Pitanje je duže vreme ostalo bez odgovora, pa evo bar mojeg mišljenja. Dascyllus sp. su aktivne, zanimljive ribe, karakterističnog ponašanja – a jeftine (u morskoj akvaristici je to doduše često znak da je potreban oprez!). Ove ribe kao da ne plivaju - već brzo kližu kroz vodu. Vrlo lako se održavaju u akvariju, a uz to i većina pripadnika roda spada u sitnije ribe. Prijatelj sa kojim sam davno i otpočeo bavljenje morskom akvaristikom je držao primerak D.aruanus-a tokom perioda od skoro deset godina u prilično nesofisticiranom sistemu! Ove ribe nisu ni nešto naročito opasne za beskičmenjake, posebno ne za sesilne. Međutim, postoji jedno veliiko ALI….! Isuviše su teritorijalne - jako povezane sa objektima u akvariju i ispoljavaju visok stepen agresivnosti prema drugim ribama. Pri polasku u “obračun oko teritorije” neretko ispuštaju i borbene pokliče (!!), koji se kao kliktanje sasvim dobro čuju u okolini akvarija! Među ribama iz ovog roda, moj je utisak, da upravo D.aruanus ima najgoru narav. Mada, imam malo neposrednog iskustva sa ovom vrstom - nisam je birao za akvarije. Držao sam neke druge ribe iz ovog roda.
Preporučujem da ribe iz ovog roda držite samo sa krupnijim ribama. Naravno, treba pri tome imati u vidu da ja nemam ni ličnog iskustva sa velikim sistemima – akvarijima zapremine tonu, dve ili više. A tu, razumljivo, važe pravila kompatibilnosti koja se u određenoj meri razlikuju od onih koja važe za “normalne” akvarije! ! Tako, smatram da ideja da se ove ribe kombinuju sa sitnijim klovnovima bilo koje vrste nije naročito dobra. Naravno, može to funkcionisati izvesno vreme, pod uslovom da su Dascyllus-i sasvim mladi - sića. Kasnije, manji klovnovi mogu duže vreme opstati samo u zaštiti anemone – takav je bar moj utisak. U svakom slučaju, ukoliko Vam previše ne smeta skoro neprekidna napetost između riba prisutnih u akvariju: jurnjava, svađe-rogušenje, bar povremeni ujedi – povrede, pokušajte sa Dascyllus-ima. Svakako, potrebno je pri tome posebno pažljivo posmatranje odnosa između prisutnih riba, kao i pripravnost za iznenadni lov u akvariju – ukoliko zaključite da je to neophodno! Što se tiče kombinacije više Dascyllus-a u akvariju, samo jedno neposredno iskusto imam. Radi se o scenama koje se lako ne zaboravljaju – događalo se to u akvariju već pomenutog starog drugara! Ubrzo nakon ubacivanja (istovremenog - u akvarij zapremine od oko 200 litara neto) dva primerka Dascyillus sp. su stala jedan naspram drugog na sred akvarija i otpočela tuču u kojoj su komadi peraja obe ribe leteli unaokolo! Nije bilo znakova da bilo koja od sukobljenih strana ima nameru da odstupi ni za pedalj, bez obzira na težinu povreda. Obračun smo, naravno, ubrzo prekinuli akcijom hvatanja i razdvajanja…Nije se radilo o primercima iste vrste, ali su ribe bile približne veličine. A i ovo drugo je loša situacija prilikom uklapanju agresivnih riba u akvariju. Poz