Srpanj 31, 2025, 01:44:05 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pocetnik sa malawi ciklidima treba pomoc :)  (Posjeta: 1680 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline RedEX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zenica / BiH
pocetnik sa malawi ciklidima treba pomoc :)
« u: Kolovoz 21, 2010, 12:24:55 poslijepodne »
pozdrav...
odlucio sam se za potpunu promjenu setupa akvarija,nakon americkih ciklida idem na  malawi...
dimenzije akvarija su sirina 35 cm...visina 50 cm i duzina 1m...litraza,nekih 120ak litara... sa vanjskim zasebnim filterom...
sto se tice podloge imam savski pijesak i dosta kamenja na raspolaganju...bilja nece biti...
eh sad,sto se tice riba...htio bih neke ribe koje nije tesko mrijestiti i koje se mogu mrijestiti u zajednickom aq...tipa kribenzisa  :)
trenutno u zoo shopovima u mome gradu na ponudi su samo Labidochromis caeruleus i njegov vjerni PLAVI pratilac kojem ne znam ime  :D ugl bila bi ta kombinacija zuto/plava jer samo njih u ponudi ima...
mozete li mi napisati ukratko o ovim vrstama,kako se ponasaju,mrijeste,da li ih je moguce mrijestiti u zajednickom...
svi vasi prijedlozi,kritike,savjeti su dobrodosli...molim Vas,ne stedite na savjetima  :D

HVALA  :)

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
Odg: pocetnik sa malawi ciklidima treba pomoc :)
« Odgovori #1 u: Kolovoz 21, 2010, 12:29:27 poslijepodne »
Uzmi si 1-2 m i 4 ženke L. caeruleusa i uživaj. Što se tiće mrijesta mislim da ćeš malce trebat izdvajat u kotilicu (onu malu plastičnu što pluta po aq.) U stvari ženka se nakon 17-18 dana što nosi u ustima malce izdvaja u lotilicu i kad ispusti malce ženkum vraćaš u veliki aq. a malci ostaju u kotilici. ;)
Sretno u Malawi vodama. Dobar odabir ciklida :up:
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline RedEX

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 22, 2010, 12:26:38 poslijepodne »
tako sam nesto i mislio...uzeti 5-6 komada,samo ne znam razlikovati muzjake i zenke  -?
pa cu ici na ono "mora biti 1 par "  :D
Nasao sam Hemichromis Lifalilije po pravo niskoj cijeni,pa me interesuje bil' oni mogli u ovu kombinaciju...pricao sam sa vlasnikom,on kaze da bi mogli...
sada,sta mi Vi preporucujete   -?

Offline RedEX

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 23, 2010, 11:57:56 prijepodne »
moze pomoc???  -?

Lifalili????  -?

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
« Odgovori #4 u: Kolovoz 23, 2010, 22:37:21 poslijepodne »
hemichromisi su isto mali agresivci i spadaju u africke rijecne ciklide, a sad dali bi mogli sa malawiem, probaj ,nije po p.s.-u, ali ...
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline RedEX

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 27, 2010, 19:06:13 poslijepodne »
dosao sam do kombinacije 5 labidochromisa,1 par lifalilija i 1 par kribova...
da li je moguc suzivot u ovoj zajednici?  -?

Offline Heki

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Kolovoz 30, 2010, 12:35:36 poslijepodne »
Pzdrav!! Evo i ja bi Malawce mislim da ti je dobra ideja sa Labidochromus, gdje se mogu nabaviti?' Inače sam iz OS.

Offline Ikota

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 30, 2010, 12:47:48 poslijepodne »
Pzdrav!! Evo i ja bi Malawce mislim da ti je dobra ideja sa Labidochromus, gdje se mogu nabaviti?' Inače sam iz OS.

Možda ima zeljkoc pogledaj https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=48427.0
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline mistyblue

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #8 u: Kolovoz 30, 2010, 12:56:39 poslijepodne »
Zašto ne pokušaš s pseudotropheus saulosijima? To su mali malawci, do 10 cm dužine, ženke su žute, a mužjaci plavi sa crnim prugama. Lifalili bi se mogao uklopiti, ako se dobavi mlad, ali njima generalno odgovara nešto mekša voda nego malawcima.
So I told a friendly star, the way that dreamers often do...

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #9 u: Kolovoz 30, 2010, 12:57:42 poslijepodne »
Lifalilije imam ja u akvariju sa carleusima, demasonima,acei, itd...
Lifalili takoder traze da bude  jedan muzjak na vise zenki i mrijest je skoro svaki tjedan, a ako sacuvaju malce onda preskoce koji
Kod carleusa ti muzjak ima crne rubove na donjim perajama!
Meni recimo kad lifalili ima mrijest, muzjak i zenka postanu dosta agresivni prema ostalima, ali samo kad se priblize panju sa jajima.
Kad malci proplivaju muzjak i zenka se brinu o njima i dnevno ih sele po nekoliko puta po akvariju i jako je lijapo vidjeti kak ih paze i skupljaju na hrpu, ali cuvaj se ostalih zenki lifalilija jer kod mene su one jedine koje su papale malce i  stalno gnjavile roditelje!
Evo bas jucer su opet pustili jaja i sad sam jednu zenku lifalilija odvojio u kotilicu jer nju sam uhvatio kako se stalno prikrada i jede malce pogotovo ponoci dok ostale ribe ne gnjave pa.....
Sretno...
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline RedEX

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 30, 2010, 15:11:14 poslijepodne »
eh,evo ga...poceli su radovi...
aq rasformiran,bilje povadjeno,lagano na pranje hehehe...
eh imam mali milion pitanja...
nadam se da ce te mi pomoci,jer vidim da ste prave osobe za ovo  :)
idemo ispocetka...
litraza je 120 l,vanjski/zasebni filter...
podloga : imam na raspolaganju savski pijesak,dakle bas sitna granulacija,zuckaste boje...ma znate hehe... sta mislite da li ce mi pijesak pumpa povlaciti u filter i da li odgovara buducim stanovnicima  :)
kamenje : imam namjeru da u aq bude samo kamenje,opet,na raspolaganju mi je kamenorezacka radnja...dakle raznoraznog kamenja,interesuje me kakvo bi mi kamenje odgovaralo na savski pijesak,boja i sl,jer je pijesak zuckast...
pozadina : naravno crna tapeta
osvjetljenje : oprostio sam se od biljnog akvarija upravo zbog ovog problema,imam jednu neonku od 90 cm,koliko znam malawcima nije potrebno pretjerano puno svijetla,da li mi je dovoljna ova 1 neonka, i jos jedno pitanje; kako da postignem onu ljubicastu boju rasvjete, da li je to neka posebna aq neonka, ili obicna neonka ljubicaste boje...ugl sta mi vi predlazete u vezi rasvjete...  :)

eh,sto se tice riba...
mislio sam Labidochromis caeruleus,medjutim,i to malo malawaca u mome gradu rasprodalo se...ostala je samo jedna vrsta kojoj ja ne znam ime...nadam se da ce te mi vi pomoci oko raspoznavanja vrste...rijec je o sljedecoj ribi,na dnu slike,sa desne strane druga riba,zute(blago narandjaste) boje sa tackicama na donjoj peraji,dakle ide ova plava,zatim ova zuckasta (opis je ne do Bog nikome heheheh   :D ) dakle imam tu ribu na raspolaganju,sta mi predlazete,koliko da ih uzmem,kakve su sto se tice ponasanja i mrijesta (naravno htio bih da ih mrijestim)...

od ostalih afrikanaca, imam na raspolaganju sopstveno jato kribova (mislio sam 1 par ubaciti i sakriti njihovu omiljenu saksijicu medju kamenje da se ne vidi)...
i tu su Lifalili...prijatelj mi nudi 25 lifalilija  :D ... sta mi predlazete koliko da ih uzmem i koji omjer...
suma je :
1 par kribenzisa
2 ž i 1 m lifalilija
5 ovih zuckastih NN ribe  :D

nadam se da  ce te mi pomoci  :)

VELIKO HVALA!!!  :)

Offline RedEX

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 31, 2010, 10:23:44 prijepodne »
help please  :)

Offline Ikota

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 31, 2010, 10:38:24 prijepodne »
Meni je slična ribi Metriachlima esterae -?
Slabo se vidi pa ti nemrem sa sigurnošću odgovorit sorry. Za tvoju litražu nije niti jedna riba osim možda Labidochromis chisumuale, Ima ih Brancinko malce, pa jedino nekak sa njim da dogovoriš ;)