Kolovoz 14, 2025, 01:00:38 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Slaganje podloge  (Posjeta: 2241 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Rhiannon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
Slaganje podloge
« u: Rujan 25, 2010, 20:36:52 poslijepodne »
Odlučila sam nanovo sastaviti podlogu u svom akvariju.
Akvarij star 3 i pol godina. 260l vision Juwel. Mijenjala bih cijelu podlogu.
Posjedujem ovaj materijal -  Nitrate Minus Pearls - iskoristila bih pola pakiraanja od 60grama po samom dnu
                                     -    JBL - ProFlora Start 200
                                     -  substrat od 3kg od hobby
                                     - Humus od Prodac-a 500g
                                     - AquaBasicplus 2,5l od JBL
                                    Pretpostavljam da sve ove komponente mogu pomiješati i staviti na dno kao 1. podlogu.
                                     - vulcanit hobby 3kg (ne znam da li ga treba oprati prije nanošenja? )
                                     - Aqualit od hobby-a 3kg ( ne znam kojim redom slaganja ide vulkanit i aqualit?)
                                     - Aquarium soil 15kg dark 1-3mm
                                     - aquuarium gravel - cnri quarc pijesak 2,5kg
Zanima me točno kojim redom slagati?
Treba li nešto izbaciti ili dodati?
Iz stare postave akvarija da li je preporučljivo šta iskoristiti iz podloge? Imala sam par kila zemlje , kvarcni običan pijesak i na tome vulkanit pomiješan s običnim šljunkom.
Koliko vremena bih trebala čekati za nadopuniti ribe , jer ne mislim čistiti filter?                                     

Offline igorkljajic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Odg: Slaganje podloge
« Odgovori #1 u: Rujan 25, 2010, 20:54:10 poslijepodne »
Puno toga planiraš staviti.....kakvu god podlogu staviš ona ti je za kratko vrijeme dok ima hranjivih vrijednosti, pitanje kakve ćeš biljke imati, koliko su zahtijevne i da li se hrane više preko listova ili korijena......da li imaš co2 ?
Ja sam isto u slaganju podloge i dobio sam savjet da ne stavljam nikakvu podlogu nego da stavim hranjive kugle ispod korijena a imam i co2 a neću imati neke zahtijevne biljke pa će mi biti to dovoljno....
podloga je skupa a kratkotrajna......ovisi da li imaš šta od podloge ili moraš kupiti, a nije jeftino......razmisli.....

Offline Rhiannon

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 26, 2010, 09:11:38 prijepodne »
Imam co2 koji mi u zadnje vrijeme i nije bio u upotrebi.
Umjesto co2 upotrebljavala sam easycarbo i gnojila s profito. Činilo mi se da za moje biljke je to bilo dovoljno.
Od biljaka s korjenom imam 2 vrste većih echinodura, echinodur tenelus(izvinjavam se na greškamau krivom pisanju),
par vrsta cryptocorna, 2 lotusa. Druge biljke koje imam ne zahtjevaju gnojenje od podloge. To su paprat, higropholije , anubiuse, ....

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Rujan 26, 2010, 09:50:08 prijepodne »
Zašto bi stavljala Nitrate Minus Pearls, dok drugi zabadaju kojekakve hranjive štapiće u podlogu?
I ja baš razmatram tu problematiku (mislim staviti crni Seacehem fluorite), volio bih da napišeš čiji je taj Aquarium soil i gdje si ga nabavila, neki link?

Offline igorkljajic

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 26, 2010, 09:51:07 prijepodne »
sve je to upitno da li treba sad nekakva specijalna podloga, sobzirom na biljke bolje pare potrošiti u nešto drugo.......možda samo vulkanit ako ti je šljunak ili pijesak presitan i nastaviti kao do sada....

Offline Rhiannon

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 26, 2010, 10:46:08 prijepodne »
Podloga je kupljena. Mislila sam pitati savjete kojim redom sastaviti sve te kombinacije.
Nitrate minus pearls se stavlja da oduzima nitrare.
Mislila sam u zemlju nadopuniti gnojivo u biljkama, a naročito kod onih biljaka koje se hrane preko podloge.
Vulkanit je dosta sitan. Mislila sam ga pomiješati s zemljom?!?
Aquaruim soil sam nabavila u P.. centru i nije puno koštao. 10kg= 44kn.

Offline igorkljajic

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 26, 2010, 11:14:44 prijepodne »
a pomiješaj zemlju i te hranjive sastijke, na to stavi vulkanit i na to završni pijesak ili šljunak....bitno je da korijenje može doći do hranjive podloge kroz vulkanit a onda ce se ukorijeniti u toj hranjivoj podlozi....

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #8 u: Rujan 26, 2010, 12:36:18 poslijepodne »

Nitrate minus pearls se stavlja da oduzima nitrare.
Pa naravno ali nemoj ih oduzimati iz podloge. Vjerovatnije je da ćeš ih čak morati dodavati u vodu. Nitrati su hrana za biljke a štetni za ribe, pa zašto bi ih oduzimala s mjesta gdje ih samo biljke koriste? Osim toga to sigurno ima samo privremeni efekt a podloga bi trebala trajati malo dulje.
Citat:
Aquaruim soil sam nabavila u P.. centru i nije puno koštao. 10kg= 44kn.
Hvala pogledat ću.

Offline Rhiannon

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 26, 2010, 13:39:50 poslijepodne »
Pročitala sam par puta članak podloga u akvariju. Čak sam ga i isprintala.
U tom članku se navodi štaa je šta, ali nigdje ne piše kojim redom se slaže, koliko čega u centimetrima, ....
osobne preporuke za određenu podlogu, pozitivne i negativne strane određene podloge..

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #10 u: Rujan 26, 2010, 13:54:23 poslijepodne »
Iz članka:
Citat:
Ukoliko ga koristite u akvariju, preporuča se da ispod njega ide neka vrsta hranjivog supstrata, a šljunak potom dolazi kao gornji sloj. Sloj šljunka iznad hranjive podloge bi trebao iznositi najmanje 2-3cm.
Citat:
Nakon što je zemlja odstajala, stavljamo je u akvarij. Sloj zemlje koji se stavlja trebao bi iznositi oko 3-5 cm,

Supstrat ili vulkanit ispod , oko 4 cm  a  šljunak iznad , oko 3 cm.
Možeš i zemlju stavljat , prvo ju namakat , ali pazit kod presađivanja ,  stavit zemlju u ženske čarape , stavit mrežu za komarce između zemlje i šljunka itd..
Ako imaš zemlju onda  ne moraš toliko gnojit vodu bla,bla...

Ovisi kakav setup želiš , ako ne želiš gnojit i presađivat često onda zemlju stavi...

Nemoj samo one gluposti za uklanjanje nitrata stavljet

Offline Rhiannon

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 26, 2010, 15:29:32 poslijepodne »
Hvala ti puno na savjetima.
Mislila sam napraviti nekakav prirodan akvarij s biljkama koje mi dođu pod ruku.
Ribe dvodihalice i možda jato razbora. Znači treba mi dobro ubiljeni akvarij, jer se sve one vole skrivati.
Molim te još jedno pitanje : ako se zemlja stavi u najlon čarapu kako će korijenje u nju prodirati.
Za najlon čarapu sam čula za terase, a i za njih mi nije jasno kako se biljke ukorjenjavaju?