Srpanj 24, 2025, 11:05:29 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Molim savjet u vezi hranjenja crvenouhih kornjača  (Posjeta: 1812 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bepoo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Molim savjet u vezi hranjenja crvenouhih kornjača
« u: Lipanj 26, 2010, 14:37:53 poslijepodne »
Prije nekoliko dana smo dobili 2 kornjače jer se bivsi vlasnik nije mogao vise brinuti o njima. Do sada su bile hranjene sa suhim račićima ali pošto sam, pregledavajuci ovaj forum saznao da to i nije najadekvatnija hrana, odlucio im promijeniti meni. Jucer sam im probao dati ribu i bili su ludi za tim, pojeli su cijelo brdo ;) Danas sam kupio pilece jetrice, ali potpuno su nezainteresirani za to. Zanima me da li treba jetricu prokuhati, ili trebam uzeti goveđu? Ili su možda site od jucerasnje ribe?
Usput, da ne otvaram novu temu imam jos pitanja... Naime, stare su negdje oko godinu dana, ali nisu iste velicine. Ova manja ima duzinu oklopa oko 6 cm, dok druga ima barem 9 cm. Da li je to normalno? Ova veca je prozdrljiva i guta hranu kao da je iz logora utekla, a mala uvijek polako jede...
Posto je kadica u kojoj smo ih dobili mala, jako mi je zao zivotinjica pa sam im odlucio napraviti akvarij. Zanima me za koliko vremena ce one dostignuti punu velicinu (citao sam da je odrasloj kornjaci potrebno 500l vode), jer ne daje mi se sad 3-4 tisuce kuna na veliki akvarij sa opremom. Da li bi manji (recesijski) akvarij bio dostatan za naredne godinu-dvije?  
Stavio sam im spot lampu da grije kopno, da li je potrebno drzati upaljeno i preko noći?
Znam da sam postavio puno pitanja, ali bitno mi je da mezimci budu zadovoljni...
Unaprijed se zahvaljujem
« Zadnja izmjena: Lipanj 26, 2010, 14:50:58 poslijepodne od bepoo »

Offline babylon

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
  • LUKI ! ! !
Odg: Molim savjet u vezi hranjenja crvenouhih kornjača
« Odgovori #1 u: Lipanj 26, 2010, 21:20:47 poslijepodne »
Za hranu mozes da im dajes govedje srce,ribu,dzigericu od pileta.......sargarepu.......za dve crvenouhe potrebno je barem 200l....treba im UVB I UVA sijalica grejac[ jak ]filter........kopno naravno.....voda treba da bude 27 stepeni a na kopnu 35stepeni. -?i tolko :).              kornjace porastu do 35cm.neznam za koliko godina to neka kaze neko iskusniji! ;) :)
:021::a05r0::hul:

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #2 u: Lipanj 27, 2010, 00:24:21 prijepodne »
Pozdrav i dobro dosao na forum!

Za pocetak kornjacama trebas dati priliku da se naviknu na novu okolinu i hranu. Nece sve kornjace prihvacati svu hranu. Jetrice i ostale iznutrice sadrze jako puno proteina i to je uzasno jaka hrana. Kornjacama koje nisu naviknute na jaku hranu miris na pocetku moze biti odbojan. No postoji puno blaze i bolje hrane za kornjace od jetrica. Jetrica se ne bi trebala davati cesto niti u kojem slucaju.
Također moras paziti da ne prehranjujes kornjace jer one same cesto nemaju osjecaj kada je dovoljno. Na tebi je da kontroliras koliku kolicinu hrane ce dobiti! Sve potrebne informacije o prehrani i popis mozes pronaci u clanku o prehrani:

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Sto se velicine tice ok je za njihovu dob. Moguce je da je jedna malo zakrzljala jer je druga bila dominantnija i pojela joj vecinu hrane. Od sada obracaj pozornost na to, probaj kornjace naviknuti na rucno hranjenje sa platicnom pincetom pa ces lakse kontrolirati koliko koja kornjaca dobiva hrane.

Ako cete drzati kornjace unutra u akvarijskim uvjetima potrebna ti je određena oprema kako bi kornjace mogle imati normalan i zdrav zivot. Temperatura vode bi trebala biti oko 25 stupnjeva, zrak u terariju oko 30, a najtoplije mjesto za suncanje na kopnu oko 35 stupnjeva.Treba ti akvarijski grijac, lampa za grijanje kopna, UVA-UVB rasvjeta i filter.
Nije bitno da li kornjace drzis u skupom akvariju ili jeftinoj posudi, vazno je da kornjace imaju dovoljno prostora za kretanje i potrebne uvjete. Za sljedecih godinu-dvije bi ti bio dovoljan smjestaj duzine oko jednog metra, oko 150-200 litara. Mozes relativno jeftino kupiti plasticnu kacu/lavor tog volumena u trgovackim centrima.
Sve sto trebas znati o smjestaju imas ovdje:

Smjestaj za vodene kornjace

Sto se tice rasvjete gasis je po noci. Rasvjetom kornjacama simuliras dan i noc.

za dve crvenouhe potrebno je barem 200l....
kornjace porastu do 35cm.neznam za koliko godina to neka kaze neko iskusniji! ;) :)

Jednoj odrasloj kornjaci nije dovoljno 200 litara za pristojan zivot, a kamoli dvije...
Crvenouhe kornjace u akvarijskim uvjetima o prosjeku narastu oko 20 cm. Najveca ikada zabiljezena kornjaca je imala 35 cm, ali to je vise iznimka. Takvoj kornjaci bi trebao akvarij od 2 metra duzine minimalno.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline bepoo

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Lipanj 27, 2010, 22:10:38 poslijepodne »
Hvala puno na savjetima, za sada mi je to dovoljno. Kad krenem sa izgradnjom akvarija javim se opet za koji savjet.

Offline bepoo

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Lipanj 28, 2010, 22:08:43 poslijepodne »
Da li im može škoditi ako ih pustim ponekad da šetaju po sobi? Probao sam par puta, zbog malenog smještaja da protegnu noge, i čini mi se da im se sviđa. Inače su vrlo znatiželjne...

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #5 u: Lipanj 28, 2010, 22:23:37 poslijepodne »
kornjače nikako ne smiješ vaditi iz akvarija i pustiti ih da šeću
to je za njih kao prvo velik šok jer ne mogu pobjeći u vodu da se sakriju od "opasnosti", a drugo, puno bitnije je da tako mogu dobiti upalu pluća i zato ih pusti da uzivaju u svom smještaju , omogući im da bude što veći pa će lijepo protezati noge plivajući, to je najbitnije...
kori ti je dobro rekao, možeš kupiti i neku veliku plastičnu posudu, lavor, kacu za rublje i tamo će im biti lijepo, samo omogući prostor dovoljno velik za plivanje, sunčanje, filter grijač rasvjetu i sve ostalo što možeš naći u ovim člancima
ja svoje ljeti držim upravo u jednom takvom smještaju, samo kada je prošli tjedan zahladilo, onda su bile u stanu, a na jesenidu nazad u akvarij
što se proždrljivosti tiče to je nažalost istina da jedna kornjača drugoj uzima hranu pa ta druga zaostaje u rastu, kod mene je još izraženiji problem jer zajedno držim žutouhu i odoratusa i velika je razlika u veličini pošto je odoratus vrlo malena kornjača koja će rasti jedva polovicu veličine žutouhe kornjače
zato ih hranim " ručno" dajem im iz ruke ili pincetom (plastičnom jer se metalnom mogu ozlijediti kada zagrizu)
sretno!
:AkTer:

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #6 u: Lipanj 28, 2010, 23:15:33 poslijepodne »
Da li im može škoditi ako ih pustim ponekad da šetaju po sobi? Probao sam par puta, zbog malenog smještaja da protegnu noge, i čini mi se da im se sviđa. Inače su vrlo znatiželjne...

Kornjace nisu dovoljno inteligentne da shvate da si ti njihov vlasnik i da im ne zelis nauditi. Tako da je svako diranje kornjace stresno i stavlja kornjacu u poziciju gdje se ona osjeca kao plijen. Kornjaca je gmaz, zivotinja koja treba svoje uvjete i mir, poistovjecivati kornjacu sa psom/mackom je krivo.
Ovo sto ti tumacis kod kornjace kao znatizelju, radoznalost kornjaca sebi trazi zaklon (vodu). Rijetko kad ces ovu vrstu kornjace naci na suhom daleko od vode (osim zenki u doba gnijezđenja). Zato su ih ameri i prozvali "Sliders" jer se suncaju blizu vode i kliznu u vodu na prvi znak opasnosti.

Evo ti jos jedan koristan link sa idejama za smjestaj: ATP Enclosures & habitats gallery  :up:
« Zadnja izmjena: Lipanj 28, 2010, 23:20:55 poslijepodne od Kori »
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org