Kolovoz 13, 2025, 20:58:48 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Boca zaCO2 - privodjenje svrsi  (Posjeta: 1354 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nenchiTIS

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Boca zaCO2 - privodjenje svrsi
« u: Srpanj 24, 2010, 11:29:16 prijepodne »
Pozdrav,
Iskopao sam (dobio) na poslu staru, dugo vremena ne koristenu, aluminijsku bocu od cca 1,5kg.

Kao sto se vidi na slici, ventil je u dosta losem stanju (reklo bi se da vise nije u stanju odradjivati svoju funkciju), a i ne znam za koji od tehnickih plinova je koristena kad je koristena, pa bih je rado dao nekom profesionalcu da je sredi. Pod sredjivanjem mislim da skine ovaj stari hrdjavi venti, ocisti bocu iznutra, te namontira nekakav novi venti (ili barem noviji) za CO2 (sa odgovarajucim brtvilima i manometrom).
E sad, moje bi pitanje bilo da li mi netko moze preporuciti nekakvog takvog profesionalca, ili profesionalnu tvrtku, koja mi to moze odraditi za nekakve normalne novce.
Ne bi bilo lose, da se taj profesionalac nalazi negdje na podrucju grada Zagreba (centar, jug, jugoistok, N.Zagreb ili V.Gorica), te da osim toga ima i distribuciju tehnickih plinova, prvenstveno CO2, tako da na istom mjestu obavljam i buduce nadopunjavanje iste. 

Thx,
pozz

Offline prodz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Boca zaCO2 - privodjenje svrsi
« Odgovori #1 u: Srpanj 29, 2010, 12:16:32 poslijepodne »
bolje iskopaj na poslu drugu, ocuvaniju bocu. jer bi ti neki profesionalac mogao popravkom zeznuti bocu.
u nju ide co2 pod dosta velikim pritiskom, pa bi u tom slucaju imao bombu (torpedo) uz akvarij.
eto to je moje misljenje.
sretno

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 29, 2010, 16:09:49 poslijepodne »
 :) Hvala ti na tvom dobronamjernom savjetu i misljenju koje uvazavam i razumijem (neki od mojih ukucana razmisljaju slicno), ali imam nekih iskustava sa bocama za komprimirane plinove (ronilacke boce, boca s helijem, argonom, dusikom i tehnickim zrakom) i smatram da ova aluminijska boca (nije celicna) ne predstavlja neku opasnost.
Problem je u ventilu koji je u nikakvom stanju.
U medjuvremenu sam kontaktirao pojedine "profesionalce" i sredit ce mi to nakon godisnjeg odmora za ne prevelike novce (cca 450kn).
Pod srediti podrazumijeva se reparacija boce, ugradnja sonde za CO2 i promjena ventila.

Pozz i hvala

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Srpanj 29, 2010, 17:07:09 poslijepodne »
500kn dođe puna atestirana boca s CO2, može se naći čak i jeftinije. Tako da ti se ovo što radiš nikako ne isplati  :down:

A ta tvoja boca je koliko? Nema ni 1.5kg
« Zadnja izmjena: Srpanj 29, 2010, 17:11:04 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 29, 2010, 22:07:27 poslijepodne »
Mislim da je 1,7kg.
Ma znam ja da su takve boce oko 500kn, ali problem je kaj malih boca bas i nema na trzistu.
Evo samo na ovom forumu jedan od clanova vec neko vrijeme trazi 3-5kg bocu za CO2, al nema nigdje ni za lijek.
Gdje god sam pitao za sredjivanje ove boce, pitao sam i za eventualnu kupovinu nove...ali svugdje je bilo kao eto bas sad ih nemaju, al budu dobili.....

Offline srda

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Srpanj 30, 2010, 12:29:12 poslijepodne »
Pozdrav ja radim na atestu boca.Ta boca nije co2 i cini mi se da je od aluminijuma.Tako da ti savetujem da odneses bocu na atest a oni koji tamo rade su dovoljno strucni pa ce ti reci da li moze da se koristi.Ja imam od 1/2kile bocu pa mi traje oko 2-3 meseca. :up: :up: :up:

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 30, 2010, 13:52:57 poslijepodne »
Je boca je aluminijska i u dobrom je stanju (sama boca).
Tak si i ja nekak mislim da mi je boca takve zapremine sasvim dovoljna - boca od 1,7kg ce mi sigurno trajati par mjeseci izmedju dva punjenja.

Nego daj reci gdje fizicki da odnesem bocu na atestiranje?
Da li bi je tamo mogli i srediti (zamijeniti ovaj nikakv ventil)?

p.s. -Znam da boca nije koristena za CO2 (nema sondu), a mislim da je koristena ili za zrak ili za metan (netko je kod mene u firmi svojevremeno petljao sa metanotrofnim organizmima).

Thx

Offline Che*

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #7 u: Srpanj 30, 2010, 22:23:52 poslijepodne »
pricekaj par dan,imam u susjedstvu jednog covjeka koji se bavi co2 bocama.
meni je nabavio bocu od 0.7kg za male pare.. cekam da se vrati s mora da pokupim svoju a i pitam za tebe.
spomenuo je da ima i bocu od 3-4kg za 300-400kn.atestirana i puna co2.

Mislim da ti se atest i novi ventil ne isplate.Budem ga zvao za vikend da provjerim kad se vraca i ima li sta na stanju.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #8 u: Srpanj 30, 2010, 22:54:37 poslijepodne »
500kn dođe puna atestirana boca s CO2, može se naći čak i jeftinije. Tako da ti se ovo što radiš nikako ne isplati  :down:

može, adresa nepoznata, isporuka na Zelenoj tržnici, pa ti vjeruj u taj atest... u Dubravi su mi za 300 kn prodali bocu bez atesta ali ju pune bez problema za 30 kn i zamijenit će ju kad joj dođe vrijeme, a oni su mi ionako najbliži
ovog proljeća su mi u Elegancereefu nudili Al bocu za cca 1400 bez atesta a u Linde plinovima 1500 sa atestom ali bez PDV-a  :punch:

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 30, 2010, 23:24:08 poslijepodne »

može, adresa nepoznata, isporuka na Zelenoj tržnici, pa ti vjeruj u taj atest... u Dubravi su mi za 300 kn prodali bocu bez atesta ali ju pune bez problema za 30 kn i zamijenit će ju kad joj dođe vrijeme, a oni su mi ionako najbliži
ovog proljeća su mi u Elegancereefu nudili Al bocu za cca 1400 bez atesta a u Linde plinovima 1500 sa atestom ali bez PDV-a  :punch:

To druze Che!! :up:
Ajd please, pitaj lika kad se vrati, pa mi javi na pp.
Nije mi velika hicha, jer akvarij u kojem je mislim koristit pocinjem slagati negdje u 9. mjesecu.
Za sad samo prikupljam sve kaj ce mi trebati za tog 300-litrasa.
U ovima akavrijima kaj sad imam (100L i 30L) koristim EC i diy smjesu.

VIVA LA REVOLUCION

Offline Che*

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #10 u: Srpanj 31, 2010, 15:26:18 poslijepodne »
moze.cim dodje racunaj na mene...

Offline srda

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Kolovoz 04, 2010, 10:30:27 prijepodne »
Pozdrav nemogu ti pomoci jer sam ja iz Srbije kod nas se nemoze sipati tecni co2 u aluminijsku bocu.Savet koji ti mogu dati je da odes do vatrogasaca i pitas gde oni testirsju bocu.Atest za co2 vazi 5god.