Kolovoz 07, 2025, 16:34:50 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Da li gnojiti biljke za vrijeme cirkliranja  (Posjeta: 1875 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SanjinM

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Gračanica-BiH
Da li gnojiti biljke za vrijeme cirkliranja
« u: Siječanj 26, 2011, 14:44:14 poslijepodne »
Akvarijum pušten 24.01.11 u 23h u pogon...stavljena gotova hranjiva podloga 2cm jbl+sera i na nju stavljen riječni pijesak 5cm granulacije 4-8mm...stavljen panj i posađene biljke 7 vrsta....e sad čekam mjesec dana da se to zacirklira pa me interesuje da li za vrijeme cirkliranja gnojiti i čime najbolje za to vrijeme gnojiti...prvenstveno mislim na tekuća gnojiva...

Offline zlatko__hr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
  • No Turbo,No Fun!
Odg: Da li gnojiti biljke za vrijeme cirkliranja
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2011, 14:56:02 poslijepodne »
Akvarijum pušten 24.01.11 u 23h u pogon...stavljena gotova hranjiva podloga 2cm jbl+sera i na nju stavljen riječni pijesak 5cm granulacije 4-8mm...stavljen panj i posađene biljke 7 vrsta....e sad čekam mjesec dana da se to zacirklira pa me interesuje da li za vrijeme cirkliranja gnojiti i čime najbolje za to vrijeme gnojiti...prvenstveno mislim na tekuća gnojiva...

može,zašto nebi moglo...
-Slavonija- :d032:-Istra-

Offline amchudin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2011, 15:02:53 poslijepodne »
Sanjine..koje biljke imas u aq...?..ja bih sacekao malo sa gnojenjem...pa ond apostepeno..

Offline zlatko__hr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
  • No Turbo,No Fun!
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2011, 15:20:21 poslijepodne »

može,zašto nebi moglo...ali malo pomalo
-Slavonija- :d032:-Istra-

Offline SanjinM

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Gračanica-BiH
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2011, 15:21:17 poslijepodne »
Nisam siguran šta imam od biljaka...pošto sam sve dobio...pa se nisam baš interesovao...učio sam malo o formiranju akvarijuma i puštanja u pogon, pa nisam stigao biljke da učim...

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #5 u: Siječanj 26, 2011, 15:54:51 poslijepodne »
s (opreznim) gnojenjem sve će biti brže ali i problematičnije. trebalo bi barem u fazi cikliranja pratiti stanje nitrata i nitrita pa prema tome odrediti režim.

Offline neer

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #6 u: Siječanj 26, 2011, 16:30:42 poslijepodne »
ja sam stavio prodac tresetne plocice i gore sitni pijesak ali ipak svaki mjeec dodam malo gnojiva biljke ljepo rastu
pelcer

Offline sifra100

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #7 u: Siječanj 26, 2011, 16:35:04 poslijepodne »
s (opreznim) gnojenjem sve će biti brže ali i problematičnije. trebalo bi barem u fazi cikliranja pratiti stanje nitrata i nitrita pa prema tome odrediti režim.
potpisujem ;)
mada je bitno znat i koje biljke imaš u akvariju i njihova količina, te sa samim time znaš i što ta biljka najviše troši iz vode ;) odnosno ako je brzo rastuča biljka (tipa hygrophila, kuga itd.)  trošit če puno više nitrata . ustvari ako imaš takvo bilje onda možeš počet gnojit več nakon kojih tjedan do dva ;) stim da bi trebao od početka puštat co2 u vodu ;)
ma život je lijep ???????

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #8 u: Siječanj 26, 2011, 17:50:12 poslijepodne »
Ne vidim kakve veze ima jel akvarij cikliran ili ne -?
Ako su uvjeti takvi da treba gnojit onda treba gnojit.
Ako je svijetlo jako, dodaje se co2, rast biljaka je ubrzan i biljke  trebaju hranu. Nije ih uopće briga jesu li razmnožene nekakve bakterije u akvariju ili nisu.
Druga je priča kod nekakve hranjive podloge sa makroelementima tipa zemlja ili aquasoil gdje podloga dobrih mjesec dana ili više ispušta hranjive tvari u vodeni stup pa nema niti potrebe za gnojenjem.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #9 u: Siječanj 26, 2011, 17:58:53 poslijepodne »
http://www.youtube.com/watch?v=4FdDkAycngs&feature=related
8min 50sek
Tuljanovo predavanje na Akteru

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #10 u: Siječanj 26, 2011, 18:27:54 poslijepodne »
Ima veze jer je sustav nestabilan, bilje koje je orjentirano na podlogu nema razvijen korijen, neko bilje je šokirano i "stoji", oštećeni listovi, a i oni koji su rasli emerzno trunu, kolonija dobrih bakterija nije formirana i ne ždere nitrate.
Ne kažem da ne treba gnojiti nego treba biti oprezan jer je vrlo lako pretjerati.

Offline sifra100

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #11 u: Siječanj 26, 2011, 18:32:54 poslijepodne »
slažem se u potpunosti sa markom  :D

inače ja sam na snimci ovaj na desno ispred kamere  :D :D :D :D
ma život je lijep ???????

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #12 u: Siječanj 26, 2011, 18:47:00 poslijepodne »
Ima veze jer je sustav nestabilan, bilje koje je orjentirano na podlogu nema razvijen korijen, neko bilje je šokirano i "stoji", oštećeni listovi, a i oni koji su rasli emerzno trunu, kolonija dobrih bakterija nije formirana i ne ždere nitrate.
Ne kažem da ne treba gnojiti nego treba biti oprezan jer je vrlo lako pretjerati.
Pa upravo zato i treba gnojit, kao što i kaže Tuljan na predavanju. Biljka je pod stresom, šokirana i onda joj još samo fali da mora gladovat mjesec dana. To meni nema nikakvog smisla.
Pa i biljkama koje nemaju korijen razvijen tek dobro dođe hrana preko vode kad ne može vuć iz podloge.
Bilje koje je raslo emerzno trune zbog privikavanja na puno manje količine co2 nego  u suhom uzgoju, a to nema nikakve veze sa cikliranjem ili gnojenjem u  vrijeme cikliranja.
Akvarij će na početku imat barem nekakvih algi zbog necikliranosti, znači zbog nekakvog prisustva amonijaka, ali zdrava biljka će samo pomoć konzumaciji tog amonijaka dok će  izgladnjela biljka propadat.