Lipanj 27, 2025, 18:52:03 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Biljke za terarij  (Posjeta: 764 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Maja27

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Biljke za terarij
« u: Ožujak 11, 2011, 16:12:27 poslijepodne »
Stavila sam granu svojoj agami no imam jedan plasticni puzavac i htjela sam ga staviti na tu granu ili negdje u terarij i onda malo prelistam po forumu i vidim da nije preporucljivo stavljati joj plasticnu jer moze progutati i onda se dogoditi zlo kao sto se dogodilo jednoj osobi sto sam procitala i vidjela koliko joj se ljubimac patio,ne bi htjela da joj se to dogodi. Iskreno iz straha bi joj ostavila ovako kako je sad ali opet bi mi ljepse izgledalo da stavim nesto,ali sta? Citam da se moze staviti suhi grmic,zar to nece pokusati pojesti?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Biljke za terarij
« Odgovori #1 u: Ožujak 11, 2011, 18:28:54 poslijepodne »
Bradate agame sigurno neće pojesti plastičnu biljku - barem ne namjerno. Bradonje, kao i drugi gušteri, svaku nepoznatu materiju u svom okolišu prvo onjuše (liznu je jezikom par puta, i možda gricnu za probu). Ako miris/ukus nije prepoznat kao hrana, neće više to pokušavati jesti. Postoji vrlo mala vjerovatnost da loveći zalutalog kukca progutaju komadić plastike od biljke, ali isto tako postoji opasnost da pojedu i kamenčić, komad drveta ili kore. Profesionalni uzgajivači izbjegavaju u terarijama sve osim pijeska i kamena kako bi eliminirali svak rizik od gutanja opasnih predmeta. U kućnom terariju, gdje je estetska dimenzija vrlo bitna, smatram da plastično bilje predstavlja prihvatljiv i praktički zanemariv rizik.

Offline Maja27

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #2 u: Ožujak 11, 2011, 20:31:40 poslijepodne »
Pitam zato sto sam procitala kako je smrt agame navodno izazvala upravo ta plasticna biljka. Tj progutala je malo plasticne biljke bar su sumnjali na to. Malo me strah,posto iskreno ne znam da li ovako mala agama kao sto je moja ima tako jake zube ili ih mozda nema da tako nesto otkine. Jedino da stavim tu biljku pa da pratim sta ce raditi.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #3 u: Ožujak 11, 2011, 21:44:03 poslijepodne »
Slažem se sa Ninom, ali opet iz mog iskustva, sve su moje bradonje prije ili kasnije počele gristi to umjetno bilje. Tako da ga od onda niti ne stavljam. U onoj temi gdje si pročitala kako je uginula, odnosno uginuo... to je to iz prve rečenice, prije ili kasnije počnu gristi. U večini slučajeva to prođe bez posljedica, ali opet se tu i tamo dogodi zlo.
Sad dok je bebica, neće moći otrgnuti komad, ali kad malo poraste onda može bez problema.

Moj osobni savjet je da to ne stavljaš. Doista to njima nije potrebno. Kao što je Nino napisao... kamen i neka debela grana promjera 10-15cm (bez kore) i to je to.
Slagao sam mnogo terarija za Bradonje i vjeruj mi da niti jedan nisam isti složio, a svi su bili slagani samo od kamena i grane, eventualno dvije tri, ovisi o terariju :) Ugodni su za oko, samo treba uključiti maštu.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti