Ponekad znademo reči da je taj i taj ciklid Malavi klasika, što u biti održava godine prisustva u akvaristiki.Ti ciklidi nekako uvijek opstanu i kod poplave novih i novih vrsta.Sad sam ja našao na moj dnevnik i pogledao spisak ciklida i naravno imao neke ciklide za koje se može slobodno reči da su to Malavi klasika eto nekolicina njih:
1. Labidochromis caeruleus - šta reči više o tom, jedinstvenom fenomenu /iz jednog para nastade njih "milijon"/.Tog ciklida bih trebali uvrstiti medju legende, ipak njegova prisutnost u akvaristiki više od 30-tak godina samo ukazuje , da jeste taj ciklid jedan i jedini i da maltene nije bilo malavi akvarija, a da u njome ne bih bio i taj ciklid
2.Metriaclima estherae - i taj ciklid ima več dugu bradu, pojavljivanjem u akvaristiku, mada prvi su primjerci bili iz Metangule i više su bili svetliji, nego od narančasto obojenog varijeteta iz Minos reefa
3.Melanochromis auratus - i taj je jedan , uopšteno prvih eksportovanih ciklida iz jezera Malavi, mada njegov prgav karakter , načini od njega Ratnika.Ipak i to ime ukazuje nam, da je i taj ciklid bio u puno akvarija i naravno svojim bojama, nekako je davao i upečatljiv ton akvariju.
4.Pseudotropheus crabro -čas onaki, čas ovaki , menjajo boju kao kameleon, veliki ciklid
5.Metriclima greshakei - zbog svoje boje nazvan je bio i Ledeni,
6.Metriaclima lombardoi - ženka plava, dečko žut, pa več ta obojenost bila je zanimljiva.
I onda su bili još N.venustus, C.moorii...
Naravno gledajuči, to su bili najprihvatljivi ciklidi, mada su u inostranstvu več imali nove vrste,ali zbog granice su ponekad bili i teško dostupni.
Ali tržište traži svoje, pa su se na tržištu pojavili novi i novi ciklidi i nekako su "pobijedili" klasiku. Medjutim ti ciklidi , kao da su se opet probudili, ipak postaju opet traženi i imati jedan Malavi klasički tank /adekvatan/ jeste jedna draž i čar, kao i imati neke raritete.
No ako bih sada čitali sve te poste, vidjeli bi , da je na svake toliko jedna vrsta baš zasijala i to su tzv.trend ciklidi, da bih jih za nekoliko mjeseci zasjenila nova vrsta.I to je draž ciklidistike...ali klasika je klasika.