Srpanj 14, 2025, 11:55:42 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Crv sidraš (Anchor worm) u ribnjaku - pomoć  (Posjeta: 1079 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline KillerLoop

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Crv sidraš (Anchor worm) u ribnjaku - pomoć
« u: Srpanj 16, 2010, 20:20:12 poslijepodne »
Pozdrav!

Već nekoliko dana (5-6) mi ribe nisu bile prezainteresirane za kretanje i hranu. Pripisao sam to vrućini. No danas sam zapazio da imaju crvene flekove po sebi. Izvukao sam jednu mrežicom i vidio da su prepune crva. Oko 20-tak po ribici. Odmah sam ubacio nešto ljekova što sam imao pri ruci, za parazite naravno. Imao sam ljekova za oko 4 kubika vode, ribnjak je oko 7-8 kubika.

Što još napraviti? Čitao sam da ih se može poskidati pincetom. Razmišljao sam možda uzeti bačvu i napuniti ju čistom vodom i tretirati lijekom i onda redom čisiti jednu po jednu od crva i stavljati ih u tu priručnu karantenu na nekoliko dana. Da li je to potrebno ili će ljekovi u ribnjaku biti dovoljni?

Primjetio sam i jednu zanimljivu stvar. Mali koi ide oko bolesnih ribica koje se drže bna hrpi ispod lopoča i čisti ih od crva. Nakon toga sam uočio još neke ribice kako se čiste međusobno.

edit:

Našao sam ovo sredstvo kao jako uspješno u suzbijanju crva. Ima li toga kod nas? Drži li tko "Pond Care" proizvode?

http://www.pondcare.com/Products/Product.aspx?ProductID=2#
« Zadnja izmjena: Srpanj 16, 2010, 20:38:27 poslijepodne od KillerLoop »

Offline Mins

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Odg: Crv sidraš (Anchor worm) u ribnjaku - pomoć
« Odgovori #1 u: Srpanj 18, 2010, 12:35:00 poslijepodne »
Mislim da kod nas nema toga za kupiti, ali postupak lječenja je da se sa pincetom isčupaju  crvi iz ribe te se ribe trebaju tretirati sa sera baktopurom jer uvijek postojo opasnost od sekundarne infekcije jer nakon odstranjivanja ostaju ranice koje se lako pretovre u čireve. Ostatak crva u različitim fazama razvoja se tretira sera cyprinopurom.

Ja bih ribe očistila od crva i premjestila u čistu vodu van ribnjaka, tretiranu barem sa soli radi obnove sluznice, aeriranu bez viška hrane (naglasak je da voda bude dobre kvalitete - čista). Barem dok ne vidim da ranice zacjeljuju i nema potrebe za baktopurom.
Ribnjak bih tretirala sa cyprinopurom. Kasnije napravila izmjene vode i kako to već ide po uputama na lijeku (jer ne znamo koliko su dugo u ribnjaku i da li ima larvi u plutajućem obliku...ovo što se zakvači na ribu je majka koja otpusta jaja (?) i onda otpadne dok se malci ponovo ne prikopčaju na ribu)

Evo linkova http://www.tropicalfishkeeping.com/tropical-fish-diseases/help-anchor-worms-21289/   te  http://www.sera.de/en/products/freshwater-aquarium/treatments-and-vitamins/sera-med-professional-products/sera-med-professional-argulol.html.

Napomena: izgleda da više nema cyprinopura, već argulol pa sam taj link stavila. Ljekove od sere ima za nabaviti (ja skoro sve dobijem u Tukanu u Sesvetama).

Pozdrav i javi kako su ribice.  :)
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.