Srpanj 28, 2025, 06:49:49 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Malavi klasika  (Posjeta: 1604 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Malavi klasika
« u: Siječanj 19, 2011, 16:30:26 poslijepodne »
Ponekad znademo reči da je taj i taj ciklid Malavi klasika, što u biti održava godine prisustva u akvaristiki.Ti ciklidi nekako uvijek opstanu i kod poplave novih i novih vrsta.Sad sam ja našao na moj dnevnik i pogledao spisak ciklida i naravno imao neke ciklide za koje se može slobodno reči da su to Malavi klasika eto nekolicina njih:

1. Labidochromis caeruleus - šta reči više o tom, jedinstvenom fenomenu /iz jednog para nastade njih "milijon"/.Tog ciklida bih trebali uvrstiti medju legende, ipak njegova prisutnost u akvaristiki više od 30-tak godina samo ukazuje , da jeste taj ciklid jedan i jedini i da maltene nije bilo malavi akvarija, a da u njome ne bih bio i taj ciklid

2.Metriaclima estherae - i taj ciklid ima več dugu bradu, pojavljivanjem u akvaristiku, mada prvi su primjerci bili iz Metangule i više su bili svetliji, nego od narančasto obojenog varijeteta iz Minos reefa

3.Melanochromis auratus - i taj je jedan , uopšteno prvih eksportovanih ciklida iz jezera Malavi, mada njegov prgav karakter , načini od njega Ratnika.Ipak i to ime ukazuje nam, da je i taj ciklid bio u puno akvarija i naravno svojim bojama, nekako je davao i upečatljiv ton akvariju.

4.Pseudotropheus crabro -čas onaki, čas ovaki , menjajo boju kao kameleon, veliki ciklid

5.Metriclima greshakei - zbog svoje boje nazvan je bio i Ledeni,

6.Metriaclima lombardoi - ženka plava, dečko žut, pa več ta obojenost bila je zanimljiva.

I onda  su bili još N.venustus, C.moorii...

Naravno gledajuči, to su bili najprihvatljivi ciklidi, mada su u inostranstvu več imali nove vrste,ali zbog granice su ponekad bili i teško dostupni.

Ali tržište traži svoje, pa su se na tržištu pojavili novi i novi ciklidi i nekako su "pobijedili" klasiku. Medjutim ti ciklidi , kao da su se opet probudili, ipak postaju opet traženi i imati jedan Malavi klasički tank /adekvatan/ jeste jedna draž i čar, kao i imati neke raritete.
No ako bih sada čitali sve te poste, vidjeli bi , da je na svake toliko jedna vrsta baš zasijala i to su tzv.trend ciklidi, da bih jih za nekoliko mjeseci zasjenila nova vrsta.I to je draž ciklidistike...ali klasika je klasika. :)

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
Odg: Malavi klasika
« Odgovori #1 u: Siječanj 19, 2011, 17:18:35 poslijepodne »
eh, ljepo je Bojko viditi da si ti počeo opet pisati  :) :)
mislim da ovom tvom popisu fali Ps. Saulosi
Virovitica - Brezovica

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 19, 2011, 17:34:27 poslijepodne »

I to jeste tačno, mada sam se ja fokusirao na najrasprotranije ciklide u neko vreme, Ps.saulosi..dolazio je u drugoj rundi. :)

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #3 u: Siječanj 19, 2011, 17:37:06 poslijepodne »

I to jeste tačno, mada sam se ja fokusirao na najrasprotranije ciklide u neko vreme, Ps.saulosi..dolazio je u drugoj rundi. :)
to ja nisam znao, napiso sam da si ga zaboravio zato što je to meni barem dosta ljiepa riba a jako ga je teško nabaviti
neznam zašto ga ljudi ne drže a ljepo su obojani i m i ž
Virovitica - Brezovica

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 19, 2011, 17:46:52 poslijepodne »
U poplavi novih i novih ciklida, vrsta, možda nit nije bio naj.Iako mu ime po lokalnom ribaru Saulos Mcenda, koji ga je prvi uhvatio i donio....Ad Koningsu...A po obojenosti zanimljiv je u neku ruku i Ps.sp.Daktari../ciklid koju ima navodnu magičku snagu/

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #5 u: Siječanj 19, 2011, 17:48:56 poslijepodne »
Pored toga sto volim klasicnu muziku izgleda da volim ( i imam ) klasican malawi  :D  spada li interuptus u klasiku njega sam jedno vrijeme najvise vidjao...
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #6 u: Siječanj 19, 2011, 17:58:50 poslijepodne »
Tu se po meni mogu dodati još i Melanochromis cyaneorhabdos "maingano", Pseudotropheus tursiops "chitande", a od novijih takozvanih trend ciklida bih dodao ps.flavus i polite.
Ma uglavnom koje god ciklide napisali i dodali sve su to lijepe i čudesne ribe..
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 19, 2011, 19:04:46 poslijepodne »
Iodptropheus sprengerae takodjer Malavi klasika, on i M.auratus su eksportovani bili več 1958 godine.

Offline glavoč

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Hrvatska udruga ciklidofila Malawi
« Odgovori #8 u: Siječanj 19, 2011, 19:55:15 poslijepodne »
Bojko te ribe sta si napisao su bile moje prve mbune a taj crabro je bio kapitalac od 20cm strah i trepet u akvariju....jos i danas, vec 6 god ne odvajam se od labidochromisa,estherae i lombardoia nekako su mi se uvukle pod kožu....  :)
a vjeko neslažem se da je tursiops chitande klasika ;)

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #9 u: Siječanj 19, 2011, 20:27:18 poslijepodne »
Bojko te ribe sta si napisao su bile moje prve mbune a taj crabro je bio kapitalac od 20cm strah i trepet u akvariju....jos i danas, vec 6 god ne odvajam se od labidochromisa,estherae i lombardoia nekako su mi se uvukle pod kožu....  :)
a vjeko neslažem se da je tursiops chitande klasika ;)
Heheheh uz rakiju od rogača sve postane klasika..
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
« Odgovori #10 u: Siječanj 19, 2011, 21:49:51 poslijepodne »
kod mene također klasika. Lb. caeruleuse i M.estherae imam od prvog dana i još uvijek plivaju u mom akvariju i nakon toliko godina.Mogla bih to reči i za pseudotropheus acei. Vrstu Ps. saulosi sam tek nedavno nabavila i mislim da će mi oni također postati klasika. :up:

jos i danas, vec 6 god ne odvajam se od labidochromisa,estherae i lombardoia nekako su mi se uvukle pod kožu....  :)

ja isto imam ove dvije vrste koje sam spomenula skoro 6 godina, stvarno mi postale drage, živjeli oni nama još puno godina   .... ;) :D

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #11 u: Siječanj 22, 2011, 15:15:30 poslijepodne »
Da nebih se slozio da je tursiops klasika, neznam mozda danas trenutno je...

Kad sam ga pred par godina nabavio i izmrijestio jako malo ljudi ga je htijelo, svega par njih ih je uzelo od mene, ali jako mi je drago da se ta vrsta prosirila i da je vise njih trenutno drzi.

Samo da naglasim da ih jos uvijek imam u svom akvariju iako se vise ne mrijeste, predpostavljam radi starosti, a i definitivno su si dali oduška u mladjim danima.  :D

Da se vratimo na temu klasika, vecinu sam imao, neke bi opet nabavio, ali stvarno su te neke vrste posebne i uvijek se nadju kod nekog, sta je pohvalno, jer ipak nebi bilo fora kao sa nekim vrstama da jednostavno nakon odredjene popularnosti jednostavno nestanu.  :)

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 22, 2011, 15:24:37 poslijepodne »
Ovako , za klasiku se smatraju ciklidi, koji se nalaze u akvaristiki nekih 40-tak godina ili koju manje.Ipak so to u biti prvi Malavi ciklidi , koji su bili eksportovani za akvarističke svrhe i tursiops tada sigurno nije bio medju njima.
Mada činjenica i jeste ta, da se danas akvarista u poplavi novih i novih vrsta teško odlučuje za klasiku.