Srpanj 15, 2025, 17:04:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pitanje o pripremi vode?  (Posjeta: 2144 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gašo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
Pitanje o pripremi vode?
« u: Veljača 19, 2012, 20:55:05 poslijepodne »
Planiram pripremiti vodu za izmjenu na ovaj način:
1.Uliti toplu  pipovaču iz bojlera u PVC kantu od cca 20 lit. (normalno da je dezinficirana hipermanganom)
2.Ostaviti tako jedno 2 dana da se taloži kamenac i da isparava klor.
3.Dali je poželjno da nakon dva dana dodam i malo "SERA Aquatan" da i on pokupi svoje?
4.Dali bi možda umjesto Aquatana mogao objesiti u kantu malo aktivnog uglja u "čarapici" ? :question:
5.Dali bi nakon dan dva stajanja u kanti taj ugljen mogao osušiti i ponovo nekad koristiti? :question:
6.Dali je možda problem u PVC sastavu kante? :question:
A možda je problem u tome što ja puno filozofiram oko svega ovoga :D :D :D :D

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Pitanje o pripremi vode?
« Odgovori #1 u: Veljača 19, 2012, 21:21:13 poslijepodne »
Ovo zadnje je problem!  :D
Ili ostavi da odstoji jedan dan ili ulij drito iz pipe pa tretiraj s nekim sredstvom...
Osim ako imaš neke hiper osjetljive vrste riba.
Za dezinfekciju je najbolji bijeli ocat, al ni to u principu nije potrebno. Jednostavno imaš kante koje koristiš samo za akvarističke piz...... i problem riješen.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 19, 2012, 21:32:35 poslijepodne »
plastika moze svasta odpustati, pogotovo kada se dugo koristi, radena su istrazivanja i cak ove od vode u boci iz ducana nisu previse zdrave..onda znas kakva je ona za kante za smece, itd. ali nekako mi se cini da to nebi trebalo biti preveliki problem.
ugljen moze puno pomoci ali samo u dovoljnom kontaktu, nije ga dosta ubaciti u kantu u kojoj nema cirkulacije, za tu vrstu dekliorizacije bi bio puno bolji ugljen filter, 10'' kao za ro, i propustati vodu kroz njega direktno u akvarij. on nevuce samo klor vec i metale, itd. ako je u bloku kao za ro onda cistiti i sediment, sitne cestice, 0.5-5 mikrona, ali to ti i nije bas bitno.
mozes ugljen opet koristiti, osusi ga i spremi u vrecicu
topla voda ima vise klora ali dali je to isto kao ova topla iz bojlera nemam pojma
klor ce brzo ispariti ali ne bas u zatvorenoj kanti, puno bolje bi bilo daje otvorena a i da imas zracnu pumpicu unutra..to puno ubrza proces

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Veljača 19, 2012, 21:41:42 poslijepodne »

A možda je problem u tome što ja puno filozofiram oko svega ovoga :D :D :D :D
upravo  :)
Ne znam kakve ribe imas, ali velika vecina ti nije tak osjetljiva da trebas toliko komplicirati. Samo stavi odgovarajucu kolicinu aquatana i stavi u akvarij. Kolra se mozes rijesiti tako da ju par puta presipas iz jedne posude u drugu obzirom da imas samo 20l. Ali generalno, kompliciras nepotrebno.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Veljača 19, 2012, 22:19:48 poslijepodne »
za to koristim kacu za kiseljenje zelja. valjda nije tako otrovna  -?

Offline gašo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
« Odgovori #5 u: Veljača 19, 2012, 22:22:43 poslijepodne »
Hvala za mišljenja! Ma cilj mi je barem koliko-toliko smanjiti klor i tvrdoću vode prije nego što je ulijem u akv.
Početnik sam i nemam namjeru prelaziti na "viši nivo" u akvaristici. Želim jedino imati uredan akv.: bez puno algi, osrednji rast biljčica , i bistru vodu bez puno kemijanja i prekopavanja po njemu.O veličini akv. i ostalom sam se predstavio na "Novi u akvaristici" pa koga zanima moj početak neka skokne malo na tu temu. Pozdrav i hvala! :)

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Veljača 19, 2012, 22:40:05 poslijepodne »
Ja vodu pripremim tako da nalijeh hladnu vodu u 20 l karnister i ostavim 24 h da odstoji u prostoriji gdje je i akv  i to je to.
SERA  Aguatan dajem samo ak vodu nisam pripremio u tih 24 sata, znači nalijem vodu, dolijem propisanu dozu Aguatana  ostavim 20 min  i dajem u akv.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 20, 2012, 13:19:10 poslijepodne »
za to koristim kacu za kiseljenje zelja. valjda nije tako otrovna  -?

to sigurno nije, vecina 'bjele' plastike nije kao ona tamna. ovo je za ljudsku prehranu, zelje, bacva za vino, nije bitno.. najgore su one sto sluze za smece, naftu, i takve stvari, tu moze niti bilo cega jer zakon dopusta, nije ni namjenjeno da drzis vodu/pijes iz nje. koliko ima razlike neznam, ali sigurno nije preporucljivo. pogotovo ako je ro/di voda, ona je prilicno 'agresivna', nezasicena, pa sve upija jako brzo.

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #8 u: Veljača 21, 2012, 21:10:41 poslijepodne »
ja zagrabim vodu iz bunara i miran jedino zimi dodajem pipovacu ali koja je uvijek na stednjaku i blizu je točke vrelišta tako zagrijem ovu iz bunara
hrga88

Offline ZDmarinero

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
« Odgovori #9 u: Veljača 26, 2012, 16:25:53 poslijepodne »
ja več 5 godina dva akvarija tretiram sa ničim,,,  cijev u akvarij iz njega voda u wc. pa iz špine nazad...
u 5 godina mi krepalo 5 ribica isključivo od starosti...  akvariji bistri, bez algi ,,..