ti da češ proč jeftinije u budučnosti.
Ja sam kupio prvi od 54 l novi za 600 kn,a za 3 mj.sam ga prodao za 350  i kupio od 100 l novi za 830 , otišlo 250 kn sam tak a da nepričam jači filter i tak, lova samo odlazi , najbolje znaš kakav budeš kupovao , i kolike su financije  na raspolaganju .
Da živimo u Švicarskoj sad bi raspravljali dali kupit od 300 ili 400 l :D :D ali da se vratim u stvarnost  :( i 54 l su ok .  Bitna je ljubav i volja :up: :up:

Offline eantema

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2011, 20:57:49 poslijepodne »
Zelis mali akvarij ali na kraju ces pozaliti kao sto sam i ja

I ja isto, s istim .... Sad, nakon 4 mj žalim što nisam kupio barem 80-100L

Ali samo narijed, ako ne možeš drugačije, počni s 54 pa onda dalje.. Kao što ti je rekao Venom, ima ti EHEIM akvarija od 54l za par stotina kuna

Offline Venom

• Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #6 u: Veljača 09, 2011, 21:01:55 poslijepodne »
Zelis mali akvarij ali na kraju ces pozaliti kao sto sam i ja

I ja isto, s istim .... Sad, nakon 4 mj žalim što nisam kupio barem 80-100L

Ali samo narijed, ako ne možeš drugačije, počni s 54 pa onda dalje.. Kao što ti je rekao Venom, ima ti EHEIM akvarija od 54l za par stotina kuna
Tocnije EHEIM Aquastar 60 za smjesnih 500-550kn (zavisi gdje) pa razmisli bolje tog neg neki sunsun chi jug kjun  :D  :D

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #7 u: Veljača 09, 2011, 21:04:44 poslijepodne »
    i kozice su ti predivna bica takodjer  :up:

Offline duba555

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: vt
« Odgovori #8 u: Veljača 09, 2011, 21:37:20 poslijepodne »
Ako imas u blizina Pet shop tamo uvijek ima akcija s kompet opremom i akvarijom, znam da je bilo akvarija od 54 litrew po kojih 399 kuna, barem je tako bilo u Osijeku.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #9 u: Veljača 09, 2011, 21:53:21 poslijepodne »
Ti mali kompleti od 50 litara ne vrijede te novce
Ubrzo se nađes da vidis da ti je svijetlo preslabo ne mozes imati bilje koje zelis,onda natrpas ribice,pa vidis da filter se svako malo zacepi,znaci slaba filtracija,i onda dodje zima i vidis i da se grijac muci da ugrije to malo vode
Uglavnom da skradim uzaludno bacanje novaca,a da ces uskoro skuziti da nista ne vrijedi
odi kupi 100 litarsko staklo ili vece,nabavi prave kvalitetni filter i dobar grijac,poklopac probaj sloziti sam
Ako kupis taj komplet dat ces najmanje 500kn zbog kojih ces biti nezadovoljan,a ono sto sam ti ja napiso ce te izaci oko 1000kn,ali onda imas pravu stvar koja ce te uciniti zadovoljnim i sretnim,bar neko vrijeme dok ne odlucis preci na jos veci  :)

Offline dixidino

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Veljača 09, 2011, 22:46:58 poslijepodne »
hvala svima na odgovorima sada je na meni da razmislim  -?......... :up:

Offline astralis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #11 u: Veljača 09, 2011, 23:30:05 poslijepodne »
evo uvaljam ti ja staklo, 112litri, nije ni 2mjeseca koristen, ljepljen u aqua terri, tvoj za 150kn.....  ;)
eruption of emotions

Offline Modrag

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
« Odgovori #12 u: Veljača 10, 2011, 11:43:13 prijepodne »
Dobrodošao  :zagrljaj:. Dobro si počeo , prvo se o svemu informirati pa u akciju nabavke i tako  ;). Strpljenje je velika vrlina  :up:.
Kad si se već odlučio za gupiće , pozdravljam tvoju odluku i mislim da je dobra , skupi što više znanja o njima .
Od opreme ako ih želiš razmnožavati bi ti bilo najminimalnije potrebno barem jedan AQ od tako 50-60 L za velike i još jedan manji od 20-30 L za odrastanje onih najsitnijih  :P.
Većih gupija ti nije potrebno puno u takvom AQ  , staviš najviše dva muška koja ti se sviđaju i tako 6-8 ženki . To ti je već velika i dobra osnova za razmnožiti ih . ide to njima jako brzo  :D :D.
Svakako izaberi što bolje ribice da bi i malci bili kvalitetni  -?. Što su bolji malci biti će im i bolja prodajna cjena naravno  :up:.
Kad se malci okote bilo bi dobro da imaš bar neki manji AQ  ( još bolje veći) u kojem bi oni mogli na miru odrastati do recimo 25-30 dana starosti  -?. Onda su tek dovoljno veliki da ih možeš držati sa velikima  ;).
Po mome mišljenju , to bi bio neki minimum tek za početak , bez kojega bi ti bilo teško išta napraviti , a kad budeš u mogućnosti onda se povećaju kapaciteti naravno  :). Znajući kako to ide sa gupijima , brzo će pofaliti prostora  :D.
Opremu nađeš tu na forumu po oglasima i dođe te prilično jeftinije nego u dućanu  :up:.
I naravno želim puuunooo uspjeha  :up:

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #13 u: Veljača 10, 2011, 19:23:09 poslijepodne »
Evo recimo Astralis daje pilu za 150 kn, dodaš grijač 100 w = 100 kn  , npr filter  eheim 2012 oko 200-250 kn i to ti je 500 :up:
Poklopac sklepaš sam ili uz nečiju pomoč , uguraš unutra 2 - 3 štedne za početak i za 600 -700 kn imaš pilu , bolje tak nego 500 kn za 54 l ,  :up: :up:

Offline dixidino

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Veljača 10, 2011, 20:45:29 poslijepodne »
Sve ja to znam....ali nezz meni bi dovoljno bilo 54 l samo za gupije i kad mi se razmnoze da ih stavim unutra do jedno 2 mj...pa onda proslijedim.....nista vise se ne bih zamarao sa nekim drugim vrstama....e sad....moj prijatelj je guppye kad su se okotili u velikom aq samo uhvatio i premjestio u staklenku i stavio ju u isti akvarij....hranio ih samo sa mrvljenom obicnom hranom i izrasli lijepi veliki sa super bojama.....i ja bih tako da nemam problema sa dva akvarija i sve bih to bez mrijestilista.....je li to moguce?

Offline dixidino

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Veljača 10, 2011, 20:48:47 poslijepodne »
i jos nesto....mogu li u aq sa guppyima stavit i npr red cherry kozice ili neke druge vrste kozica jer mi se stvarno sviđaju......predivna su to bića!!!! :D

Offline dixidino

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Veljača 10, 2011, 21:07:15 poslijepodne »
Dosadan sam ali jos jedno pitanje.....koliko dugo zive gupići i ostale živorotke

Offline Modrag

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
« Odgovori #17 u: Veljača 10, 2011, 21:33:32 poslijepodne »
 Prvo , možeš koristiti opciju "uredi" tako da sve staviš u isti post a ne otvaraš tri za redom  ;).
Pitaj slobodno bez ustručavanja što god te zanima , forum je za to i napravljen i odgovore ćeš dobiti od iskusnijih  :up:.
Odrastanje u "tegli " i sličnim napravama je mučenje za ribice , kao da su tebe roditelji stavili u ormar do osamnaeste godine pa se ti pravilno razvijaj  -?.
Može takav način jedino u slučajevima kad se ništa drugo nema a radi se o možda par malaca , moje mišljenje bolje ih i tako spasiti dok malo ojačaju nego da ih veliki popapaju  :(.
Pominjao si razmnožavanje gupića , a u tom slučaju se radi o desetcima i stotinama malih ribica kojima treba pružiti kakav takav prostor za odrastanje ,  teglice sigurno nisu za takve pothvate  -?.
Razmisli malo kako izgleda jato gupića od 100 komada a starih dva mjeseca  -?!? To su već prilično velike ribice a sa 3-4 se počinju pariti a sa 5 se već kote  :o!?
Gupići ti žive 1,5 do 2 godine , endleri malo duže , jako su miroljubive ribice i slobodno možeš staviti i koju kozicu uz njih da im prave društvo  :).

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #18 u: Veljača 10, 2011, 23:12:04 poslijepodne »
ja sam ti poceo sa akvarijem od 160l i nedugo nakon toga cca 6mjeseci preso na 1 270l i jedan 56 i sad nedavno jos 1 200l hehehe tak da ti preporucam ninimum 100l da se i ti i ribice bolje osjecate
a sto se tice uzgoja ak vec mislis tavljat ribe u staklenku nemoj nego radje kupi mrezastu ili plasticnu kotilicu koja dodje par kn
razlog je taj da ribe imaju fino strujanje zaciklirane vode iz tvog akvarija brze ce rast a i bit razvijenije
najbolje bi bilo da imas jos 1 manji akvarij za mlade brze rastu u vecem prostoru

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #19 u: Veljača 11, 2011, 13:20:12 poslijepodne »
Prvo , možeš koristiti opciju "uredi" tako da sve staviš u isti post a ne otvaraš tri za redom  ;).
Pitaj slobodno bez ustručavanja što god te zanima , forum je za to i napravljen i odgovore ćeš dobiti od iskusnijih  :up:.
Odrastanje u "tegli " i sličnim napravama je mučenje za ribice , kao da su tebe roditelji stavili u ormar do osamnaeste godine pa se ti pravilno razvijaj  -?.
Može takav način jedino u slučajevima kad se ništa drugo nema a radi se o možda par malaca , moje mišljenje bolje ih i tako spasiti dok malo ojačaju nego da ih veliki popapaju  :(.
Pominjao si razmnožavanje gupića , a u tom slučaju se radi o desetcima i stotinama malih ribica kojima treba pružiti kakav takav prostor za odrastanje ,  teglice sigurno nisu za takve pothvate  -?.
Razmisli malo kako izgleda jato gupića od 100 komada a starih dva mjeseca  -?!? To su već prilično velike ribice a sa 3-4 se počinju pariti a sa 5 se već kote  :o!?
Gupići ti žive 1,5 do 2 godine , endleri malo duže , jako su miroljubive ribice i slobodno možeš staviti i koju kozicu uz njih da im prave društvo  :).
   gupici vole gnjavit kozice cupkat ih ,mom su prijatelju rastrgali kozicu :D