Srpanj 22, 2025, 18:14:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Koliko litara za ciklide ?  (Posjeta: 1662 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Koliko litara za ciklide ?
« u: Siječanj 21, 2011, 15:39:30 poslijepodne »
U poslednjim temama se pita u stilu :imam takav i takav akvarij i želio bih imati ciklide...te i te....i odgovori su ...idu, mali ti akvarij....
No mene je stvar počela zanimati i sam sam sebi postavio pitanje:Kako mi znamo, da li ide taj ciklid u 200l, a taj u 400 litara.Počeo sam studirati literaturu i šta sam otkrio, eto:
7 različitih autora, sve knjige pišu o Malavi ciklidima, uzeo sam jednu vrstu : Lethrinops lethrinus /poznata vrsta več dugo i dugo je i u akvaristiki/ i gle ti sad ovo , kad je litraža u akvariju, nit dvoje nije bilo jednakih litara, čak štoviše, jedan bi je autor stavio u 160 litara /najmanje/ dok neko u 400 litara najviše/, a ostali su bili u tom regionu.I sad budi akvarista pametan i šta li uraditi?.
Da to bude " neverending story" tog istog ciklida če neko uspešno držati i mrestiti u 160 litara, dok drugi nikako u 600 litara.Pojavi se sad opet novo pitanje; šta zbilja valja.
Ipak ja sam mišljenja, da treba ciklidima omogučiti što veči akvarij, jer samo tako če i mi i oni uživati...mada je to ponekad i teško.
No svakako bilo bi zanimljivo čitati i vaša mišljenja; kako ili na koji način vi odredite u koju če litražu iči neko od ciklida?

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
Odg: Koliko litara za ciklide ?
« Odgovori #1 u: Siječanj 21, 2011, 16:08:36 poslijepodne »
Pitanje;
dali bi i kolko pseudotropheus crabra išlo u 250 litara tank 100x50x50?

Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #2 u: Siječanj 21, 2011, 16:32:22 poslijepodne »
čito sam na početnoj starni malo o nembunama u temi Ribe - Ciklidi i tamo piše da Copadichromis azureus i C. virginalis gold, Lethrinops lethrinus, Placidochromis electra, Aulonocara kandeense, svi bi se mogli staviti u aq od 200 - 240 lit
a neki dan sam ja postavio šta bi mogo staviti ja u svoj aq od 230 lit i dobio sam odgovore samo dvije vrste neku Aulonacaru i Lethrinopse
čitam te opise tih riba i vidim da su skoro svi pisani prije 2 - 3 god kada je jako malo ljudi na forumu imalo veče aq,  ali kako nam svima želje rastu tako smo počeli svi pričati da za tu i tu vrstu treba aq 400 za onu 500 i tako dalje, po meni možda se malo pretjeruje, neznam to je samo moje mišljenje nemam dovoljno iskustva da bi mogo o tome pričati kolike bi trebale biti litraže za pojedina vrste, sve šta me zanima pitam ljude na forumu
ovo je samo neko moje mišljenje, nadam se da me neče razapeti radi ovoga  :-[ :-[
Virovitica - Brezovica

Offline glavoč

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Hrvatska udruga ciklidofila Malawi
« Odgovori #3 u: Siječanj 21, 2011, 16:40:08 poslijepodne »
Pitanje;
dali bi i kolko pseudotropheus crabra išlo u 250 litara tank 100x50x50?

Koliko ja imam iskustva s njima nebi islo....ipak su to mrcine od riba i dosta su agresivni prema zenkama svoje vrste.....  drzao ih isto u tolikom akvariju  ;)

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 21, 2011, 17:02:03 poslijepodne »
Dobro je Kikoporto započeo :)
Kako sam napisao gore, sedam autora, sedam različitih litara za jednu te istu vrstu.Sad ubrati neku idelanu sredinu, to je možda neko lepo rešenje.I kako je Kikoporto to več primetio, takva su se mjerila i upotrbljavala u opisima ciklida.Mada kako je ciklidistika i želja za novim ciklidima rastla, tako su rastli i akvariji ...u dužinu.Ja sam se sad baš prisjetio kako sam nekad dobio takav odgovor:...Po tebi bi Bojko najbolje bilo, da se malavi ciklide gaji u bazenima ili da se jedna soba pretvori u akvarij....., znamo da je sadašnja realnost sasvim drukčija i nekako su mi one vrijednosti, koje stoje u opisima ciklida možda nekakonajadekvatnije.
I da se još malo nadovezem....akvarij i životno prostor nekog ciklida...U prirodi to jeste jako raznoliko, nekome je ciklidu dovoljna jedna skala, drugi ima teritorij veličine lopte, dok neko več veličinu igrališta za fudbal....dok neki krstarice ilti barakude...čitavo jezero jim je "premaleno" i tako je i sa akvarijem...mada za veličinu potrebni su i sledeči faktori...karakteristika ciklida, ponašanje, agresivnost, .....
Kao što rekoh jednom...neverending story ;)

Offline postar_000

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #5 u: Siječanj 21, 2011, 20:22:35 poslijepodne »
To je po meni tema koja se moze primjenit i na ljudski zivot, evo recimo primjer auta.
Evo recimo sad se mnogi odlucuju na SUV-ove, imaju rekordnu prodavanost sto se tice Hrvatske, prodaja im stalno raste.
Auti su komforniji, pa zasto onda ne priustiti i ribama komforniji dom, kriteriji rastu.

Ali po osobnom misljenju vaznija je kvaliteta auta, nego velicina.
Passat je osobno bolja kupovina od Kie Sorento itd, a tako i u akvaristici. Sto ce nam 500l ako ce unutra biti 4 kamena i 5 ribica, recimo autor napise da je za tu ribicu minimum 120l akvarij, ali ne napise dali je to za 10 komada ili samo za tu jednu, jer sigurno da nece ici 20 ribica u 200l i 60 ribica u 200l (iste vrste). Treba podvuc neku granicu, jer ribice su tu jer se nama svidaju, ali koliko god mi to zeljeli to nije njihovo prirodno staniste, trebamo se potrudit priblizit im ga sto vise, ali opet ni ne pretjerivat.
Zagreb-Trnje