Lipanj 27, 2025, 01:08:58 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Filtracija u cca.50000 lit vode  (Posjeta: 3135 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dombe

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
Filtracija u cca.50000 lit vode
« u: Rujan 22, 2010, 10:35:31 prijepodne »
Na proljeće mislim raditi jezero 10*4(5)m.Dubina na najdubljem dijelu bi bila 2 m.Jezero bi bilo zapremnine cca.50000 litara.Pošto su pumpe za jezera dosta skupe(a i troše puno struje) neću imati novaca da kupim više pumpi da bi mi prevrtilo jezero u 1-2 sata.Zanima me da li bi pumpa protoka cca. 15000 lit/h bila dovoljna za to jezero s obzirom da se i tako velika količina vode teško zamaže?

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
Odg: Filtracija u cca.50000 lit vode
« Odgovori #1 u: Rujan 22, 2010, 12:00:12 poslijepodne »
Ma dovoljno je. Nije to akvarij pa da moraš vidjeti dno na dva metra dubine. Istina, što više protoka to manje problema. Najveći problem će biti napraviti ili kupiti malo veći filter koji bi kvalitetno filtrirao tu količinu vode. Svi filteri koje sam do sada vidio u raznim pet centrima su za male količine vode, max zapremina ribnjaka 3000 litara. A ti trebaš nešto što će filtrirati 50 m3! Mislim da uz kvalitetno bilje i puno bilja a malo riba te dosta hladovine nad samom vodom može se postići dobra kvaliteta vode.
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 22, 2010, 12:12:06 poslijepodne »
Ma misim raditi sam filter.U jezeru će biti dosta bilja i neće biti baš cijeli dan na suncu.U jezeru će biti 15-20 koia.

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 15, 2010, 11:43:24 prijepodne »
Zanima me što da stavim kao filter materijal pošto su te spužve i keramika dosta skupe.Da li ima neka alternativa tome,nešto što bi funkcioniralo a ispalo bi koliko toliko jeftino?

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 15, 2010, 11:56:10 prijepodne »
Zanima me što da stavim kao filter materijal pošto su te spužve i keramika dosta skupe.Da li ima neka alternativa tome,nešto što bi funkcioniralo a ispalo bi koliko toliko jeftino?

špužvu nemožeš zamjenit,barem ne kvalitetno,to je po meni dobra investicija,jednom kupiš i miran si dosta vremena

keramika se može zamjeniti sa bilo čime što ima relativno veliku površinu u odnosu na dimenzije,ja cu u svoj DIY filter staviti izrezane cijevi za struju ,vidio sam da to dosta ljudi koristi i da je više manje ok

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 22, 2010, 19:52:03 poslijepodne »
pa evo da se i ja malo umiješam...
ja spužve nisam kupio original nego sam kupio neke spužve u bauhausu(tamo su jeftinije).ima različitih oblika, debljina,i gustoća.ako ti veličina spužve neće pasati možeš odrezati nožem/skalpelom,bilo čime.od bioloških medija,također nisam kupovao one originalne medije,iz pet shopa,nego sam iskoristio čepove(od boca),šljunak(iz starog akvrija),i slamke-slamke nisam stavio cijele nego sam ih izrezao na manje dijelove i to mi služi kao npr.-fluval biomax.
tako sam uštedio sigurno negdje 300-400 kn,ako ne i više*  ,naravno ovakvi alternativni biološki mediji nisu uz rame onim orginalnim,ali nisu ni toliko loši.
*-napisao sam da sam uštedio oko 300-400 kn,ako ne i više,to se ne mora odnositi i na ostale,zato jer ovisi koje se biološke medije kupuje,i ovisi naravno koliko litara bioloških medija kupuješ.evo...nadam se da sam ti barem malo pomogao u alternativi,uglavnom za biološke medije može poslužiti bilo kakva slična površina na kojoj se mogu kolonizirati bakterije.lijep pozdrav.

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 22, 2010, 20:10:11 poslijepodne »
Pošto ne mogu nikako napraviti filter od 3000 i više litara odlučio sam da neću ići preko 40000 litara zapremnine jezera tako da mogu napraviti manji filter,znači nekih 2000 litara što mogu složiti.Te cijevi za struju koštaju oko 40 kn 50 m što će mi biti super povoljno.Kao mehanički medij korisititi ću vreće za krumpir koje isto nisu skupe.Možda još stavim koju kvalitetniju spužvu.
Da li znate koliko otprilike koštaju UV sterilizatori jačine 18w i više i gdje ih ima za kupiti?

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
« Odgovori #7 u: Listopad 22, 2010, 20:51:06 poslijepodne »
Mislim da su ti vreće za krumpir izvrstan izbor. I za mehaničku i za biološku filtraciju. Spužva se meni pokazala kao loše rješenje jer se brzo zažepi. Naime koi je veliki potrošač hrane i zato dosta "gnoji". A tek kad se nauče da će dobiti klopu svaki puta kad se neko približi jezeru .... Čepovi od plastičnih boca, cijevi za struju i slični materijali su jeftini, pristupni i dosta ok. Šljunak nema svrhu jedino ako u šljunak posadiš neku biljku koja će onda trošiti hranjive tvari. Recimo nešto što traži puno vode i podnosi emerzni uzgoj.
UV sterilizator ima u shopovima ali su skupi, UV od 9W košta 700 kn. I mora raditi 24 sata a nakon godinu do dvije treba mijenjati UV cijev koja košta kao novi sterilizator. Uz sve to voda kroz sterilizator mora prolaziti malim protokom. Dosta ljudi koristi ječmenu slamu kao jedan od načina rješavanja zelene vode.
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 22, 2010, 21:15:01 poslijepodne »
Koliko sam vidio lampe od 18 w(Tetrine) "trpe" protok od cca. 8000 lit/h što je meni ok pošto će moje pumpe biti 8100 i najvjerovatnoje 6500 lit/h.

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 22, 2010, 21:18:01 poslijepodne »
Na e bayu cijena zamjenske lampe Tetra 18 w je 10 dolara. -?

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 22, 2010, 21:37:14 poslijepodne »
Bilo bi sumljivo da je to jedan oglas sa takvom cijenom ali njih je na desetke.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #11 u: Listopad 22, 2010, 22:45:57 poslijepodne »
ja spužve nisam kupio original nego sam kupio neke spužve u bauhausu(tamo su jeftinije).ima različitih oblika, debljina,i gustoća

te poliuretanske spužve vrlo često ispuštaju otrove u vodu  :down:

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 23, 2010, 12:23:06 poslijepodne »
ja spužve nisam kupio original nego sam kupio neke spužve u bauhausu(tamo su jeftinije).ima različitih oblika, debljina,i gustoća

te poliuretanske spužve vrlo često ispuštaju otrove u vodu  :down:
ja sam točno gledo jer imaju neke otrove,kupio sam normalne spužve ko iz petshopa samo što su ove jeftinije ;)

daj koju sliku da vidim kako izgleda ta spužva,nekako mi je cudno da ima za kupiti istu takvu dosta jeftinije kad je u cijelom svijetu cijena jednaka,naravno osim kod nas gdje deru koliko stignu