Kako kazem, nemam nikakvih podataka osim upozorenja sa americkih stranica i foruma, i ne vjerujem da to ikako mozes vidjeti golim okom (osim eventualno opcenito narusenog zdravstvenog stanja zivotinje).
Crvenouhe kornjace jesu iz uzgoja, ali sta mislis da je taj uzgoj u SAD-u u sterilnim akvarijskim uvjetima? Uzgajaju se u umjetnim barama tako da nikad ne mozes iskljuciti da nesto nose (zato je vazno uvijek prati ruke i paziti). Također, mali akvarijski puzici nametnici također dolaze u pet shopove sa biljem iz uzgojnih bara u Aziji. Ovo ocito nije siroko rasiren problem kako Marijan kaze i sanse su jako male da se ista dogodi, no dovoljno da mene zulja i brine 
Higijena je tu neupitna- jer me više strah da će mi vlas kose* upast u akvarij neg' da će mi metilj skočit za vrat'. Za razvojni ciklus metilja, potrebni su
barski puž (ima sad i jabučara po barama- ipak su i oni invazivna alohtona vrsta u Rvata)
i sisavac- a tuljana ne mislim držat' u akvariju, kao ni metilju biti domadarica/ najčešće navedena krava kao primjer u razvojnom ciklusu metilja.

stoga pretpostavljam da akvarijske životinje mogu biti samo nositelji.
Usto ne hranim kornjače kederima ni bezribama (Pseudorasbora parva) iz naših voda tak' da se njihovih
potvrđenih parazita ne bojim. Jedino slatkovodno sirovo meso je pastrva- za koju do sada nisam čula da nekaj nosi...
A metilja ima i na zelenoj salati i jabučni ocat nije dovoljno jak da to pobije u samo 3 min koliko je potrebno da se salata začini, pa mi do sada nije niš' bilo.
Ma Fićek, i ja bum počela apaurine piti...
*
(NAJprljaviji dio na ljudskom tijelu i kad je friško oprana- prljaviji od asfalta, kvaka i držača u tramvaju nakoj kaj se HPV-asti pijanac beskućnik držao za njih) Fuj, fuj, fuj... Opet će mi se vratiti neke fobije..