Srpanj 18, 2025, 13:24:04 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kakvoca vode  (Posjeta: 5053 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline valu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Kakvoca vode
« u: Siječanj 07, 2011, 17:14:00 poslijepodne »
Evo prvi put sam sada napravio test za vodu i volio bih da mi netko malo to bolje objasni. Ne kuzim se bas u kemiju i te stvari, a tester je onaj s papiricem pa nije bas ni najpouzadniji sto se tice boja.
Ribice koje su tu:Guppy, Ancistrus, Pande
Evo parametri:

8-8,4 pH
15-20d KH
cca. 21d GH
0 NO2 mg/l
25-50 NO3 mg/l

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Kakvoca vode
« Odgovori #1 u: Siječanj 07, 2011, 17:23:05 poslijepodne »
to si pipovaču mjerio?

OK su ti parametri, ne znam što si očekivao pošto niti ne znaš što znače  -?  :D :D

Jel imaš nekih problema u akvariju ili si to mjerio onak iz znatiželje??? jer ove ribice koje imaš ne zahtjevaju nikakve posebne uvijete.

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Siječanj 07, 2011, 17:27:41 poslijepodne »
8-8,4 pH?!? Nije ti to malo visoko? Jel imaš možda kakav vapnenački kamen u akvariju ili školjkice koje ti dižu ph? Ak imaš onda obavezno makni van, pH bi ti trebal biti između 7 i 7,5.
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Siječanj 07, 2011, 17:30:27 poslijepodne »
8-8,4 pH?!? Nije ti to malo visoko? Jel imaš možda kakav vapnenački kamen u akvariju ili školjkice koje ti dižu ph? Ak imaš onda obavezno makni van, pH bi ti trebal biti između 7 i 7,5.

Nema CO2 vjerojatno. A tvrda je voda jako, a vjerojatno ni tester nije točan... Mislim da je to kupio paket testera, to je niškoristi

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 07, 2011, 17:57:22 poslijepodne »
Pa zanimalo me kakva mi je voda kada je akvarij relativno nov, samo ima 2 i pol mjeseca. Svaki put u vodu dajem korektnu dozu aqua safea, FFM, plantamina i tetra vital i to s injekcijom tako da bude tocno u ml. Imam nesto malo biljka a od stvari panj, amforu i kamen.
Evo i slike, ne znam tocno koji je kamen (mozda vam slike pomognu)... Ja tvrdim da je voda u Zg-u banana  :nuclear:

Uploaded with ImageShack.us

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #5 u: Siječanj 07, 2011, 18:12:35 poslijepodne »
jbl tester?  ...njesra.

jedino za no3 i no2 je ok

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #6 u: Siječanj 08, 2011, 00:09:22 prijepodne »
Nema ti smisla dodavati i aqua safe i FFM jer FFM radi istu stvar kao i AS (i još dosta drugih stvari). Inače je voda u Zagrebu super :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #7 u: Siječanj 08, 2011, 08:36:29 prijepodne »
Mislim da ti JBL testeri nisu loši da daju približno dobre rezultate, te da ih je korisno imati i mjeriti jednom tjedno za svaki slučaj. Parametri su uobičajeni za zagrebačku vodu.

8-8,4 pH previše alkalna voda
15-20d KH karbonatna tvdoća - Ca i Mg vezan za CO2, kada se potroši CO2 taloži se kamenac, može se smanjiti kuhanjem vode i puštanjem da se kamenac istaloži
cca. 21d GH  ukupna tvrdoća - karbonati + Ca i Mg sulfati, kloridi, silikati, najbolje smanjiti RO uređajem
0 NO2 mg/l amonijak i sl
25-50 NO3 mg/l

Bez omekšavanja vode i to dodavanjem RO ili destilirane nema smisla zakiseljavati vodu. Kuhanje smanjuje tvrdoću ali nisam siguran koliko je dobro ostati bez karbonata.

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #8 u: Siječanj 08, 2011, 09:54:04 prijepodne »
Pa zanimalo me kakva mi je voda kada je akvarij relativno nov, samo ima 2 i pol mjeseca. Svaki put u vodu dajem korektnu dozu aqua safea, FFM, plantamina i tetra vital i to s injekcijom tako da bude tocno u ml. Imam nesto malo biljka a od stvari panj, amforu i kamen.

amfora kupljena u pet shopu ili u kineza za 8kn?

da nije gipsana?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #9 u: Siječanj 08, 2011, 09:56:06 prijepodne »
Parametre koje si naveo su dobri za držanje Ciklida, sa time da još moraš spustiti NO3

Biljni akvarij, teško da će dobro funkcijonirati sa tom vodom, pa u tom slučaju moraš po prilično omekšati vodu ili odabrati bilje koje inače raste u tvrdim vodama.
25-50 ppm NO3 je skoro pa otrovno! ... još kad staviš ribe i nahraniš ih, bit će katastrofa.

============================================
zagađenje vode nitratima najveći problem današnjice u pogledu zaštite zdravlja korisnika "pitke" vode. Oni se u probavnom traktu pretvaraju u n i t r i t e i nitrozamin, koji su kancerogeni.
kakvoća voda za vodoopskrbu mora odgovarati uvjetima utvrđenim klasifikacijom voda, odnosno uvjetima iz Uredbe o klasifikaciji voda, po kojoj voda I vrste (voda za piće) mora imati sadržaj nitrata ispod 50 ppm
« Zadnja izmjena: Siječanj 08, 2011, 10:33:18 prijepodne od gstaraz »

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #10 u: Siječanj 08, 2011, 10:10:14 prijepodne »
Parametre koje si naveo su dobri za držanje Ciklida, sa time da još moraš spustiti NO3

Biljni akvarij, teško da će dobro funkcijonirati sa tom vodom, pa u tom slučaju moraš po prilično omekšati vodu ili odabrati bilje koje inače raste u tvrdim vodama.
25-50 ppm NO3 je skoro pa otrovno! ... još kad staviš ribe i nahraniš ih, bit će katastrofa.

zagađenje vode nitratima najveći problem današnjice u pogledu zaštite zdravlja korisnika "pitke" vode. Oni se u probavnom traktu pretvaraju u n i t r i t e i nitrozamin, koji su kancerogeni.
kakvoća voda za vodoopskrbu mora odgovarati uvjetima utvrđenim klasifikacijom voda, odnosno uvjetima iz Uredbe o klasifikaciji voda, po kojoj voda I vrste (voda za piće) mora imati sadržaj nitrata ispod 0,5 ppm

Max dopuštena razina nitrata u vodi za piće je 50ppm.
To je još uvjek daleko od otrovnog za ribe.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #11 u: Siječanj 08, 2011, 10:34:05 prijepodne »
Max dopuštena razina nitrata u vodi za piće je 50ppm.
-Je, lapsus (ispravljeno)

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 08, 2011, 15:10:45 poslijepodne »

kakvoća voda za vodoopskrbu mora odgovarati uvjetima utvrđenim klasifikacijom voda, odnosno uvjetima iz Uredbe o klasifikaciji voda, po kojoj voda I vrste (voda za piće) mora imati sadržaj nitrata ispod 50 ppm

Mjerio sam danas isto tako kaze i za akvarij od mog djeda a taj akvarij ima vec u radu vise od 12 godina. Sve super, ribe i bilje. Tako da ne bi znao...

amfora kupljena u pet shopu ili u kineza za 8kn?

da nije gipsana?

Pa nije bas, ne pise da je FFM za pripremu vode ali ok. Amfora je u pet centru kupljena 25kn.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #13 u: Siječanj 08, 2011, 15:33:20 poslijepodne »
Mjerio sam danas isto tako kaze i za akvarij od mog djeda a taj akvarij ima vec u radu vise od 12 godina. Sve super, ribe i bilje. Tako da ne bi znao...

Pa šta onda pitaš ?!? ... da bi rekao "Nebi znao"  :question: :question: :question:

Offline frankovicf

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Siječanj 08, 2011, 22:51:25 poslijepodne »
jbl tester?  ...njesra.

Po ćemu ja koristim milwoki digital ph metar koji radi u dvije desetinke i imam uglavnom JBL testove i za usporedbu ph metar pokazuje sasvim točno,a isto tako sam svojevremeno nabavio digitalni za mjerenje ppm i no3 je vrlo približan.
Sa druge strane testovi na lakmus papir imaju dosta odstupanja i nisu precizni ;)

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #15 u: Siječanj 09, 2011, 00:49:25 prijepodne »
jbl tester?  ...njesra.

Po ćemu ja koristim milwoki digital ph metar koji radi u dvije desetinke i imam uglavnom JBL testove i za usporedbu ph metar pokazuje sasvim točno,a isto tako sam svojevremeno nabavio digitalni za mjerenje ppm i no3 je vrlo približan.
Sa druge strane testovi na lakmus papir imaju dosta odstupanja i nisu precizni ;)
Po rasporedu izmjerenoga sam pretpostavio da se radi o jbl  5u1 trakicama.
Njih sam više puta testirao na nitrate sa poznatim otopinama(25 , 50  i 100 ppm) i pokazale su se točno.
Gh je jako grez i ne može se točno izmjerit , dok su Kh i Ph po meni potpuno neupotrebljivi , daju neke boje koje nemaju veze  sa onima označenim na pakiranju.
Znači, nisam mislio na cijelu JBL-ovu paletu testera nego konkretno na njihove 5u1 trakice , ako je valu uopće njih koristio

Offline frankovicf

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Siječanj 09, 2011, 13:45:34 poslijepodne »
jbl tester?  ...njesra.

Njih sam više puta testirao na nitrate sa poznatim otopinama(25 , 50  i 100 ppm) i pokazale su se točno.
Gh je jako grez i ne može se točno izmjerit , dok su Kh i Ph po meni potpuno neupotrebljivi , daju neke boje koje nemaju veze  sa onima označenim na pakiranju.
Znači, nisam mislio na cijelu JBL-ovu paletu testera nego konkretno na njihove 5u1 trakice , ako je valu uopće njih koristio

Jbl Kh radi isto kao i salifert,a za njih kažu dasu dobri,ja osobno koristim već dugi niz godina JBl zašto jer su korak dalje od drugih sad ću to i podkrjepiti
dakle kH je jednostavan da jednostavniji ne može biti,uliješ 5ml vode i kapaš dok se iz bjele ne okrene u žutu boju -koliko kapi to je kh
A ph jbl ima tri modela za bolju točnost imaš 3.0-7.0 pa imaš 6.0-9.0 i imaš univerzal od 3.0-9.0 ovisi za koji biotop ti treba,naravno da se kod potonjeg univerzala lako previdi boja jer je skala dugačka,a gospodo nemojte zaboraviti da muškarci imaju puno manje čunjastih stanica u oku od žena koji služe za prepoznavanje nijansi.ž
To vrijedi i kod mene kad nisam siguran žena je tu ;) :D

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #17 u: Siječanj 09, 2011, 14:32:16 poslijepodne »
jbl tester?  ...njesra.

Jbl Kh radi isto kao i salifert,a za njih kažu dasu dobri,ja osobno koristim već dugi niz godina JBl zašto jer su korak dalje od drugih sad ću to i podkrjepiti
dakle kH je jednostavan da jednostavniji ne može biti,uliješ 5ml vode i kapaš dok se iz bjele ne okrene u žutu boju -koliko kapi to je kh
A ph jbl ima tri modela za bolju točnost imaš 3.0-7.0 pa imaš 6.0-9.0 i imaš univerzal od 3.0-9.0 ovisi za koji biotop ti treba,naravno da se kod potonjeg univerzala lako previdi boja jer je skala dugačka,a gospodo nemojte zaboraviti da muškarci imaju puno manje čunjastih stanica u oku od žena koji služe za prepoznavanje nijansi.ž
To vrijedi i kod mene kad nisam siguran žena je tu ;) :D
Ne razumijem čemu me više citiraš -?
Lijepo sam dao do znanja da sam komentirao JBLove 5u1 testere , nigdje nisam spomenuo JBL kH.
Dakle, iz mog iskustva JBL 5u1 testeri su dobri za mjerenje nitrata dok su za Ph i kH  neupotrebljivi.

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 09, 2011, 14:35:36 poslijepodne »
jbl tester?  ...njesra.

Da, te sam koristio, 5 u 1 JBL trakice.

Offline frankovicf

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Siječanj 10, 2011, 22:03:03 poslijepodne »
jbl tester?  ...njesra.

Definitivno bilo koji mala točnost, u svakom slučaju bolje i isplativije koristiti permament testove.
lakmus testovi su samo za brzu provjeru i onda ako je veliko odstupanje nečeg treba mjeriti pojedinačne vrijednosti sa permament testovima.
To je ključ dobrog načina :up:

Da, te sam koristio, 5 u 1 JBL trakice.