Srpanj 23, 2025, 20:38:28 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Puževi kao hrana  (Posjeta: 4827 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kija88

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Puževi kao hrana
« u: Srpanj 07, 2010, 23:12:54 poslijepodne »
Vidio sam da se kornjače mogu hranit i puževima i da su im navodno jako ukusne, pa me zanima postoji li točno vrsta
puževa kojom se mogu hraniti ili su neki možda otrovni ili njima neukusni?

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
Odg: Puževi kao hrana
« Odgovori #1 u: Srpanj 07, 2010, 23:25:14 poslijepodne »
Slatkovodni puzevi (jabucari, i ostali) ... vrlo dobra hrana za kornjace
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline kija88

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 08, 2010, 06:07:48 prijepodne »
A jel mogu i ovi puževi koji se nađu na livadama sa i bez kućice?

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 08, 2010, 06:56:20 prijepodne »
A jel mogu i ovi puževi koji se nađu na livadama sa i bez kućice?
Mogu. Goli puzevi su delikatessa za njih.

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #4 u: Srpanj 08, 2010, 15:18:51 poslijepodne »
i za mene su puževi delikatesa, kako na bi bilo za kornjače
;)
:AkTer:

Offline kija88

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 08, 2010, 15:35:06 poslijepodne »
Niš onda... idem u lov 8)
 nadam se da mi neće pobejeć  :D

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 08, 2010, 15:57:59 poslijepodne »
Niš onda... idem u lov 8)
 nadam se da mi neće pobejeć  :D
moraš potrefit kišno vrijeme,za ovo doba godine meni se recimo više isplati hvatati skakavce,već sam ih 2 ulovio.

Offline kija88

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 08, 2010, 17:02:19 poslijepodne »
i za mene su puževi delikatesa, kako na bi bilo za kornjače
;)

neznam baš da bi onog smeđeg golaća baš htio probat... baš je gadan :-[

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #8 u: Studeni 30, 2010, 21:57:30 poslijepodne »
Slatkovodni puzevi (jabucari, i ostali) ... vrlo dobra hrana za kornjace

Ova tema je neaktivna 120 dana- al' kaj s kornjačama koje samo GLEDAJU puževe i ne daju im kidnut' iz akvarija- moje neće ni pogledat niš' živo - ni glistu, ni golaća, niš' kaj mrda, i MORA biti klopa iz ruke (nemam nikakve potrebe za pincetom, nikada me nisu ugrizle)... Moje se čak ni ne prežderavaju, jednostavno neće više od veličine nokta a svaka ima 16 cm - debelo sam im smanjila meso- dobiju ficlek svaki 3. dan, al' grickalica imaju po akvariju - pofurene salate za ancije, pelete, rogolist, leću, i s većinom hrane su jako izbirljive...

dokaz:

On samo gleda, a jabučar se jadan diže na stopalo da kidne udesno...

Još je taj jabučar invalid- ima polomljenu kućicu, al' od transporta...

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 30, 2010, 22:13:18 poslijepodne »
i MORA biti klopa iz ruke
Odgovor si sama sebi dala. Tvoje kornjace su naviknute na takvu hranu kakvu im dajes, takodjer naviknute da ih hranis iz ruke.
Imaju stalno nesto jesti, tako da ih glad netjera da love.
Odraslim kornjacama nemozes od danas do sutra naviku (vrstu) hranjenja promjeniti.
Dok ih raznoliko hranis dobro im je. A puza pusti da uziva (na milost ili nemilost kornjaca).

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 30, 2010, 22:18:19 poslijepodne »
Ok, hvala Tito. Već mi je tu postalo neugodno pored tog kak' se svi po forumu hvale kak' im kornjače žderu žive ribe, golaće, prste... Već sam mislila da neš' ne valja sa mnom. Ili s njima. Ili oboje.  :D

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #11 u: Studeni 30, 2010, 22:38:18 poslijepodne »
Puzeve koji sluze kao hrana nije pametno drzati u istom akvariju sa kornjacama. Tada se puzevi imaju prilike hraniti sa kornjacinim izmetom koji moze sadrzati jajasca parazita (Metilji). Jajasca se u tijelu puza mogu razviti u potencijalno opasne parazite koje kasnije kornjaca pojede. Ovaj podatak se bas odnosi na Kinosternide kojima su puzevi veci dio prehrane. Nije bas previse poznato koliko je to rasireno u praksi, ali mislim da je bolje sprijecit nego lijecit. Ja svoju mosusnu redovito hranim sa puzevima iz uzgojnog akvarija i ne dopustam da zive u njenom akvaterariju (iako bas ne vjerujem da bi dugo opstali).
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 30, 2010, 22:45:01 poslijepodne »
Puzeve koji sluze kao hrana nije pametno drzati u istom akvariju sa kornjacama. Tada se puzevi imaju prilike hraniti sa kornjacinim izmetom koji moze sadrzati jajasca parazita (Metilji). Jajasca se u tijelu puza mogu razviti u potencijalno opasne parazite koje kasnije kornjaca pojede. Ovaj podatak se bas odnosi na Kinosternide kojima su puzevi veci dio prehrane. Nije bas previse poznato koliko je to rasireno u praksi, ali mislim da je bolje sprijecit nego lijecit. Ja svoju mosusnu redovito hranim sa puzevima iz uzgojnog akvarija i ne dopustam da zive u njenom akvaterariju (iako bas ne vjerujem da bi dugo opstali).
Filipe, u ovakvim uvjetima, (akvarijskim uzgojenim puzevima, to mozes zanemariti.
Na neke stvari previse precizno gledate. Moglo bi ovo, moglo bi ono...

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 30, 2010, 22:48:32 poslijepodne »

Al' mošusne je moguće prošvercati samo izvana, crvenouhe su ipak raširenije i ne uzimaju se više iz divljine, i ove porodice imaju potpuno drugačija staništa... Je li moguće da i Trachemysi nose metilje...? I botije se hrane puževima a mojima nije niš' za sada, usto su užasno osjetljive na promjenu kvalitete vode (gore su od pastrve) i bilokakve parazite jer nemaju ljuskice nego nježnu kožu... Mislim da bi se na njima prvo trebalo vidjeti. Ovi moji puževi su iz akvarija jednog dečka koji baš uzgaja puževe (uzgojeni jabučaro su baš ti žuti a ne oni divlji smeđi prugasti), i drži ih s ribicama, i nije bilo nikakvih problema.

Kako prepoznati metiljavost kod kornjače?
ili kod koje dr. osjetljive ribe? Pretpostavljam da inkubacija kod čovjeka traje dulje (i ciklus parazita)..?

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #14 u: Studeni 30, 2010, 23:24:57 poslijepodne »
Kako kazem, nemam nikakvih podataka osim upozorenja sa americkih stranica i foruma, i ne vjerujem da to ikako mozes vidjeti golim okom (osim eventualno opcenito narusenog zdravstvenog stanja zivotinje).
Crvenouhe kornjace jesu iz uzgoja, ali sta mislis da je taj uzgoj u SAD-u u sterilnim akvarijskim uvjetima? Uzgajaju se u umjetnim barama tako da nikad ne mozes iskljuciti da nesto nose (zato je vazno uvijek prati ruke i paziti). Također, mali akvarijski puzici nametnici također dolaze u pet shopove sa biljem iz uzgojnih bara u Aziji. Ovo ocito nije siroko rasiren problem kako Marijan kaze i sanse su jako male da se ista dogodi, no dovoljno da mene zulja i brine  :D
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 01, 2010, 00:14:15 prijepodne »
Kako kazem, nemam nikakvih podataka osim upozorenja sa americkih stranica i foruma, i ne vjerujem da to ikako mozes vidjeti golim okom (osim eventualno opcenito narusenog zdravstvenog stanja zivotinje).
Crvenouhe kornjace jesu iz uzgoja, ali sta mislis da je taj uzgoj u SAD-u u sterilnim akvarijskim uvjetima? Uzgajaju se u umjetnim barama tako da nikad ne mozes iskljuciti da nesto nose (zato je vazno uvijek prati ruke i paziti). Također, mali akvarijski puzici nametnici također dolaze u pet shopove sa biljem iz uzgojnih bara u Aziji. Ovo ocito nije siroko rasiren problem kako Marijan kaze i sanse su jako male da se ista dogodi, no dovoljno da mene zulja i brine  :D

Higijena je tu neupitna- jer me više strah da će mi vlas kose* upast u akvarij neg' da će mi metilj skočit za vrat'. Za razvojni ciklus metilja, potrebni su barski puž (ima sad i jabučara po barama- ipak su i oni invazivna alohtona vrsta u Rvata) i sisavac- a tuljana ne mislim držat' u akvariju, kao ni metilju biti domadarica/ najčešće navedena krava kao primjer u razvojnom ciklusu metilja.  :D stoga pretpostavljam da akvarijske životinje mogu biti samo nositelji.

Usto ne hranim kornjače kederima ni bezribama (Pseudorasbora parva) iz naših voda tak' da se njihovih potvrđenih parazita ne bojim. Jedino slatkovodno sirovo meso je pastrva- za koju do sada nisam čula da nekaj nosi...

A metilja ima i na zelenoj salati i jabučni ocat nije dovoljno jak da to pobije u samo 3 min koliko je potrebno da se salata začini, pa mi do sada nije niš' bilo.

Ma Fićek, i ja bum počela apaurine piti...

*(NAJprljaviji dio na ljudskom tijelu i kad je friško oprana- prljaviji od asfalta, kvaka i držača u tramvaju nakoj kaj se HPV-asti pijanac beskućnik držao za njih)

Fuj, fuj, fuj... Opet će mi se vratiti neke fobije..