U poslednjim temama se pita u stilu :imam takav i takav akvarij i želio bih imati ciklide...te i te....i odgovori su ...idu, mali ti akvarij....
No mene je stvar počela zanimati i sam sam sebi postavio pitanje:Kako mi znamo, da li ide taj ciklid u 200l, a taj u 400 litara.Počeo sam studirati literaturu i šta sam otkrio, eto:
7 različitih autora, sve knjige pišu o Malavi ciklidima, uzeo sam jednu vrstu : Lethrinops lethrinus /poznata vrsta več dugo i dugo je i u akvaristiki/ i gle ti sad ovo , kad je litraža u akvariju, nit dvoje nije bilo jednakih litara, čak štoviše, jedan bi je autor stavio u 160 litara /najmanje/ dok neko u 400 litara najviše/, a ostali su bili u tom regionu.I sad budi akvarista pametan i šta li uraditi?.
Da to bude " neverending story" tog istog ciklida če neko uspešno držati i mrestiti u 160 litara, dok drugi nikako u 600 litara.Pojavi se sad opet novo pitanje; šta zbilja valja.
Ipak ja sam mišljenja, da treba ciklidima omogučiti što veči akvarij, jer samo tako če i mi i oni uživati...mada je to ponekad i teško.
No svakako bilo bi zanimljivo čitati i vaša mišljenja; kako ili na koji način vi odredite u koju če litražu iči neko od ciklida?