Kolovoz 21, 2025, 05:07:56 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Trebam savjet/misljenje oko izrade paludarija/akvarija za kornjacu  (Posjeta: 1037 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nenchiTIS

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Trebam savjet/misljenje oko izrade paludarija/akvarija za kornjacu
« u: Rujan 02, 2010, 14:17:10 poslijepodne »
Friend me zamolio da mu pomognem oko osmisljavanje i izrade paludarija za crvenouhu kornjacu.
Kornjacica je prerasla dosadasnju nastambu (plasticni lavor-krletak s kojom ju je kupio), pa je odlucio investirati vremena i novaca u svrhu poboljsanja kvalitete zivota svog ljubimca.
Citava ideja mi se cini kao jedno dobro novo iskustvu gdje samo mogu nauciti nesto novo, usrecit ce jednu zivotinjicu i njene vlasnike, a i dobra je tema za razmjenu misljenje i iskustava na ovom forumu, tako da sam se bez dvoumljenja odlucio upustiti u to.
Kako nemam ama bas nikakvih iskustava s kornjacama, ravnao sam se po vlastitim akvaristickim znanjima i iskustvima.
Kao sto se vidi na slici to bi bio akvarij do pola napunjen vodom; dimenzija 70x50x50, a nivo vode bi bio do nekih 25-30cm (od dna naravno).

E sad, znam da su kornjace veliki prljavci pa nisam siguran bi li joj ovako zamisljen pregradni filter (15x30x50) bio dovoljne zapremine za nekakvo prihvatljivo odrzavanje kvalitete vode?
Filter bi bio ova skatulica na desnoj strani, a ujedno bi njegov poklopac trebao posluziti kao kopneni dio kornajcinog habitata.
Osim toga, kako nemam bas iskustva sa pregradnim filterima (pogotovo ne ovako specificnim) molio bih misljenje/odgovor/iskustvo za slijedeca pitanja:
-gdje i kako na njemu smjestiti usis?
-kako i u koliko komora organizirati filterski materijal?
-kolikog bi protoka trebala biti pumpa koja bi pogonila vodu kroz filter?
-kolika bi trebala biti optimalna visina filtera u odnosu na nivo vode?
-kako najbolje rijesiti izlaz iz filtera?
-da li bi mozda bolje rjesenje bio preljevni filter gdje bi se voda iz filtera vracala u obliku slapica ispod ove ukosene rampe?

Hvala unaprijed na svakom dobronamjernom odgovoru

p.s. - ispricavam se ako sam upit stavio u krivi podforum

Pozdrav

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: Trebam savjet/misljenje oko izrade paludarija/akvarija za kornjacu
« Odgovori #1 u: Rujan 02, 2010, 18:22:20 poslijepodne »
Pozdrav,

savjetujem ti da za pocetak proucite ove clanke, tu sam pisao o dosta cestim nejasnocama koje vlasnici imaju kod slaganja smjestaja: Smjestaj za vodene kornjace
Kornjaca ce relativno brzo prerasti smjestaj 70*50*50 cm. Jos ako planirate box filter (kojeg bas ne preporucam) on ce dodatno smanjiti prostor za plivanje. Kornjacama je najvaznije da imaju duzinu za plivanje, a 55 cm duzine je malo, jedva za kornjacu starosti 2 godine. Ako tvoj prijatelj misli napraviti postenu investiciju koja ce mu trajati sljedecih 20-30 godina koliko kornjaca moze zivjeti onda treba akvarij duzine 150 cm, oko 300-400 litara. Jer ce inace kornjaci za par godina opet trebati novi smjestaj, a ako svakih 2 godine kupuje novi sukladno sa rastom potrositi ce puno vise novaca nego da je odmah kupio posten smjestaj.

Sto se tice box filtera, moze ispasti odlicno, a moze ispasti katastrofa, ovisi kako ga osmislis. Filter se treba moci lako cistiti i odrzavati, ako su svi mediji samo nabacani unutra bez pregrada i vrecica/mrezica jako je tesko odrzavati tako nesto i voda moze prolaziti između medija pa nemas bas dobru filtraciju. Ako nemate nekog poznatog staklara rezanje stakla i busenje rupa u njemu ce vam biti skuplje nego da kupite gotov tvornicki filter koji ce sugurno raditi kako spada. Dobro razmislite o isplativosti.
Usisni otvori se obicno rade pri dnu filtera. Ti otvori ne smiju biti mali (tipa oni okrugli ventilacijski otvori za kupaonska vrata) jer ce se brzo zacepiti. Najbolje je od mrezice za komarce i staklenih preckica sam sloziti otvor. Iza otvora ne smiju odmah doci mediji, nego treba jedna manja prazna komora inace ce se brzo zacepiti.
Sto vise komora se napravi to bolje. U prvu je najbolje staviti keramicke prstene za grubu mehanicku filtraciju. Nakon toga u drugu komoru malo sitniji bioloski mediji poput kuglica od sintetickog stakla, bioballs ili biofibres. A u trecu fina mehanicka filtracija pomocu spuzvi, vate, a mogu se stavljati i kemijski mediji (ugljen, zeolith).  U zadnju komoru ide pumpa do 1000 l/h protoka.
Visina filtera definira visinu vode u akvariju, tako da se iskljucivo radi po tome. Ako ne promjenite plan za ovaj akvarij bi 30 cm bilo ok (za odraslu kornjacu preporuca se barem 40 cm dubine za plivanje), ali morate racunati da odrasloj kornjaci 20 cm nije nikakva prepreka i mogla bi bjezati iz akvarija. Također minimalna udaljenost kopna od UVA-UVB neonke treba biti 30 cm. Iz tog razloga je pametnije raditi akvarij koji se puni do vrha, a gore se stavlja terarijski/visoki poklopac (pogledajte u clanku akvaterariji).
Izlaz iz takvog filtera najbolje pri povrsini vode da je mreska, sto dalje od usisa.
Slapic bi bio bolji u smislu obogacenja vode kisikom za bolji rad bioloske filtracije, ali izvedba je kompliciranija od same cijevi kroz pregradu filtera i bucnija (ne bi bilo ugodno ako netko spava u toj sobi).
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 02, 2010, 22:49:47 poslijepodne »
hm da, sve sto kazes o adekvatnosti smjestaja kornjaca stoji 100%, ali jedva se je friend i na ovo dao nagovoriti.
Mislim, kornjaca je sad u zaista nehumanaim uvjetima - nisam siguran ima li u ovom lavoru u kojem sad zivi i 5 litara vode, tak da bu joj ovo ko ocean.
Salu na stranu, al na zalost covjek jednostavno nema mjesta za ista veceg od ovoga (70x50x50)....i koliko god kornajca narasla, jednostavno nema gdje staviti joj vecu nastambu; osim da eventuano kupi veci stan.

Sto se izrade tice, kontaktirali smo "na ovom forumu dobro poznatog proizvodjaca akvarija po mjeri" i friendu je njihova ponuda financijski prihvatljiva.
Nagovarao sam ga i na vanjski kanisterski filter, ali to mu je cjenom neprihvatljiva varijanta, tako da ce biti unutrasnji box fileter kao na slici. Tim vise sto cu ga za pocetak ja pogurat donacijom u vidu filterskog materijala i pumpe.
Kako ce akvarij i filter izraditi profesionalac, nadam se da ce bit ok.
Jedino mi je receni profesionalac rekao da je svejedno da li filter ima pregrade ili ne, ali ako sam dobro skonto predlazes varijantu s komorama kao bolje rjesenje? Ako da, onda cu (cemo) inzistirati na ugradnji istih.
Mislis li da bi mozda bilo dobro da stavimo 4 pregrade, gdje bi prva bila uza od ostalih, ali bez filter materijala i sa mrezicom za usis po cijeloj visini?
U toj varijanti, u slijedece 3 poslozili bi redom filterski materijal, a u zadnju stavili pumpu.
Omjer sirine pregadi bio bi 5:10:10:10:15.
Pristup unutrasnjosti filtera zamislio sam preko poklopca/ kopna koji bi se po potrebi cijeli vadio van i tako nesmetano, s gornje strane, cistilo/mjenjalo filterski materijal.
Jeli to ok?

Kako bilo, nesto cemo vec skemijat, a u konacnici korniju bude sigurno bolje nego sto mu je sad.

Hvala na savjetima i na linku koji sam proslijedio friendu, pa neka ga on kao vlasnik kornjaceprouci i dodatno se educira....moje podrucje interesa su ipak ribeki, koze i dobro ubiljeni akvariji.

Pozdrav i thx, jos jednom

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Rujan 05, 2010, 23:22:24 poslijepodne »
Razumijem, dosta ljudi cinjenica sto pogresno drze kornjace bas ne smeta i uvijek nađu neki izgovor. I u najmanjem stanu se obicno moze naci prostor za tako nesto. Napravi se razmjestaj, ormar se moze zamjeniti stalazom koja drzi akvarij i stvari iz tog ormara, krevet se moze podici pa ispod napraviti akvarij, moze se smjestiti ispod radnog stola itd. Tako da nije nemoguce, mozda neprakticno. Ali ako si covjeka morao nagovarati na ovo mozda je cak i bolje da ovo niti ne spominjes da u potpunosti ne odustane.

Ja bi savjetovao par promjena u dizajnu, ali ako sam dobro shvatio vi biste sve dali izraditi kod tog covjeka i sto je dizajn bolji i kompliciraniji to ce akvaij biti skuplji. Ovakav box filter je po meni pre velik i oduzeo bi previse prostora za plivanje kojeg niti ovako nema. Taj profi koji radi akvarij zna sve pravilno zalijepiti, ali ocito ne koristi svoje akvaterarije za drzanje kornjaca. On vjerovatno misli sav taj prostor napuniti akvarijskom vatom tako da mu je skroz svejedno koliko komora ima. Ali ako hocete postenu filtraciju vata ne moze biti glavni i jedini medij. Kako bi kornjaca imala barem tih 70 cm za kretanje filter bi trebalo smjestiti uzduz prednje ili zadnje stranice akvarija (me mora bizi po cijeloj duzini).
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 06, 2010, 14:13:04 poslijepodne »
Razumijem, dosta ljudi cinjenica sto pogresno drze kornjace bas ne smeta i uvijek nađu neki izgovor. I u najmanjem stanu se obicno moze naci prostor za tako nesto. Napravi se razmjestaj, ormar se moze zamjeniti stalazom koja drzi akvarij i stvari iz tog ormara, krevet se moze podici pa ispod napraviti akvarij, moze se smjestiti ispod radnog stola itd. Tako da nije nemoguce, mozda neprakticno. Ali ako si covjeka morao nagovarati na ovo mozda je cak i bolje da ovo niti ne spominjes da u potpunosti ne odustane.

Ja bi savjetovao par promjena u dizajnu, ali ako sam dobro shvatio vi biste sve dali izraditi kod tog covjeka i sto je dizajn bolji i kompliciraniji to ce akvaij biti skuplji. Ovakav box filter je po meni pre velik i oduzeo bi previse prostora za plivanje kojeg niti ovako nema. Taj profi koji radi akvarij zna sve pravilno zalijepiti, ali ocito ne koristi svoje akvaterarije za drzanje kornjaca. On vjerovatno misli sav taj prostor napuniti akvarijskom vatom tako da mu je skroz svejedno koliko komora ima. Ali ako hocete postenu filtraciju vata ne moze biti glavni i jedini medij. Kako bi kornjaca imala barem tih 70 cm za kretanje filter bi trebalo smjestiti uzduz prednje ili zadnje stranice akvarija (me mora bizi po cijeloj duzini).

A znam sve, al eto ja sretan da se friend odlucio i u ovo investirati.
Mozda bi se stan i dao bolje organizirati, ali ima dvoje male djece koja harce po svuda. Tak da je ovo maximum maximuma koliki akvaterarij moze smjestiti, a da je rizik od djecjeg nestasluka sveden na minimu.
Sto se filtera tice, sad je malo kasno jer je stvar narucena i sutra ce bit gotova. Sad se i meni cini da smo filter trebali stavit uz zadnju stjenku, ali sta je tu je.
Nisam siguran, sta sam na kraju dogovorio oko pregrada, ali ako ih ne bude, slozit cu ja nesto od plasticnih mrezica, pa popunit redom keramikom, vatom i spuzvom/aktivnim ugljenom.

To sto kazes da ljudi drze kornjace ( in samo kornjace) u neadekvatnim uvjetima, je apsolutno istina....ali ako je jedina alternativa ovakovom akvaterariju, mogucnost da se kornjaca do kraja zivota pati u lavoru, ili pak da ju se samo frkne u nekakvu baru ili jezerce, ja sam sretan i sa ovim polovicnim rjesenjem.

Thx jos jednom
Pozz

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 08, 2010, 11:47:12 prijepodne »
Eto, akvaterarij je gotov i stigao je jucer do frienda....za vikend planiramo uredjivanje i stavljanje u pogon (prema naputcima sa linka, naravno).

Evo u prilog stavljam sliku samog box filtera, pa bih te zamolio, ako nije problem, da mi das kakav savjet/misljenje kako i kojim redom da poslozim filter materijal u ovako slozene komore.

Thx