Srpanj 23, 2025, 22:47:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Preuredjenje akvarijuma - potrebni savjeti  (Posjeta: 1177 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gizzzmo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Banja Luka
Preuredjenje akvarijuma - potrebni savjeti
« u: Srpanj 23, 2010, 09:26:46 prijepodne »
Ovo je sadasnje stanje - u skladu sa finansijskim mogucnostima...
Sada sam skupila nesto novca i zelim da ga preuredim - jedno brdasce sa lijeve strane, jedno vece drvo i neku travu za podlogu.
Akv ima 36 l - 60*20*30.

Kao sto mozete vidjeti, kamenu pozadinu su okupirale alge. U principu mi ne smetaju, ali, da li postoji nacin da se skinu?
Cime da perem akv?
« Zadnja izmjena: Srpanj 23, 2010, 09:35:03 prijepodne od gizzzmo »
Kad bih imao jednu malu, malenu kućicu.
Kad bih u njoj imao jedan mali tepih
I kad bi sve to bilo moje...

Offline gizzzmo

• Novi član
  • *
Odg: Preuredjenje akvarijuma - potrebni savjeti
« Odgovori #1 u: Srpanj 23, 2010, 09:34:26 prijepodne »
Izbacicu taj oldfashion cup koji je sa desne strane - nervira me vec duze vrijeme, tu je prinudno, da popunjava prostor.
Takodje, trebaju mi vise biljke, ne znam koje bi se tu uklopile?
Problem je taj, da sam sve sto znam o akvaristici naucila sa ovog foruma, vaseg prirucnika za pocetnike, interneta i sl. U ovim radnjama koje su u mom gradu mi jednostavno ne znaju dati savjet. Ne znaju da mi objasne kako nesto da uradim - i ne trude se. Pocela sam se baviti ribicama u decembru prosle godine i na samom pocetku sam imala uzasnu havariju - 18 ribica je uginulo od Ich-a, samo su 2 prezivjele... Zato sto sam sliusala uputstva prodavacice. Clanovi ovog foruma su mi bukvalno pomogli da stabilizujem akv.

Sada vas molim za pomoc u preuredjenju.
Planiram da se oko toga zanimam sljedeci vikend.
P.S. Voda u kanisteru je vec u pripremi -* stoji zajedno sa pripremom za vodu.

Puno pozdrava i cijenim svaki komentar!
- Znam da je ovaj akv prava nula u odnosu na ove sto sam vidjela na ovom forumu, te se nadam da me necete mnooooogo kuditi.

Offline ivonahr

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Srpanj 23, 2010, 10:45:30 prijepodne »
akvarij, kad ga isprazniš, lijepo operi hipermanganom i sve će biti okejčić  :up:

pa na prvom mjestu bi izvadila tu amforu, kako si i napisala, a onda bi pozadinu maknula i stavila običnu crnu tapetu na stražnje staklo s vanjske strane akvarija - jer se bilje puno ljepše vidi i dolazi do izražaja kad je crna pozadina......
za hranjivu podlogu za biljke stavi vulkanit, neće te puno koštati jer nije velika litraža akvarija.... pijesak je najidealnija granulacija za biljke 1-2mm

da, fali joooš biljaka tu......
anubias si sveži za ovo drvo koje imaš u lijevom čošku...
možeš si nabaviti polispermu, vodenu kugu, bacopu, cabombu, limun........nisu zahtjevne, a lijepe su u stražnjem planu.

pa kaj se tiče algi, najbolje ti je imati algojeda i neke puževe u akvariju, ancistruse...
vidim da imaš molly ili švert u akvariju, one nisu prezahtjevne niti preosjetljive ribe, pa ne znam zašto si tako često imala problema sa ich-om...
jer ako si redovito i prema pravilima mijenjala vodu i čistila filter sa tim nebi trebalo biti problema.... jedino ako si kupila več bolesnu ribu pa je onda stavila u akv.....ali u tom slučaju je dobar lijek multicura, može se koristiti i u preventivne svrhe...

« Zadnja izmjena: Srpanj 23, 2010, 10:49:46 prijepodne od ivonahr »

Offline gizzzmo

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Srpanj 23, 2010, 12:03:08 poslijepodne »
Hvala na odgovoru :)

Ma to je malo veci problem sa pozadinom, jer je kamenje zaljepljeno na staklo sa silikonom ispod kojeg se nalazi neka smedja podloga...

Znaci prvo ide vulkanit, pa pijesak, pa malo sitnog kamenja? Nabavicu vuklanit.

Svidjaju mi se biljcice koje si predlozila - sad sam ih izguglala :) :D Posebno mi je lijepa bacopa ili cabomba :)

Imala sam samo na pocetku problem sa Ichom, vise nisam. - Razlog je bio nedovoljno zacikliran akvarijum... :(... Ciklirao se samo 4 dana- prodavacica mi je rekla da je to sasvim dovoljno  X-( X-( X-(
Tek kad su se razboljele, nasla asam ovaj forum :'(
Mijenjam redovno vodu, mada su mi prije 20-tak dana uginule 2 ribe iz cistog mira - ancistrus i cistac somic.(ostalo mi je 8 zivorotki i 2 cisataca somica)

Offline ivonahr

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #4 u: Srpanj 23, 2010, 13:16:18 poslijepodne »
neke alge možeš izbječi tako da akvarij staviš na mjesto gdje do njega ne može doći danje svjetlo, da nije na direktnom suncu.... negdje u sjenu.
Moj je zaštićen policom na kojoj mi je tv  i nemam algi... jedino smeđu sam imala po staklu,ali je to nerita sredila vrlo brzo :)

pozadinu onda malo bolje sa spužvicom oribaj..... ali nemoj čarljem... već samo vodom i hipermanganom
ako ti se opet u akvariju napravi ta alga, ako ju aloged nebude htio srediti, možeš ju sa običnom spužvicom oribati i dok su ribe u akvariju, njma to neče smetati.. :)