Srpanj 15, 2025, 05:07:21 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Rasvjeta akvarija pitanja  (Posjeta: 3028 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Štaka

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 40
Rasvjeta akvarija pitanja
« u: Lipanj 04, 2010, 13:37:35 poslijepodne »
Pozdrav!

Imam juwel od 70l sa jednom slabasnom neonkom (moguce i obicnom) planiram joj dodati dvije stedne zarulje ili ju zamjeniti sa cetiri.
Ono sto me muci je koliko svjetla treba za 70 tj 60 litara kad oduzmem pjesak i druge gluposti.

Ljudi spominju wate sto je glupo jer lampa od 40 w moze biti jaca od one sa 100w... mene zanima koliko lumena.
Cito sam svasta...da je prosjek od 15 do 25 lumena od 30 do 50... ja racunam da prosjecna stedna daje 1100l znaci
dvije daju  35 lumena po litri jel to dovoljno ili previše? Cito sam da je netko stavio cetiri u isti akvarij a to je 73l / L !!!

Imam svakakvo bilje pa ne trazim nesto ciljano nego optimum da bilje raste i da ga bude sto vise :)
Jos me nesto muci...Kelvini ne pise koliko kelvina ima zarulja, a niti znam koliko treba imati?

Svaki savjet je dobro dosao :(

Offline Štaka

• Novi član
  • *
Odg: Rasvjeta akvarija pitanja
« Odgovori #1 u: Lipanj 04, 2010, 13:40:05 poslijepodne »
Zaboravih dodati, financije nedopuštaju kupnju lampi u pet shopu i stedne mi je jeftinije i jednostavnije ugraditi nego cijevi zato sam se orjentiro na njih.

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #2 u: Lipanj 04, 2010, 13:55:46 poslijepodne »
u istom akvariju imam 4 štedne od 11 w(5700k) i u kombinciji sa zemljom,ec-om i profitom savršeno funkcionira.bilje lijepo raste i nemam problema s algama.neka idealna kelvinaža je 6500 ,al ja ih nisam uspjela nać pa sam uzela ove i služe svrsi.
Our fears are only what we tell them to be...

Offline Pole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Lipanj 04, 2010, 14:55:24 poslijepodne »
Evo,mislim da je ovo danas lp stavio u jednoj temi kao smjernicu,probaj se nać negdje. http://www.plantedtank.net/forums/lighting/105774-par-vs-distance-t5-t12-pc.html
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #4 u: Lipanj 04, 2010, 18:41:33 poslijepodne »
Dve štedne (TEŽ 6700k, 20kn komad i interšparu) od 20w uvrh glave, meni je tolka rasvjeta u 100 litranom i sve raste bez problema. Čak bi ti trebale 2 od 15w biti dosta za 70 litarca.
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Lipanj 04, 2010, 19:10:04 poslijepodne »
ja bi tu stavio dvije lampe t5 od 24 w..one su 55 cm dužine i sa reflektorima sasvim ok i pristojno držiš kaj god hoćeš od bilja..uz naravno druge zadovoljene norme

Offline Štaka

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Lipanj 05, 2010, 14:04:05 poslijepodne »
Hvala na odgovorima,

Napravit cu kako Hento kaze:
Dve štedne (TEŽ 6700k, 20kn komad i interšparu) od 20w uvrh glave, meni je tolka rasvjeta u 100 litranom i sve raste bez problema. Čak bi ti trebale 2 od 15w biti dosta za 70 litarca.

Samo dali da ostavim i svoju neonku uz te dvije stedne?

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #7 u: Lipanj 05, 2010, 14:25:35 poslijepodne »
A gle, zavisi koje ćeš bilje sadit

Neki "optimum" su dvije štedne kroz cijelu dužinu akvarija, al to je više smjernica. Optimum ne postoji jer svaka biljka ima svoje zahtjeve

Svijetlo moraš popratiti ostalim elementima po redu ovako: svijetlo, CO2, makroelementi, mikroelementi. Treba ti neka hranjiva podloga za bilje. i na taj način će ti biljke rasti dobro i nećeš imati alge.

al velim, prvo moraš znati svoje želje i mogućnosti i odabrati bilje koje ćeš saditi...

Ukoliko ne planiraš gnojiti nemaju svrhe još 2 žarulje. Ukoliko planiraš neki high light akvarij sa zahtjevnim biljem onda uz tu lampu stavi još i 3 štedne čak...

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #8 u: Lipanj 05, 2010, 14:34:39 poslijepodne »
ak` ti pomaže moja situacija, 54 lit (vode ima manje kad se sve odbije), original neonku (15W grolux) sam ostavio i dodao 2x20W TEŽ 6700K,
neonka ima svoj timer i radi 10h, štedne su na svom timeru i rade oko 6h, naravno, sve je popraćeno EI gnojenjem i dodatnim co2, nemoj se zaletavati s jakom svjetlom ako ne misliš prilagoditi i sve ostalo (biljna masa, jako gnojenje, co2, dobra filtracija-cirkulacija)
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Štaka

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Lipanj 06, 2010, 14:14:21 poslijepodne »
Filter je orginal juwelov, imam sitni soder ispod njega zemlju ( iz pet shopa ), bilje je razno, uspjeva ali ne kako bi trebalo zato trebam vise svjetla. I da koristim
easy life gnojivo jednom tjedno nakon izmjene vode, a o co2 neznam nista ...

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #10 u: Lipanj 06, 2010, 14:48:40 poslijepodne »
Onda trk na početnu i pod uradi sam imaš kak napravit DIY co2. Dok to osposobiš i pokreneš napravi dva grla za štedne i stavi prvo dve od 15w, neonku ostavi. Promatraj bilje  i gledaj kak se ponaša. Uz co2 i jače svjetlo biljke ti budu sigurno počele rasti barem troduplo brže. Kak je pampa1 rekel, nek ti štedne rade 6 sati, neonka more i 10-11 sati svjetlit. Sa svjetlom i co2 reguliraš brzinu rasta bilja; manje svjetla sporije bu raslo. Ak ti se bu nakon 2 mjeseca činilo da ti i dalje ne raste onak kak bi htel zamjenji te od 15w sa 20w.

Pozdrav i sretno.
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #11 u: Lipanj 06, 2010, 16:07:33 poslijepodne »
ja bi tu stavio dvije lampe t5 od 24 w..one su 55 cm dužine i sa reflektorima sasvim ok i pristojno držiš kaj god hoćeš od bilja..uz naravno druge zadovoljene norme
ja bi isto ovako