Srpanj 31, 2025, 01:45:41 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Dijatoma: smeđa alga  (Posjeta: 1406 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gstaraz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
Dijatoma: smeđa alga
« u: Rujan 29, 2010, 19:36:56 poslijepodne »
Nakon oko 2 mjeseca postavljanja akvarija, na Velikom granitnom kamenju se pojavljuje Diatoma...

Zanimljivo je da se hvata samo na neko od prisutnog kamenja iste vrste (razlomljen kamen na dva djela: jedan kamen ima algu a drugi nema)  :question:

Srečom pa ne predstavlja veči problem, ne napreduje brzo (skoro pa da stagnira) i skida se bez problema sa četkicom za zube... no, iritantno u svakom slučaju  :roll:

Ph vode varira od 6.6 do 6.9
Kh= 4-6
Gh=14
Temperatura vode 25-27
Osvjetljenje 0.85 W / 1l  visina svjetla od podloge oko 35 cm (boja: sylvania grolux + bijela Osram 640)
Protok na granici da ne čupa biljke
CO2 DIY (drop checker označava zelenu optimalnu vrijednost)
Bogata podloga i stalno čeprkam nešto
Kvarcni pijesak 1-2 mm kao prekrivač podloge
Promjena vode jako česta (svaka 3 dana barem 20%)
Gnojenje mikroelementima + Fe (nutrafin) 1/8 preporučene doze svaki drugi dan (gusto zasađeni tank)
Bilje ne pokazuje nikakav nedostatak nutijenata osim rogolista prvi mjesec tokom cikliranja di je pokazivao ljubičaste vrhove i opću slabu strukturu biljke (dodavanje minimalne doze mikroelemenata i početno sazrijevanje podloge je riješilo problem)

===================================

Dodao sam par malih sijamaca i kozice u taj tank, ali još je pre rano reći dali pomaže (tek sam ih jučer ubacio)
-Ako neko zna što potiče razvoj Diatome ili kako je se riješiti...

za sada sam od Ibaneza u jednom postu pročitao da NH4 (čeprkanje po podlozi) može biti jedan uzročnik
na nekoj drugoj stranici sam našao da bazični Ph (7) isto zna dovesti do pojave dijatome
često se i silikati u vodi spominju kao uzročnik
...itd

za sada bi moj slučaj povezao sa porastom NH4, mada ga tester ne pokazuje i fauna se ne ponaša u skladu sa porastom NH4, no možda se radi samo o malim skokovima kod prčkanja po podlozi, pre sitno i kratko da bi ga ribe registrirale radi učestalih promjena vode ali možda dovoljno za algu...

Izravna iskustva sa tom algom bi dobro došla  ;)

Unaprijed hvala!

Offline gstaraz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
Odg: Dijatoma: smeđa alga
« Odgovori #1 u: Listopad 03, 2010, 13:47:42 poslijepodne »
Evo za one koje zanima kako se rješiti Diatome na jednostavan "BIO" način:

15 Kozica + 4 mala sijamca su potamanili svaki trag o algi u roku od 3 dana u akvariju od 54 litre

- Kozice (red Cherry) su se pokazale izuzetno temeljite kor čiščenja, dok sijamci malo fušare (ostane po koj trag iza njih)...

ps.
SIjamci brzo narastu, tako da treba imati veči akvarij gdje ih preseliti kad dođe vrijeme  ;)