Srpanj 18, 2025, 21:54:28 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kalij u prirodi (akvariju)  (Posjeta: 7352 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gstaraz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
Kalij u prirodi (akvariju)
« u: Siječanj 02, 2011, 14:41:12 poslijepodne »
Imam "kronični" deficit Kalija u svim akvarijima, tako da sam primoran dodavati ga svaki tjedan u vodeni stup (K2SO4).

Pošto pokušavam izbjegavati dodavanje ikakvih kemikalija u tankove, zanima me koji su prirodni izvori Kalija u Akvarijima; odnosno šta bi mogao staviti u akvarij da kompenzira taj nedostatak

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Kalij u prirodi (akvariju)
« Odgovori #1 u: Siječanj 02, 2011, 14:47:05 poslijepodne »
bananu  :D :D

jedino što meni pada na pamet je da mijenjaš vodu puno češće i u većim količinama. 2x tjedno po 30% i nebi trebao imati problema. Ali ne razumijem zašto izbjegavaš dodavanje gnojiva ako hoćeš high light biljni akvarij...
« Zadnja izmjena: Siječanj 02, 2011, 14:51:20 poslijepodne od Nuclear »

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #2 u: Siječanj 02, 2011, 15:05:12 poslijepodne »
Ne želim high light aquarium, imam 0.75 W/l. istrošenih T-8  (oko 0.5 W/l efektivno)

U vodi nemam kalija a tolika zamjena vode bi mi previše razrijedila N i P, pa bi i to morao dodavati u stup.
Vodu inače mjenjam kad nitrati pređu 15ppm (što je oko 30-40% tjedno)
Vodu mješam sa oko 50% RO da bi razrijedio Ca i Mg kojih imam inače previše i da bi spustio Kh na 2-4

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 02, 2011, 15:11:44 poslijepodne »
Ne želim high light aquarium, imam 0.75 W/l. istrošenih T-8  (oko 0.5 W/l efektivno)

U vodi nemam kalija a tolika zamjena vode bi mi previše razrijedila N i P, pa bi i to morao dodavati u stup.
Vodu inače mjenjam kad nitrati pređu 15ppm (što je oko 30-40% tjedno)
Vodu mješam sa oko 50% RO da bi razrijedio Ca i Mg kojih imam inače previše i da bi spustio Kh na 2-4

A kak N i P dodaješ, imaš zemlju kao podlogu, ili???

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #4 u: Siječanj 02, 2011, 15:17:03 poslijepodne »
Da, Florabella, a akvariji imaju nešto manje od pola godine (od ljeta)
N i P dodajem preko hrane i šta zemlja ispusti

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 02, 2011, 15:22:49 poslijepodne »
A jedina solucija ti je K2SO4 onda. Jedino kad si radio podlogu mogao si na staklo nasipati kalijev klorid i onda na njega zemlju, al sad je kasno za to...

Možda bude još tko imao kakvu ideju, ali sumnjam.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #6 u: Siječanj 02, 2011, 15:30:36 poslijepodne »
A ništa, bit će za slijedeči akvarij  :D

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 03, 2011, 11:47:26 prijepodne »
ne kužim, pa ak stavljaš na dno KCl, onda ti je potpuno svejedno dal sada dodaješ K2SO4, jer i jedno i drugo su kemija.

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #8 u: Siječanj 03, 2011, 12:22:34 poslijepodne »
Zeleni, bijeli i crni čaj su odličan izvor kalija a i drugih spojeva i potpuno neštetni akvarijskim organizmima. Pazi da uzimaš domaći čak bez aditiva. Može ti pomaći i glogov čaj - kao i još lišće vrbe (sprečava pojavu algi) i friška oguljena grana vrba no ne toliko kao zeleni čaj. Pripazi da stavljaš samo jednu vrećicu u filter tjedno jer ti može previše pasti pH. To su ti prirodni izvori kalija i koječeg drugog korisnog. Pomažu i ljuske orašastih plodova (izbjegavam lješnjake i bademe)- i dobro glume filterski materijal (kojeg također treba prati). U svim prirodnim staništima ribica ima puno lišća i granja u vodi koji stalno obogaćuju vodu potrebnim mineralima. Možeš pokušati staviti i treset u vrećicu pa u filter. Isto, pripazi na pH. Vidi kako to izgleda u jezeru i pored čega je bilje najzelenije i nazdravije, te gdje nema algi i voda je bistra. Moje iskustvo pokazalo je da su često u pitanju vrba, glog i topole. Sa samim kemijskim sastavom i testerima ne moraš se toliko ni opterećivati- puno se može naučiti običnim promatranjem. U svom akvariju iza filtera imam živu granu vrbe a panj sam kuhala u glogovom čaju (lozin panj) da ga malo obojim. Grana vrbe je do razine vode oguljena i nadam se da će prolistati- tako će crpiti suvišan amonijak. Izgleda da ga do sada nemam jer dulje vrijeme stoji samo na pupovima a korijenje još nije pustila. Svo bilje mi normalno raste, ribice su hiperaktivne, algi nigdje nemam ni za lijek tako da moram žicati mahovinu u kojoj ima najviše kojekakvih algi radi otića- i otamo mi nestaju, no to može biti zbog žarulje za reptile (ima i malo UVC dijela spektra koji alge ubija). Čak mi cladophora aegagropila vrlo sporo ako i uopće raste (koja je alga a ne mahovina). Od kemije koristim EC 1 kap dnevno i 2 kapi Profita - što je zanemariva količina. Alge za otiće moram žicati jer ih nemam ni za lijek. Na bilju koje sam dobila bilo je točkaste koja je nestala. Možda ti ovo pomogne. Meni bome je.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #9 u: Siječanj 03, 2011, 17:27:24 poslijepodne »
ne kužim, pa ak stavljaš na dno KCl, onda ti je potpuno svejedno dal sada dodaješ K2SO4, jer i jedno i drugo su kemija.
Ne, ne, nisam stavio Kalij klorid na dno, nisam znao da će mi faliti  :(  ...ali sad ću ga pokušati sa špricom dodati ispod podloge, u jednom akvariju, (čim ga nabavim), a u drugom ću probati prijedlog od Iris

Zeleni, bijeli i crni čaj su odličan izvor kalija a i drugih spojeva i potpuno neštetni akvarijskim organizmima. Pazi da uzimaš domaći čak bez aditiva. Može ti pomaći i glogov čaj - kao i još lišće vrbe (sprečava pojavu algi) i friška oguljena grana vrba no ne toliko kao zeleni čaj. Pripazi da stavljaš samo jednu vrećicu u filter tjedno jer ti može previše pasti pH. To su ti prirodni izvori kalija i koječeg drugog korisnog. Pomažu i ljuske orašastih plodova (izbjegavam lješnjake i bademe)- i dobro glume filterski materijal (kojeg također treba prati). U svim prirodnim staništima ribica ima puno lišća i granja u vodi koji stalno obogaćuju vodu potrebnim mineralima. Možeš pokušati staviti i treset u vrećicu pa u filter. Isto, pripazi na pH. Vidi kako to izgleda u jezeru i pored čega je bilje najzelenije i nazdravije, te gdje nema algi i voda je bistra. Moje iskustvo pokazalo je da su često u pitanju vrba, glog i topole. Sa samim kemijskim sastavom i testerima ne moraš se toliko ni opterećivati- puno se može naučiti običnim promatranjem. U svom akvariju iza filtera imam živu granu vrbe a panj sam kuhala u glogovom čaju (lozin panj) da ga malo obojim. Grana vrbe je do razine vode oguljena i nadam se da će prolistati- tako će crpiti suvišan amonijak. Izgleda da ga do sada nemam jer dulje vrijeme stoji samo na pupovima a korijenje još nije pustila. Svo bilje mi normalno raste, ribice su hiperaktivne, algi nigdje nemam ni za lijek tako da moram žicati mahovinu u kojoj ima najviše kojekakvih algi radi otića- i otamo mi nestaju, no to može biti zbog žarulje za reptile (ima i malo UVC dijela spektra koji alge ubija). Čak mi cladophora aegagropila vrlo sporo ako i uopće raste (koja je alga a ne mahovina). Od kemije koristim EC 1 kap dnevno i 2 kapi Profita - što je zanemariva količina. Alge za otiće moram žicati jer ih nemam ni za lijek. Na bilju koje sam dobila bilo je točkaste koja je nestala. Možda ti ovo pomogne. Meni bome je.

Ovo sa zelenim čajem mi izgleda super solucija  :up: ... Vrbu sam morao maknuti jer mi je nitrate spuštala na ispod 5 ppm i prilično je usporavala rast ostalih biljki.

Hvala!  :zagrljaj:

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 03, 2011, 17:51:54 poslijepodne »

Ovo sa zelenim čajem mi izgleda super solucija  :up: ... Vrbu sam morao maknuti jer mi je nitrate spuštala na ispod 5 ppm i prilično je usporavala rast ostalih biljki.

Hvala!  :zagrljaj:

Ovo ti je suhi sastav većine sorti zelenog čaja:

Phenolic compounds: 30% including flavonols and flavonoids

Fiber: 26%

Proteins: 15%

Carbohydrates: 7% including cellulose, pectins, glucose, fructose, sucrose

Lipids: 7% linoleic and alpha linolenic acids

Minerals: 5%. Calcium, Magnesium, Copper, Zinc and many others

Amino acids: 4% including theanine, glutamic acid, valine, leucine

Caffeine: 3% including theobromine, theophylline

Pigments: 2% chlorophyll, carotenoids

Other: 1% including vitamins B, C, E and many others

Total compounds: > 700

Kao što vidiš- većinu ovog sastava ima mopani (polifenoli, pigmenti)- sve osim antioksidanata (vitamina npr.) i minerala. Ako ribicama daješ dodatno kakve vitamine u hranu, dok koristiš zeleni čaj, neće ti biti potrebni. Također ubrzava proces cikliranja zbog optimalne razine šećera koju anaerobne bakterije najviše vole.  ;)

Drago mi je da si odlučio za prirodno.  :up:

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #11 u: Siječanj 03, 2011, 21:32:11 poslijepodne »
Caffeine: 3% including theobromine, theophylline

Nije ni čudo što su ti ribice hiperaktivne  :D :D :D

...nego, ne vidim da se Kalij spominje u sastavu  -?

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 03, 2011, 21:44:44 poslijepodne »
Kure za ljepotu  :D :D :D

Mnoga svojstva zelenog čaja otkrili su Japanci koji danas listiće ove biljke koriste u spravljanju slastica, sladoleda, kupki, krema i losiona protiv bora kao i onih za zaštitu kože od sunca. Koriste ih i za paste za zube jer su zeleni listovi ove biljke bogati fluorom koji sprječava štetno djelovanje bakterija karijesa, a sadrži minerale - željezo kemijski element u ljudskom organizmu potreban za sintezu hemoglobina, mioglobina i mnogih enzima, kalij i bakar. Zeleni čaj ima višestruko djelovanje: odličan je za raspoloženje, protiv napuhanosti i prekomjerne težine, ali je i odlično osvježavajuće piće jer tein blaže stimulira mozak od kofeina. Osim toga sastojci listića potiču proizvodnju adrenalina, hormona koji pospješuje razgradnju masnoće u dubljim slojevima epiderme. Zbog toga što djeluje regenerirajuće na organizam, znanstvenici savjetuju da dnevno pijemo litru ovog čaja jer ubrzava rad metabolizma pa mršavimo na zdrav način.

Zahvaljujući efektima zelenog čaja ten nam postaje ljepši, zubi bjeliji, kosa sjajnija a nokti čvršći.

http://www.centar-zdravlja.net/clanci/izgled-i-ljepota/14/1143/zeleni-caj-izvor-ljepote/kure-za-ljepotu/2/

:D

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #13 u: Siječanj 03, 2011, 23:24:44 poslijepodne »
LOL

Morat ćemo organizirati izbor za Riblji Miss uskoro  :D

Offline Iris