Nakon oko 2 mjeseca postavljanja akvarija, na Velikom granitnom kamenju se pojavljuje Diatoma...
Zanimljivo je da se hvata samo na neko od prisutnog kamenja iste vrste (razlomljen kamen na dva djela: jedan kamen ima algu a drugi nema)

Srečom pa ne predstavlja veči problem, ne napreduje brzo (skoro pa da stagnira) i skida se bez problema sa četkicom za zube... no, iritantno u svakom slučaju

Temperatura vode 25-27
Osvjetljenje 0.85 W / 1l visina svjetla od podloge oko 35 cm (boja: sylvania grolux + bijela Osram 640)
Protok na granici da ne čupa biljke
CO2 DIY (drop checker označava zelenu optimalnu vrijednost)
Bogata podloga i stalno čeprkam nešto
Kvarcni pijesak 1-2 mm kao prekrivač podloge
Promjena vode jako česta (svaka 3 dana barem 20%)
Gnojenje mikroelementima + Fe (nutrafin) 1/8 preporučene doze svaki drugi dan (gusto zasađeni tank)
Bilje ne pokazuje nikakav nedostatak nutijenata osim rogolista prvi mjesec tokom cikliranja di je pokazivao ljubičaste vrhove i opću slabu strukturu biljke (dodavanje minimalne doze mikroelemenata i početno sazrijevanje podloge je riješilo problem)
===================================
Dodao sam par malih sijamaca i kozice u taj tank, ali još je pre rano reći dali pomaže (tek sam ih jučer ubacio)
-Ako neko zna što potiče razvoj Diatome ili kako je se riješiti...za sada sam od Ibaneza u jednom postu pročitao da NH4 (čeprkanje po podlozi) može biti jedan uzročnik
na nekoj drugoj stranici sam našao da bazični Ph (7) isto zna dovesti do pojave dijatome
često se i silikati u vodi spominju kao uzročnik
...itd
za sada bi moj slučaj povezao sa porastom NH4, mada ga tester ne pokazuje i fauna se ne ponaša u skladu sa porastom NH4, no možda se radi samo o malim skokovima kod prčkanja po podlozi, pre sitno i kratko da bi ga ribe registrirale radi učestalih promjena vode ali možda dovoljno za algu...
Izravna iskustva sa tom algom bi dobro došla

Unaprijed hvala!