Svibanj 04, 2025, 17:53:46 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Kozice za bočati akvarij  (Posjeta: 1830 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Kozice za bočati akvarij
« u: Veljača 12, 2011, 23:54:57 poslijepodne »
Bok, jel zna netko koje kozice bi mogle ići u bočati akvarij u kojem je salinitet oko 1.005? Mislim da sam čuo za Amano shrimp da mogu, ali me zanima koje još koje se mogu nabaviti kod nas? Bilo bi isto super kad bi mi netko usput dao link na neku stranicu o kozicama na kojoj su opisane vrste tak da vidim koje su iz Azije da barem malo ostanem vjeran biotopu. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
Odg: Kozice za bočati akvarij
« Odgovori #1 u: Veljača 13, 2011, 00:03:09 prijepodne »
Ima Caridina gracilirostris u Aquaterri.  :up:

Offline todor.dbk

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #2 u: Veljača 13, 2011, 08:23:07 prijepodne »
imamo mi domace kozice - Palaemonetes antenarius , zive u bacinskim jezerima i oko metkovica (i hutovo), da probas doc do njih  ;) ..?
zovu se po literaturi slatkovodne, ali u stv nisu, treba im soli taman koliko si napisao, ja sam dosta kopao o njima i nesto sitno pokusavao, a super su  :)
ali, ako se radi o kopiranju azijskog biotopa, onda ...

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #3 u: Veljača 13, 2011, 08:30:45 prijepodne »
Amano kozice Caridina.japonica. žive u slatkoj vodi, a razvojni stadij jim je u slanoj vodi.

Zoosi, znači larve ( kao kot artremije) žive u morskoj vodi najviše 40 dana a onda moraju iči nazad u slatku vodu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #4 u: Veljača 17, 2011, 23:44:32 poslijepodne »
Ja sam čitao da Amano mogu, ali samo ako im se polako diže salinitet kroz par tjedana ako ne i mjeseci...tak da ništa od njih jer je akvarij već posoljen. Moram se zaletiti do Aqua-terre vidjeti za Caridina gracilirostris dal još imaju.
A kaj se tiče ovih domaćih, to bi bilo super kad bi ih nekak mogao nabaviti. Da sam barem prije znao, cini mi se da su neki ljudi s faksa bili tamo negdje na terenu pa da užicam nekag da mi donese par komada.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #5 u: Veljača 18, 2011, 00:10:26 prijepodne »
Probaj i Amano i Gracilirostris. Iskustva su svakakva.. Evo meni se najobičnije RCS kote na SOBNOJ temp.... A svi urlaju da im treba grijač. I onda čitaš i vidiš da mogu i u hladnovodni i da dapače na nižoj temp. dulje žive.

Domaće koze uzimaj samo ako su se već mrijestile u zatočeništvu. Ljudima su krepavale kad su ih s terena stavljali u akvarij ili se nisu htjele razmnožavati. Kad su s njima uzeli i dio tla gdje su ih i našli, nije bilo problema.. Kasnije su prošle prilagodbu. Dominik će ti više znat reć' o tome. U principu se sve koze kojima u jednoj fazi života treba boćata voda cijelo vrijeme mogu držati u njoj. Jaja i larve u divljini ne odlete u slaniju vodu iz slatke, nije li tako? I odrasle koze moraju biti u takvoj vodi.

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #6 u: Veljača 18, 2011, 01:07:06 prijepodne »
Kao što sam več kazao, amano žive u slatkoj vodi, a razvojni ciklus jim je u slanoj vodi.
Baš sam u projektu uzgoja amano kozica, zasada mi je u prvom pokušaju uspjelo doči do toga da mi zoosi ( razvojni stadij kozice)žive i rastu u slanoj vodi več 15 dana, posle 25 -40 dana u slanoj vodi počinje preobrazba u odrasle kozice, a onda moraju postepeno iči nazad u slatku vodu.
Ako ostanu u slanoj vodi ne prožive, odrasle amano kozice mogu živjet samo u slatkoj vodi.

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #7 u: Veljača 19, 2011, 15:02:01 poslijepodne »
ja zato i spomenuo ove nase hrvatske  :) (u stv mediteranske koze), jer bi bez problema zivjele i mnozile se u bocatoj vodi ..
inace nevezano, koze (kao i sva druga ziva bica) su se kroz tisuce i tisuce generacija evolucijom uskladile sa sredinom u kojoj zive, prilagodile svoje zivotne cikluse, sto je uvijet opstanka u toj sredini; kao sto se na pr. macke pare generalno u veljaci, nije to bezveze, nego da donesu potomstvo u vrijeme kad ima najvise hrane (dakle proljece-ljeto) ... tako i nasim kozama njihov originalni okolis diktira zivotni ciklus pa ce ove iz granicnih (brakicnih) voda zanijeti jaja kad je to idealno za potomstvo - zato iris  ;) jaja i larve u stv zaista skoce iz sladje u slaniju vodu (sezone kisa, zima - voda manjeg saliniteta = sezone suse, ljeto - voda veceg saliniteta)
dakle stos je u oponasanju prirodnih uvjeta doticne vrste, upravo ovo sto noktopus radi sa amano kozama, nadam se uspjesno  ;)

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #8 u: Veljača 19, 2011, 15:08:47 poslijepodne »
a sto se tice ovih nasih kozica (p. antenarius), poslije i puno istrazivanja i pokusaja, evo i zakljucka  :'( - na duze staze nikako ne mogu opstat u slatkovodnom tanku, ali to je tema za poseban topic
zato bi im tank sa bocatom vodom bio savrsen. pozdrav  ;) !