kostica, ja perem filter stalno onako kako si postavio pitanje ... dakle cijeli filter, rastavljene dijelove s vremena na vrijeme cetkom operem pod tekucom vodom, skupi se ona sluzava masa, pogotovo radi lakseg rada onog propelercica; naravno, spuzvu iz filtera
nikada, samo malo vodom iz akvarija. i nemam problema, u stv. nema ni razloga da ih bude. eto, i heh

, ne trebas te dijelove susit radi straha od klora, on ce ti trenutno ishlapit/isparit (difuzija bla bla), to je zanemariva kolicina vode da bi klor u njoj bio duze od par sekundi..
kao sto je netko gore povise napisao, ove nase (korisne) bakterije naseljavaju sve povrsine u akvariju - dakle staklo, listove biljaka, pijesak, najvise ih ima naravno u dnu/pijesku ali kroz njega ne cirkulira bas voda, osim po povrsini pijeska..
kazu neki stari strucnjaci, a ja se slazem s njima

, da u starim starim akvarijima koji su dugo u funkciji, dobro zabiljenim i sa srazmjernim brojem riba u njima, filter vise i nije poterban, samo je neophodan protok vode (dakle pumpa) - bas zbog te naseljenosti tanka bakterijama..
a sto se tice drugog pitanja, imam tu iskustvo od prije sest mjeseci - mijenjao svo dno - pijesak iz 100-litarskog akvarija: sacuvao staru vodu i filter, stavio novi pijesak, zasadio bilje vratio vodu, filter i ribe. nikakvih posljedica nije bilo i cak nije bilo ni najezde algi. samo su ribice za svaki slucaj iza toga bile na dijeti jedno desetak dana, da manje prljaju vodu ..
eto, pozdrav

evo iskopo sam link
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=46641.msg510520#msg510520