Srpanj 27, 2025, 02:22:26 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Zlatna ribica  (Posjeta: 1977 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Cokaric

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Zlatna ribica
« u: Kolovoz 27, 2010, 21:45:43 poslijepodne »
Upravo mi je umra ribica neznam mislim da je imala oko 7 - 11 godina. Prije par tjedana primjetio sam joj crvenu ranu na glavi, predpostavio sam da se negdi ogrebla pa sam izvadia apsolutno sve iz akvarija.Par dana kasnije se popravilo i dosta smanjilo. Primjetia sam prije par dana ponovno da se rana vratila na glavu iako sam sve školjke očistia i kartom deverom ostruga sve rubove kako bih bio siguran da se nije na njih ogrebla. Provjeria sam tako da sam sve rubove prešao rukom. Mislia sam da če se ponovno povuč s obzirom da se nije imala na što ogrebst. Osim toga, zadnje dvi hrane što sam joj kupio, dva različita proizvođače, zamutili bi vodu u roku od nekoliko dana te bi počela smrdit. Prije se to nije događalo, te sam joj redovno minjao vodu zadnjih 5 godina svako 15 dana zbog veličine akvarija, no otkad sam kupio tu novu hranu minjao sam vodu svako tjedan dana ili kada bih se usmrdila/zamutila.

Dali sam napravio grešku te sam joj trebao minjati vodu češće?
Dali joj je hrana, ova nova mogla naškodit jel mi se čini da je nije tako često jela, naime kad god bi minjao vodu hrane bi bilo dosta više nego prije sa starom markom.
Nedavno sam prominio i žalo jer se i ono usmrdilo, mislim da se i to dogodilo od hrane. Žalo sam zamijenio sitnim kamenčićima, bilo je par dana u vodi, premješteni zatim u akvarij, manja količina na nekoliko dana, kad sam primjetio da se počela s njima igrati kao i sa starim žalom stavio sam i ostatak, pa sad neznam dali su jon oni mogli naštetit.
Nisam koristio filtere niti sam koristio nekakve pumpe, bila je u akvariju u kojem je prosječno bilo 15-16 litara te joj se hrana davala najčešće jednom do dva puta dnevno.
Dali je moguće da je imala nekakvu bolest koja se očitovala onom crvenom mrljom/ranom na glavi.
Jeli moguče da sam ja uzrokova njenu smrt prenjevpi joj neku bakteriju dok je bila ozlijeđena.
Da nije razlog njene smrti voda u kojoj je živila jer se več zamutila a i smrdila je, no smrdila je stalno od ove nove hrane, dan ili dva nakon što bi prominio vodu i nahranio je voda bi se usmrdila, što nije bio slučaj sa starom hranom. Voda je sa starom hranom uvijek bila bistra.
Da nije možda zato što sam uklonio žalo.

Neželim je secirat da vidim starost jel mi ju je žao, pa nagađan ali bila je dosta stara, več dvi, tri, godine nije imala niti jedne zlatne ljuske več je bila sivo bijela.

Jeli moguče da je umrla od starosti iako joj je predviđeni vijek života u prirodi do 50 godina.

Što da napravim da mi sljedeča riba živi 20 i više godina. I pobogu što da radim sada sa ovom ribom, ne želim je pokopat ili bacit u zahod, to mi je apsurdno, a opet to je samo životinja no ipak je bila moj ljubimac. oh... ;'( ;'( ;'(

:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

SVe NajBoLje,
Cokaric

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Zlatna ribica
« Odgovori #1 u: Kolovoz 27, 2010, 22:02:35 poslijepodne »
akvariji imaju blago barski miris ali ne smrde. smrdi amonijak i sumporovodik, a ako se mogu osjetiti u akvariju je kritično. ništa nisi napisao koliki je akvarij i kakav filter imaš, tu je uzrok ako se voda usmrdi nakon par dana, a vodu si očito morao mijenjati češće, usisavati dno i ne dozvoliti da se usmrdi. filter bi uz usisavanje dna i promjene vode morao preraditi otpad.

Offline luka 33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #2 u: Kolovoz 27, 2010, 22:14:26 poslijepodne »
tvoja ribica je živjela u minijaturnom akvariju koji nije dosta za pola zlatne...bez filtera se voda mora mijenjati svaka 2-3 dana zbog amonijaka i ostalog smeća..stručnjak za bolesti nisam pa ti neću ništa pametovati...

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 27, 2010, 22:36:24 poslijepodne »
mislim da bi trebalo ići ovako,ako sam u krivu ispravite me.
1-hrana
2-riba ju pojede
3-posere se
zatim slijede:
4-NH3+
5-NO2-
6-NO3-
7-napokon.....izmjena vode
imam i sliku ali neznam kako da ju stavim,jer  mi je na desktopu  -?

Offline Cokaric

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Kolovoz 27, 2010, 22:51:31 poslijepodne »
akvariji imaju blago barski miris ali ne smrde. smrdi amonijak i sumporovodik, a ako se mogu osjetiti u akvariju je kritično. ništa nisi napisao koliki je akvarij i kakav filter imaš, tu je uzrok ako se voda usmrdi nakon par dana, a vodu si očito morao mijenjati češće, usisavati dno i ne dozvoliti da se usmrdi. filter bi uz usisavanje dna i promjene vode morao preraditi otpad.
Nemamo nikakav filter, u akvariju su bile 3 školje, plavo žalo, od nedavno kamenčići umjesto žala, te jedno umjetno stabalce.  Izračunao sam da je prosječno u akvariju bilo od 15 - 16 litara vode. Dimenzije akvarija su pak malo veče d*š*v, 40 cm * 20 cm * 25 cm. Bila je samo ona jer je sve ribice ubila. Kada god bi stavili drugu ribicu s njom sljedeći bi dan prinovu našli mrtvu. Dolijevao sam svaki dan dva malo vode kako bi održao stalnu razinu vode u akvariju dok nebi prošao određeni broj dana, kada bi je prebacio u manji akvarij i opravo cijeli akvarij. Pranje bi ukupno trajalo oko uru - uru ipo vremena i zato se radilo svako 15 dana.

tvoja ribica je živjela u minijaturnom akvariju koji nije dosta za pola zlatne...bez filtera se voda mora mijenjati svaka 2-3 dana zbog amonijaka i ostalog smeća..stručnjak za bolesti nisam pa ti neću ništa pametovati...
Nisam znao da je ovoliki akvarij mali, viđao sam puno manje akvarije a i moj prethodni je bio barem 2 puta manji od ovoga, tako da sam bio jako sretan kada sam dobio ovaj akvarij. Kakav filter da nabavim i kako da provjeravam razinu amonijaka, koje su normalne vrijednosti elemenata, štetnih i dobrih koje mogu zateći u akvariju. Vodu iz akvarija sam prolio prije sat vremena a sam akvarij također smrdi. Dali je izolacija i spojni materijal postao štetan te bi akvarij trebalo baciti?

@H&S
www.tinypic.com, uplodaj i postaj link ili iskoristi funkciju foruma za priložiti privitak, nalazi se odmah ispod ovog boxa di pišeš poruku.

SVe NajBoLje,
Cokaric

Offline luka 33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #5 u: Kolovoz 27, 2010, 23:03:50 poslijepodne »
Pozdrav nisi prvi koji je došao na forum s ovakvim pitanjima....ovako za jednu zlatnu ribicu treba 30-40 litara vode,dobar filter,par biljčica obavezno žive biljke a ne umjetne....
Ja osobno bih ti preporučio da napraviš ovako..
1.akvarij dobro operi te ga očisti od kamenca (ocat je najbolji po pitanju toga)
2.Sklepati nekakvu rasvijetu
3.unutra staviti kozice one najobicnje redcherry malo mahovine i super će to biti
Pozdrav i sretno i naravno dobrodošao :)

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Kolovoz 28, 2010, 05:29:25 prijepodne »
Bas mi je zao da ti je umrla ribica pogotovo nakon tolko godina!
Zlatnoj ribi treba vrlo malo kao sto su i kolege napisali......bar 30 litara,dobar filter,sljunak koji moze trpat u usta jer se tak voli igrati,jednostavna rasvjeta i jedino treba puno ljubavi!
Sa biljkama se nebi slozio jer kad malo poraste postace mala kravica i sve pobrstiti!
Jedino vodu mjenjaj tjedno 30% cca jer ine dosta kakaju!
Ako mozes uzmi akvarij bar 60-80 lit jer nisu to neke prevelike dimenzije da se nebi nasao neki cosak za njega!
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Kolovoz 28, 2010, 17:41:54 poslijepodne »
Ja imam 90 l. akv i u njemu  2 teleskopa i  2 pajčolanke , 2 piškora i 1 puža ali napominjem da su ribice  još male a kad malo porastu dobit če veči akv od 150-200 l  mene je jedino koštao silikon  za 27 kn. u Bjelovaru staklo sam nabavio  besplatno