- absorbira hidrogen sulfid i metan koji može nastati u akvariju zbog loše cirkulacije.
Poboljsaj cirkulaciju, sta to nebi trebalo biti prvo i osnovno u biljnim akvarijima ili ti ni prihrana nista ne vrijedi?
- absorbira klor, kloramine koji može ući u akvarij upotrebom vode iz slavine
Moze, ali za to koristimo kondicionere za vodu koji rade mnoge dobre stvari uz to sto odstranjuju klor i slicne. Kondicionere, usput, nesmijes koristiti ako imas ugljen. Naime, neutralizira ih.
- absorbira organske kontaminante nastale biološkim procesima u akvariju, poboljšava kvalitetu akvarija te zdravlja i razvoja organizama.
Koje? Ne razumijem koji su to organski kontaminati? Amonijak? Nitriti? Ne, ne absorbira ni jedne ni druge. Btw. pretpostavljam da imas filter. Sto ce ti onda nesto sto absorbira navedeno?
- absorbira vanjske kontaminante koji mogu ući u akvarij
Tu se slazem, istina. Ako spricas osvjezivacem zraka akvarij, ugljen ce pomoci. Iako, ima i boljin nacina za namirisati akvarij...
- pravi kristalno čistu vodu koja omogućava bolje iskoristavanje akvarijske rasvijete
A sto ako imam ribe iz mracnih voda i treba mi mnogo tanina i tamna voda? Sto ce mi onda ugljen? Ako pricas o biljnim akvarijima - pa dobra filtracija bi i tu trebala popraviti problem!
- absorbira otrove koje otpuštaju živi organizmi i biljke
Cini mi se da se ponavljas, ili sam to samo ja?
- poboljsava koncetraciju kisika u akvariju odstranjivanjem organskog otpada
Hm... razmisljam. Da, to bi bilo tocno. Osim sto to ne radi.
- radi kemijsku, mehaničku, biološku i denitrificirajuću filtraciju
Kemijsku - da, mehanicku - diskutabilno, biolosku - da, ako je dovoljno dugo u akvariju i zadnje - denitrificirajucu - netocno. Obican aktivni ugljen ne absorbira amonijak niti nitrite i nitrate. Ono o cemu ti pricas je zeolit, mineral koji to radi a dodaje se ugljenu u nekih proizvodjaca i zove se zeocarbon. Mozda si citao uputstva tako nekog proizvoda, ali to sto pricas nema veze sa ugljenom.
Moj je odgovor mozda malo kako bih napisala... prposan?

Ali takav je jer ti imas takav nastup a nisi se okoristio ni Googlom kako spada.
Ima za i protiv ugljena uvijek. Ja mislim da je jako pametno imati jednu vrecu ugljena doma (po mogucnosti sa zeolitom) u slucajevima hitnoce. I imam zapravo jednu kutiju, imam ju 5 godina a iskoristila sam jednu cajnu vrecicu. Ali neka ju imam, on ne stari. No da ga drzim u akvariju? Ne vidim apsolutno niti jedan dobar razlog za to.