Srpanj 23, 2025, 20:36:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: URADI SAM  (Posjeta: 2450 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ruggy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
URADI SAM
« u: Lipanj 02, 2005, 15:46:00 poslijepodne »

Tu na forumu ima puno različitih topica o raznim segmentima akvaristike, ali mi se čini kako bi bilo dobro da zajedno napravimo jedan univerzalan topic za one koji manje znaju (uključujući mene). Topic o tomu kako urediti akvarij, koje ribe staviti (na koju temperaturu, pH i ostalo) itd itd itd

Ja ću se potruditi da vaša razmišljanja skupim i kad sve bude gotovo, napišem pravim redoslijedom. Prvo i osnovno me zanima - želite li vi sudjelovati u tome ?

Dakle, ja bih "zdravo seljački" to sve pokušao objasniti. Bilo bi dobro da mi odmah kazete kako ovo nema smisla, ali ja jos nisam nasao niti jedan takav «presjek» akvarija, a svima bi nam dobro dosao. Danas cu navesti samo ono kaj mi trenutno padne na pamet. Podrazumijeva se da vi nastavite niz stvari potrebnih za akvarij – od kupovine nadalje…

1. Podloga

- koja je podloga najbolja na pojedine ribe ? Znamo da neke ribetine ne vole svijetlu podlogu, dok druge pak ne vole tamnu. Koje ribe staviti na koju podlogu ? Svi imamo različite vrste riba, pa oni kojima akvarij funkcionira dobro – nek' napisu kaj imaju i kakvu podlogu. Koja podloga (sljunak) je najbolja (proizvođač) ? Koliko debela mora biti podloga ?

2. Gnojivo

- Da li gnojivo stavljati u tabletama svakih mjesec dana ili je bolje ici na onu varijantu «red sljunka, red gnojiva, pa opet red sljunka ? Koje gnojivo je najbolje ?

3. Dodaci vodi

- Sto dodajete u vodu da biste smanjili teske metale ? Dodajete li jos nesto ? Sol ? Koje ribe podnose, a koje ne podnose sol ?

3. Biljke

- Koje su biljke najizdrzljivije ? Za Anubias svi znamo da je najbolji, ali sto je s drugim biljkama ? Gdje nabaviti onu mahovinu koja se onako lijepo prosiri po cijeloj podlozi ? Kako onda cistiti dno ? S cime ? Koliko cesto cistiti dno ?

4. Lijekovi

- koje lijekove koristite i u kojoj situaciji ? Koristite li nesto od prirodnih «lijekova» ?

5. Ukrasi za akvarij

- koje su prednosti a koje su mane dvoraca, mostova i ostalih ukrasa ? Zasto neke ribe ne podnose drvo u vodi ? Zasto stavljati kamen ? Zbog tvrdoce. Da li postoji jos neki razlog ?

6. Kisik

- postoji li neko pravilo koliko kisika ide na odredjenu velicinu akvarija ? Koju pumpu koristite ? Koja je najbolja ?

7. Dodatak CO2

- Zasto uopce dodajemo CO2 ? Kojim ribama to odgovara, a kojima ne ?

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
URADI SAM
« Odgovori #1 u: Lipanj 02, 2005, 16:07:00 poslijepodne »
Ma joj treba napravit nešto FAQova i ot je to, na dobrom si putu...

Ja sam rekao da ču napravit par al ono... nikad niš od mene

Offline zare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
URADI SAM
« Odgovori #2 u: Lipanj 02, 2005, 16:14:00 poslijepodne »

Mislim da ti to nema smisla jer ces za vecinu stvari dobiti hrpu informacija koje su skroz individualne za svakog akvaristu i na kraju ces imati hrpu podataka koji ce te samo zbuniti.

Mislim da je ovaj forum nepresusiv izvor informacija i samo moras citat sto drugi pisu i upijat znanje.

Stvarno mislim da nije bilo teme koja nije obradena.

Dobra je to ideja ali mislim da nece ic glatko kako si ti to zamislio!!!

Drzim fige da upali!!

Zagreb/Glavni kolodvor
Tko se mača lača lakukaracha. :)

Offline lula

• Punopravni član
URADI SAM
« Odgovori #3 u: Lipanj 02, 2005, 19:57:00 poslijepodne »
Tako je. Svako uči po svojim shemema. Ja npr. imam 3 akvarija i nezahtjevno bilje pa rastu i u običnom šljunku i bez gnojiva i dodavanja co2. Pošto ne hranim previše ribice puževa nikada nisam imao previše a mislim da dobro dođu jer nikada nisam imao one grde alge po staklu. Bez puno kemije i stresa nečeš imati bolesne ribe.
Varaždin / Hrvatska

Offline zoky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
URADI SAM
« Odgovori #4 u: Lipanj 02, 2005, 22:27:00 poslijepodne »
odlican prijedlog samo da zaživi ... mozda malo poticaja administratorima i mozda nesto takovoga osvane
Sve što sastaviš raspadne se prije ili kasnije.

Offline ruggy

• Punopravni član
  • **
URADI SAM
« Odgovori #5 u: Lipanj 03, 2005, 11:55:00 prijepodne »
Je, pa da bi zaživio, već ste odavno trebali odgovoriti bar na neka pitanja koja sam postavio

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
URADI SAM
« Odgovori #6 u: Lipanj 05, 2005, 12:23:00 poslijepodne »
moram reći da je već bilo sličnih ideja s naše strane, ali uvijek
stanemo na - nedostatku vremena da profiltriramo stare poruke- jer
novih ima toliko da ni njih ne stignemo srediti..

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
URADI SAM
« Odgovori #7 u: Lipanj 05, 2005, 16:58:00 poslijepodne »
To nije moguce kvaliteteno napraviti i to iz nekoliko razloga, jedan od njih bi bio taj sto stvatko ima svoja iskustva pa tako is voju verziju sto svakao napraviti a sto nikakao ne raditi, a broj dva bi bio taj da u akvaristici nema univerzalnih pravila pa ih nema misla niti praviti.
Takve Slicne FAQ-ove je moguce naci u razno raznim knjigama i upravo zbog takvih FAQ-ova te iste knjige niakad ne dobiju preveliku ocijenu jer ih svatko drugi popljuje buduci da mu iskustva govore drugacije.

Podsjeca me na ono Koka ili Jaje...

Offline valentina

• Punopravni član
  • **
URADI SAM
« Odgovori #8 u: Lipanj 06, 2005, 10:53:00 prijepodne »

Kad neće nitko onda moram ja...

Ribe su kao odsjaj Sunca u moru...

Offline valentina

• Punopravni član
  • **
URADI SAM
« Odgovori #9 u: Lipanj 06, 2005, 11:01:00 prijepodne »

AKVARIJ

Tijekom mnogo godina bili su dostupni jedino akvariji u metalnom okviru,ali sad su ih zamijenili posve stakleni ili akrilni.Plastični spremnici dobri za leglo ribljih jajašaca i držanje istih nekoliko dana,ali ih je lako ogrepsti i oštetiti.Pri kupovanja akvarija,odlučite kamo ga želite smjestiti,a to će definirati veličinu.Što veći,to bolji.Lakše je održavati kvalitetu veće količine vode.Ako dođe do bolesti,problem će brzo postati dominantan u malenoj količini vode,dok je u većem području to tek manji problem jer ćete opaziti kako se širi i ranije ga tretirati.

Offline valentina

• Punopravni član
  • **
URADI SAM
« Odgovori #10 u: Lipanj 06, 2005, 11:08:00 prijepodne »

KAMO SMJESTITI AKVARIJ

Pokušajte naći svjetlo mjesto koje nije izravno na jarkom suncu.Mnogo prirodnog svjetla stvara visoke razine rasta algi gotovo na svim površinama,uključujući biljke i šljunak.Osim ako nemate mnogo riba koje jedu alge,morat ćete neprestano čistiti.Akvarij nemojte stavljati u vema mračan kut jer ćete jedva moći vidjeti što je unutra.Ako akvarij kanite ugraditi u zid,pazite da vam ostane dovoljno prostora za redovito održavanje.Nemojte ga staviti blizu radijatora jer će dolaziti do promjena u temperaturi.

Offline Moris Popovic

• Punopravni član
    • http://www.2advanced.com
URADI SAM
« Odgovori #11 u: Lipanj 06, 2005, 11:11:00 prijepodne »
Ovako, ja već godimama kupujem časopis u italiji "Il mio aquario" pa bih vam drage volje skenirao neke stranice koje su rađene na ovu temu, naimeoni akvarije obrađuju na takav način npr: "aquario oladese" tj. Holandski akvarij, oni za takav akvaij opišu sve tj. od podloge, biljka, riba, kemikalija, filtera.. tako i za sve vrste akvarija, "aquario per pirana", aquario per i diskus, malawi aquario, aquario amasonico (sud, center,nord)tj. akvarij amazone posebno obrađena 3 djela sjevr, jug, centar, aquario asiatico, aquario japonesse itd. Također mjesečnou sredini novina stavljaju monografiju neke ribe ili biljke, koju iščupaš iz novina te sakupljaš mjesečnoi ukoričiš kad ti oni uz časopis izdaju fascikl tj. korice za nonografiju biljka, riba, i skupova akvarija... ovo je super i prvom prilikom vam skeniram da vidite kako to izgleda..p.s. imammnogo knjiga na talijanskom jeziku npr."riproduzione dei pesci d' aqua dolce"- razmnožavanje slatkovodnih riba, pa ako netko zna talijanski neka kaže, panajvjerovatnije ću skenirat cijelu knjigu i prebaciti je u adobe PDF da je možete dowanloadirati..
TORINO/ITALIJA
Svaki auto je lijep ali Ferrari je Ferrari

Offline valentina

• Punopravni član
  • **
URADI SAM
« Odgovori #12 u: Lipanj 06, 2005, 11:12:00 prijepodne »

DIZAJN

Akvariji se danas mogu nabaviti u svim oblicima i veličinama,a dizajn ograničava jedino vaša mašta.Možete kupiti samo spremnik za akvarij i staviti ga na postolje,ili možete kupiti u kompletu s ormarićem;proizvode se u mnogo različitih boja,a jedna bi se trebala uklopiti u vaš dom.Akvarij će biti komad namještaja u vašem domu,pa nemojte žurit prilikom odlučivanja i potražite ono što će vam se doista sviđati.

Offline Moris Popovic

• Punopravni član
URADI SAM
« Odgovori #13 u: Lipanj 06, 2005, 11:15:00 prijepodne »
p.p.s ako je netko od vas studirao talijanski mogao bi i prevesti knjigu, nije teška, čak bi i ja to mogao ali mi se neda surfat po rječnicima jer znam talijanski pa lako počitam i razumijem.. ako nekome treba neko poglavlje, tj neka riba, prevesti ću mu te stranice..
TORINO/ITALIJA

Offline valentina

• Punopravni član
  • **
URADI SAM
« Odgovori #14 u: Lipanj 06, 2005, 11:28:00 prijepodne »

POSTAVLJANJE AKVARIJA

Prije nego postavite akvarij na predviđeno mjesto,odlučite kakav ćete šljunak i kamenje koristiti.Šljunak može biti obojen,mineralan,kvarcni i obli.Obli je šljunak najbolji jer dopušta protjecanje mnogo vode radi filtriranja,nema oštrih rubova pa ribe neće oštetiti usta dok se hrane,i veličinom je sličan šljunku nad kojim ribe plivaju u divljini.Šljunak temeljito operite prije stavljanja u akvarij kako biste s riješili prašine.Uz pomoć "testa octom" provjerite je li kamenje prikladno.Ako nekoliko kapi octa stavite na kamen i pojave se mjehurići,nemojte ga stavljati u akvarij.Ukoliko se samo otkotrljaju sa kamena bez ikakve reakcije,dobro operite kamen i stavite ga u akvarij.Grubo skicirajte plan rasporeda biljaka i ukrasa u akvariju.Ako kanite na stražnji dio akvarija staviti sliku akvarijske pozadine,učinite to sada jer ga nećete moći micati kada bude pun..Provjerite je li postolje ili ormarić dovoljno čvrsto,a zatim na nj stavite 13mm. debelu ploču stiropora,odrezanog točno u veličini osnove akvarija.Oprezno podignite akvarij i spustite ga na tako pripremljenu ploču.Pritom neka vam uvijek netko pomaže da se ne biste ozljedili.

Offline valentina

• Punopravni član
  • **
URADI SAM
« Odgovori #15 u: Lipanj 06, 2005, 11:30:00 prijepodne »
Pa ako te baš zanima-ja prepisujem iz knjige i ovo znanje iz knjige dajem drugima mogućnost da pročitaju!!

Offline Moris Popovic

• Punopravni član
URADI SAM
« Odgovori #16 u: Lipanj 06, 2005, 11:37:00 prijepodne »

Slažem se s tobom Valentina, ali ja imam hrpetinu literature, knjiga i časopisa na talijankom jeziku, i već godinu dana prevodim jednu zanimljivu knjigu (vidi stare postove pod literatura), pa šta da im dam kad neznam da li znaju čitati talijanski i šta ih interesira!!! svejedno cjenim tvoj trud..
TORINO/ITALIJA

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
URADI SAM
« Odgovori #17 u: Lipanj 07, 2005, 00:30:00 prijepodne »
Valentina iz koje knjige prepisujes i koje godine je pisana ?
Oh sto te volim joj