Srpanj 13, 2025, 08:09:58 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mrijest ramireza i ancistrusa.  (Posjeta: 1379 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Mrijest ramireza i ancistrusa.
« u: Kolovoz 07, 2010, 11:42:25 prijepodne »
U zadnje vrijeme u akvariju se odvijaju orgije.
Prvo su krenili ancistrusi koji su bili jedini stanovnici akvarij dok nisu došli ramirezi  :devil:.Od prvog mrijesta ostalo ih je jako malo možda 2-3 zbog moje neiskusnosti i neopreznosti pomakao sam kamen na kojem su bili priljepljeni još dok su imali one vrečice sa žumanjkom i poumirali skoro svi. Zatim je došao 2 mrijest pa 3 i to u jako kratkom roku, ostao sam zbunjen jer ne znam da li je to normalno?
Uglavnom u međuvremenu su došla 4 ramireza i pobrinili se za održavanje prehrambenog lanca. Shvatio sam da imaju oči veče od guzice i da im je specijalitel mali ancistrus na živo.
Ali nema veze ostalo je dosta malih komunalaca, ne znam im broj.
E sad pošto nemam nikakvih iskustava vezanih za mrijest ribica. Moram pitati iskusnije za simptome.
Ramirezi su 4 dana kod mene (2 m i 2ž) 1 par se odvojio u mrak :D mužijak se trese ko da ga piči struja pred izabranom ženskom i cijelo vrijeme ju naganja i pleše oko nje. Dobili su kvalitetnu ŽIVU hranu i da li je moguće da se za tako kratko vrijeme mrijeste i šta da radim. Da li da ih selim u drugi akvarij ili da pokušam mrijest u zajedničkom akvariju u kojemu su samo oni i ancistrusi?

Offline DARIO 28

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Odg: Mrijest ramireza i ancistrusa.
« Odgovori #1 u: Kolovoz 07, 2010, 11:57:39 prijepodne »
Ramirezi zbog svojih boja su florescentne ribe,što znači da gotovo vide svaki pokret malih ancija čak i u mraku,naravno da će ih pojesti,to je čisti instikt,ironija je što mali anciji tek u mraku izlaze van u potrazi za hranom....moj savjet je da ramireze odvojiš u poseban akvarij,jer će i veći anciji pojesti ikru od ramireza...također bih naglasio da nije rijetko i neobično da se ramirezi mrijeste,ali je iznimno teško da ikra uspije nepopljesniti i odhraniti mlađ ramirezija,za to trebah mnogo uvjeta zadovoljiti,što se tiče ph,gh...i...na kraju imati dobar par riba koji će paziti na ikru i mlade....mnogi iskusni uzgajivači uzimaju 30-tak riba da bih na kraju dobili jedan KVALITETAN uparen i brižan par...pa eto čisto informativno da se ne razočaraš ako od toga nebude ništa,ali eto pokušavaj,ja navijam da uspiješ.. :up:

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Kolovoz 07, 2010, 19:35:16 poslijepodne »
Ma znao sam da to nije tako jednostavno. Za sada su u zajedničkom akvariju nemam volje petljati se sa mrijestom u zasebom akvariju. Ako šta bude a sumnjam super.
Hvala na savjetima :up:

Offline silvitara

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #3 u: Kolovoz 07, 2010, 20:08:00 poslijepodne »
To "šepurenje" je poziv na mrijest.. Ako im odgovaraju uvijeti, upareni par ce se svakih tj.dana mrijestiti. Par odabere svoj teritorij, tjera ostale ribe od tog mj., počne cistiti teritorij(uzimanje kamencica u usta i vracanje natrag), to je jedan od znakova da ce uskoro baciti ikru.
Ja sam ih imala sa dr.ribicama(bette, coridorasi, ...)i svaki puta se dogodilo da pojedu ikru.
Možeš im na to mijesto staviti list, keramicku plocicu ili sl. i najvjerojatnije ce ikru pustiti na to(zenka ispušta ikru, mužj.oplođuje). Ja sam ikru prenjela u dr.akvarij(meka voda, tem28c, pumpa za zrak da prozracuje ikru, neko sred.protiv gljivica, zatamnj.)ali nažalost ikra pobijelila
Sretno!
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.